בית משפט השלום בפתח תקווה
ת"א 28345-07-17 שפירא ואח' נ' אביטן ואח'
תיק חצוני: תיק עזר
בפני
כבוד השופט אמיר לוקשינסקי-גל
תובעים
1. שמואל שפירא
2. משה רותם
נתבעים
1. יוסף אביטן
2. יהודית אביטן
3. רשת הגנה בע"מ
ב"כ התובעים: עוה"ד מיטל זהר ללוז ושרון גרשוני
ב"כ הנתבעים: עו"ד אשר נוטוביץ'
פסק דין
על פי המתואר בכתב התביעה, התובע 2 (להלן: רותם) הנו מהנדס מכונות בעל ניסיון של עשרות שנים בתחום פיתוח מוצרים, פטנטים וייעול הליכי ייצור של מוצרים במפעלים.
כפי שיפורט בפרק הקשר הסיבתי, הראיות אכן מוכיחות כי לא הייתה כוונה לרכישה עצמאית של החברה על ידי קבוצת ניצן, בכפוף לבדיקת נאותות, אלא הכוונה הייתה לערוך עסקה משולבת, שבה החברה הרוכשת תמכור בד בבד עם הרכישה, 30% ממניותיה לקבוץ נחל עוז כנגד סך של 3.5 מיליון ₪.
ההסכם דן בביקור מתואם של הרוכש הפוטנציאלי עצמו (וכן סוכן או מתווך עסקי או ב"כ התובעים) ואינו כולל מנגנון של ביקור התובעים לצורך בחינת העסק, עבור הרוכש הפוטנציאלי.
הינה כי כן, בנגוד לנטען בכתב התביעה, "קבוצת ניצן" לא העמידה את הסכום הנידרש עבור הרכישה, אלא לכל היותר הביעה נכונות להעמיד סכום מסוים, שהוא פחות ממחצית מהסכום הנידרש, עם כוונה לנסות ולגייס משקיע נוסף (שלא הובא לעדות ושלא נטען שירד מהעסקה בשל היתנהלות הנתבעים) שישקיע כנגד "בונוס ראשונים" 200,000 ₪.
ברם, בהעדר קשר סיבתי בין ההפרות המיוחסות לאביטן לבין סיכול מכירה, ומאחר שבהתאם להסכם הגישור אביטן זכאי שהחברה תיוותר בידו ככל שאינה נמכרת במהלך תקופת המכירה, הרי שאין עסקינן בקבלת נכס "שלא על פי זכות שבדין" כנדרש בסעיף 1 לחוק עשיית עושר ולא במשפט, תשל"ט-1979, ודי בכך כדי לדחות עילה זו.
נזקים נוספים
התובעים טענו בכתב התביעה לזכאות לקבלת פיצויים נוספים, מעבר לתמורה שהיו מקבלים אם עסקת המכירה הייתה מתממשת, והם: סך של 200,000 ₪ בגין הוצאות שהוציאו לשוא "הן במסגרת הסכם הגישור והן לפניו, לרבות הוצאות משפט, שכ"ט עו"ד וכדומה". כן דרשו "פיצויים לדוגמא" בסך של 100,000 ₪ בשל חוסר תום הלב של הנתבעים והפרת הסכם הגישור.
...
סוף דבר
שני הצדדים נהגו שלא בהתאם להוראות הסכם הגישור, והפרו אותו, הפרות שקולות בעצמתן.
לפיכך, ומכל הטעמים המפורטים לעיל, התביעה נדחית.
התובעים ישלמו לנתבעים הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 30,000 ₪.