מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת השבה בגין העברה בנקאית מוטעית לחשבון סגור

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום אשקלון נפסק כדקלמן:

האם הבנק של המוטב רשאי לסרב לבצוע השבה בטענה כי לקוח הבנק לא נתן אישור להשבה ולא ניתן ליצור איתו קשר, בשעה שחשבון הלקוח ביתרת חובה שכוסתה על ידי ההעברה השגויה? רקע וטענות הצדדים ביום 21.3.19 ביצע התובע העברה של 72,701 ₪ מחשבון חברת בסט שיפוצים בע"מ בבנק מזרחי באשקלון לחשבון בבנק לאומי בסניף בקרית אליעזר.
עוד טען כי אין יריבות מאחר וההעברה הבנקאית בוצעה מחשבון חברת בסט שיפוצים בע"מ, ורק היא יכולה להגיש את התביעה ולא התובע שאין לו מעמד בהליך.
בעדותו תיאר כיצד אירעה הטעות: "יש לי כמה חשבונות שם. יש אלכסנדר ויש אלכסנדר. דימטרי הזה הבנק לו חשבון על שם אלכסנדר לא יודע למה. קוראים לו דימטרי והם כתבו אלכסנדר. שמתי אלכסנדר ועשיתי טעות רשמתי סכום ושלחתי. לא שמתי לך איזה אלכסנדר. אחרי חצי שעה הייתי אצל מנהל הסניף במזרחי . בסניף אחר בברנע. שלי היה סגור. הוא אמר אני מצטער לא יכול לעשות כלום. תלך ביום ראשון לסניף שלך והלכתי מהבוקר" (עמ' 10 שורות 16 עד 20 ).
...
גם בטענה כי התובע התרשל ועליו לשאת בתוצאות מעשיו מנוגדת לחובת ההשבה מכוח עשיית עושר, כפי שנקבע כבר על ידי כב' השופט ויתקון בע"א 292/68 יעקב יפת ושות' נ' הרולד איסטווד ו-2 אח', פ"ד כג(1) 604 (1969): "ייתכן מאוד שהטעות היתה פרי רשלנותו של הבנק, אך הלכה פסוקה היא שרשלנות – ואפילו רשלנות ניכרת – אינה מכשילה את זכות ההשבה: Kelly v. Solar (1841) (וראה Cheshire & Fifoot עמ' 559; Goff & Jones, עמ' 73 ואילך). אמת נכון הדבר, כאשר שולם הכסף לחתמי לוידס, היו בידי הבנק הנתונים מהם ניתן היה להסיק את המסקנה הנכונה בדבר שער החליפין שחל על תשלום זה. אילו התעלם הבנק מנתונים אלה מתוך לא-אכפתיות ומתוך רצון לשלם לחתמי לוידס את הסכום הגדול יתר על המידה, יהא אשר יהיה הסכום המגיע להם כדין – שאני. אז היה התשלום בחינת תשלום רצוני. אך בנסיבות העניין אין כל יסוד להנחה כזאת". גם בנסיבות העניין אין כל בסיס להנחה כי התובע ביקש להעביר את הכסף לפולקין, ולכן מאחר וההעברה לא הייתה רצונית לפולקין, קמה החובה להשבת הסכום לתובע.
סוף דבר התובע ביצע בטעות העברה לחשבון של פלוטקין, לקוח הבנק.
על כן אני מחייב את הנתבע 1, הבנק, לשלם לחברת בסט שיפוצים בע"מ, על דרך העברת הכספים חזרה לחשבון ממנו הועברו, סך של 72,701 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין מיום ההעברה, 21.3.19, ועד למועד ההשבה בפועל.

בהליך רשות ערעור תביעות קטנות (רת"ק) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

במסגרת כתב ההגנה טענה המבקשת כי ביקשה לבצע את העברת הסכום שנפסק במסגרת התביעה הייצוגית, על דרך של העברה בנקאית, בשני מקרים נפרדים, אלא כי מקום בו החשבון ניסגר לא ניתן היה להשלים את פעולת ההעברה.
מקום בו פעלה המבקשת בהתאם למתווה שאושר על ידי בית המשפט, לרבות על דרך של משלוח הודעות למשיב בדבר זכאותו לקבלת הכספים, אולם המשיב לא השיב לאותן פניות ולא עידכן את פרטי החשבון, לא היה מקום לראות במבקשת כמי שלא פעלה כדין או לחייבה בהעברת הסכומים, שכבר הועברו בפועל לקרן.
לגוף בקשת רשות העירעור אני מוצאת כי יש להורות על ביטול קביעותיו של בית המשפט קמא בדבר הטלת חובה על המבקשת לפעול או לנקוט בצעדים החורגים מאלו אשר נקבעו במסגרת המתוה שאושר על ידי בית המשפט אשר דן בתביעה הייצוגית, אך הותרת החיוב שהוטל על ידי בית המשפט קמא לתשלום הסכום שנפסק (וכנגדו קבלת הסכום הרלוואנטי מתוך כספי הקרן בחוזר), וזאת מהטעמים אשר יפורטו להלן; בהתאם להלכתו של כב' בית המשפט העליון, מידת התערבותה של ערכאת העירעור בפסקי דין אשר ניתנו על ידי בית המשפט לתביעות קטנות, מצומצמת ותעשה אך מקום בו הטעות או הכשל , ברורים ועולים מתוך הפסק.
...
בסיפא של כתב ההגנה טענה המבקשת כי לאחר הגשת התביעה פנה ב"כ המבקשת, טלפונית, למשיב, והציע לו לפנות לקרן לצורך קבלת הסכום, אלא כי המשיב סירב לעשות כן. ביום ה-29.12.2022 התקיים דיון בבית המשפט קמא, ובסיומו של הדיון מצא בית המשפט קמא להורות כי הדרך ההולמת לסיום ההליך היא באופן שבו המבקשת תשלם למשיב את הסכום בו חויבה במסגרת התובענה הייצוגית, ובמקביל תפנה אל האפוטרופוס הכללי על מנת שישיב לידיה את אותו סכום.
דומה כי מקום בו היה המשיב עושה כן, היה בכך כדי להביא לסיום ההתדיינות ויש להצטער על כך שהדברים לא מצאו פתרונם בדרך זו. עם זאת, מקום בו הצעה או פנייה של המבקשת למשיב נעשתה רק לאחר הגשת התביעה, ונוכח התרשמותי מקשייו של המשיב, אני מוצאת נקודת האיזון, בין כלל השיקולים הצריכים לעניין, אינה מצויה על דרך של הפניית המשיב לקרן בשלב זה. משכך, ובהינתן מכלול הטעמים אשר נמנו לעיל אני מורה בזאת כדלהלן: קביעותיו של בית המשפט קמא בדבר חיוב המבקשת בנקיטתם של צעדים החורגים מאלו שנקבעו על ידי בית המשפט אשר דן בתביעה הייצוגית, מבוטלת.
עוד אני מורה כי המבקשת הוכיחה כי העבירה את הכספים שלא נמצא ביחס אליהם נמען, לידי הקרן.
לצד אלו, ועת לא הוכח בעניינו של המשיב הפרטני, כי המבקשת פעלה בהתאם למתווה שאושר, יפעלו הצדדים בהתאם להנחיותיו של בית המשפט קמא, דהיינו המבקשת תשלם את הסכום שנפסק, ותהא זכאית לקבל את השיעור שהופקד עבור המשיב, מתוך כספי הקרן, בחזרה לידיה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

עדות התובע העד נישאל היכן צוינו בכתב התביעה פרטי העיקולים שהתובע טען כי הנתבע נקט בהם נגדו והוא השיב תשובה כללית: "היה לי עיקול על חשבון הבנק". העד נתבקש להציג אישור על העיקול אך ציין כי אין ברשותו אישור כזה.
העד נתבקש גם להציג אישור ממשרד הרשוי על עיקול הרכב והוא לא הציג אישור כזה ורק אמר שברגע שניגש לדואר לצורך העברת בעלות אמרו לו שהרכב מעוקל וכך גילה שיש תיק הוצל"פ. העד נישאל איזה טפול הוא קיבל במחלקה האורתופדית והוא השיב" "נגשתי למיון ואח"כ שלחו אותי לאורתופד". העד אישר כי ברגע שחולה מגיע לבית החולים הוא ניגש בהתחלה למיון ואחר כך הוא מופנה למרפאות.
העדה התייחסה לשאלה שמא הייתה טעות בהתנהלותה וכך היא השיבה: "אין טעות בזה, הוא בא אצלנו ב- 2018 אמר שיש לו טופס התחייבות שמסר למשרד, כל הניירת אצלי כאילו לא מסר לנו שום התחייבות, אמרתי לו בסדר נבדוק את העניין, בדקתי מול קופ"ח אמרו לי שהטופס יצא שנה אחרי הטיפול, אנחנו לא יכולים לקבל את הטופס אחרי שנה כי החשבונות נסגרים עד שנה מיום הטיפול, הוא התחנן ואמר שיש לו עיקולים אמרתי לו אנחנו בית חולים שעוזר לאנשים, לקחנו ממנו את הטופס והכשרנו אותו בלי לקבל כסף מקופח וסגרנו לו את התיק". לשאלה אם סגרו את התיק עבור שני חיובים השיבה העדה "הוא היה בטיפול במרפאה ובמיון, לא ביקשנו לחייב אותו על טפול במרפאה, והטופס שהוא שלח זה למרפאה. הייתה לו ביקורת לאחר שבוע בביקורו במיון, היה בביקור חוזר במרפאת חוץ במחלקה אורתופדית והוא צריך להביא התחייבות עבור טפול זה... זה טעות שלכם, אתם שלחתם התחייבות 29.10.12 טופס של מרפאה, אבל הטיפול היה ב- 28.10.10 והטופס הזה מכסה לבדיקה במרפאה ולא למיון, טופס 17 למיון זה סוג אחר מאשר טופס למרפאת חוץ . הביקור במרפאות חוץ אנחנו לא שולחים לגבייה לעו"ד. רק של מיון ואחרי פרוצידורה מסוימת אם יש התחייבות, בגלל זה רשום על הטופס פנה על דעת עצמו". הצדדים הגישו סיכומים בכתב ובכדי לקצר בהתייחסות אפנה אליהם ואביא את עיקריהם: סיכומי התובע: התובע מסר אישור הפנייה לחדר מיון אשר משמש כהתחייבות ומסר אותו לנתבע יומיים אחרי הטיפול, הן באמצעות הפקס והן פיזית בבית החולים.
...
לאחר שעיינתי בכתבי הטענות ובנספחיהם, בעדויות העדים ובסיכומי שני הצדדים, הגעתי למסקנה שהתובע לא הרים את הנטל המוטל עליו ,במידה הנדרשת במשפט אזרחי, להוכחת תביעתו.
אם כן, המסקנה שלי שההליך היה כשר וחוקי לחלוטין.
לפיכך החלטתי להעדיף את גרסת הנתבע על פני גרסת התובע סוף דבר לסיכום, אני דוחה את התביעה התלבטתי אם לחייב את התובע בהוצאות ההליך אך נוכח העובדה שעבר זמן מיום קבלת הטיפולים לפני כ-12 שנים ועד היום החלטתי להימנע מכך .אם כן כל צד יישא בהוצאותיו המזכירות תמציא העתק פסק דין זה לצדדים ניתן היום, ל' סיוון תשפ"ג, 19 יוני 2023, בהעדר הצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפניי שתי תביעות שהדיון בהן נעשה במאוחד, כאשר מטעמי נוחות ובהירות יכונו מעתה בכל ההקשרים וההליכים, התובע שבכותרת בשמו הפרטי "משה" והנתבע שבכותרת בשמו הפרטי "יחיאל": תביעה בת"א 11762-12-17 (להלן – "התביעה החוזית") – תביעה כספית/חוזית מיום 25.12.2017 ע"ס 512,167 ₪ שהגיש משה נגד יחיאל בנוגע לעיסקת מכר חנות סלולאר ע"י יחיאל למשה, כאשר בכתב התביעה נטען לביטול/בטלות הסכם המכר הרלוואנטי בעילות חוזיות שונות, ובעקבות זאת משה תובע השבת סכומי כסף ושטרות שונים שהוא נתן ליחיאל ושנגנבו ממנו עפ"י הטענה ע"י יחיאל, וכן נתבע פיצוי כספי בגין נזקים שונים שנגרמו למשה.
השיק חזר ולא כובד ע"י הבנק הנמשך בתאריך 5.7.2017 מסיבת "חשבון מוגבל + החשבון ניסגר" (לפי כיתוב מודפס על פני השיק).
הערות מקדמיות הטיפול בתביעות שבנידון הועבר אליי בחודש מאי 2022, לאחר שנערכו שש ישיבות קדם משפט בפני המותב המטפל הקודם (ישיבה ראשונה נערכה ביום 2.1.2019 בתביעה החוזית בלבד, וחמש הישיבות הבאות נערכו במאוחד בשתי התביעות, לאחר החלטה מיום 7.1.2019 על איחוד הדיון בהן), בנוסף לשתי ישיבות בבקשת רשות להיתגונן.
עמדתו הבסיסית של משה לגבי התביעה החוזית: בסעיפים 3-1 לכתב התביעה החוזית מוצגת תמצית עניינה של התביעה (שהיא גם תמצית עמדתו של משה בתיקים שבנידון) כך: "עניינה של תביעה זאת הנה בגין מירמה, מצג שוא והפרת חוזה מצד הנתבע...למול התובע...בעסקת מכר לחנות סלולאר, אשר נחתמה בין הצדדים, בתאריך 21/07/2016...; הנתבע פעל במירמה אל מול התובע, עשק אותו והחתים את התובע על הסכם מכירת חנות תוך מצג שוא בכל הנוגע לבעלותו על החנות זכויותיו כמחזיק, והצגת נתונים שיקרים בנוגע לרווחי החנות, תוך ניצול תמימותו של התובע; הנתבע החתים את התובע על הסכם שאין בו דבר, מלבד התחייבות התובע לשלם לנתבע כספים רבים ללא כל תמורה". משה טוען כי דין הסכם המכר בטלות או ביטול, הן מחמת עושק של משה לפי סעיף 18 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג – 1973 (להלן – "חוק החוזים"), הן מחמת עילות טעות והטעיה לפי סעיפים 14 ו-15 לחוק החוזים, הן מחמת הפרת עקרון תום הלב לפי סעיפים 12 ו-39 לחוק החוזים, והן מחמת הפרת הסכם המכר ע"י יחיאל.
...
משה לא הוכיח את הסכומים השונים שהוא טוען שמגיעים לו כפועל יוצא של מסקנותיי מעלה אני קובע, כי משה לא הוכיח את הסכומים השונים שהוא תובע בכתב התביעה.
לא ניתן להסיק גם משאר הראיות מסקנה רלוונטית מספקת לגבי עיתוי ונסיבות הגעת השיק לידי יחיאל.
סיכום התביעה החוזית והתביעה השטרית נדחות שתיהן גם יחד.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפי הנטען בבקשה לאישור התובענה כייצוגית המבקשת הורתה לבנק לסגור את החשבון בו היא פעלה, אך לאחר סגירת החשבון לא הושב לה החלק היחסי של עמלת דמי הניהול הרבעוניים בגין פרק הזמן שמן המועד שבו היה על הבנק לסגור את החשבון לבין סוף הרבעון.
עקרי הסדר הפשרה להלן עקרי הסדר הפשרה כאשר מובהר כי לא מדובר בתאור ממצה ובמקרה של סתירה יגבר הנוסח של הסדר הפשרה אלא אם מפסק הדין עולה כוונה אחרת: הגדרת הקבוצה: לקוחות הבנק שניהלו חשבון עסק גדול, אשר בתקופה שמיום 14.8.2011 ועד 30.9.2022 חשבונם ניסגר במהלך הרבעון, ולמרות זאת, עקב טעות, לא זוכה בחלק היחסי של דמי הניהול שחויבו בחשבון מראש בתחילת הרבעון.
לגבי חברי קבוצה שסכום הזיכוי המגיע להם נמוך מ-5 ₪ או שמסיבה כלשהיא לא יתאפשר להעביר אליהם את הסכום המגיע להם (למשל אם הם לא מילאו את כל הפרטים הנדרשים בטופס בדיקת הזכאות; או שקיימים לגביהם פרטים סותרים; או שאינם מנהלים חשבון בנק או שלא צרפו מסמכים להוכחת ניהול חשבון בנק על שם התאגיד; או שלא יפנו עד המועד האחרון שנקבע לשם כך) – הבנק יעביר את היתרה המגיעה לחברי קבוצה אלה לקרן לניהול ולחלוקת כספים שנפסקו כסעד אשר הוקמה לפי סעיף 27א לחוק תובענות ייצוגיות.
הסדר הפשרה אף כולל מנגנון סביר לצורך השבה פרטנית של סכומים שבגינם זכאים חברי הקבוצה להחזר, בהתאם לנתונים הקיימים בידי הבנק.
...
לפיכך, אני מורה על אישור הסכם הפשרה כמבוקש ונותן לו תוקף של פסק דין.
עם זאת, יש לערוך בה שינוי אחד והוא שהתשלום השני ייעשה רק לאחר אישור בית המשפט וכך אני מורה.
סוף דבר הסדר הפשרה מאושר כאמור בפסק דין זה לעיל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו