הנתבעת הדגישה במכתב הנילווה לתשלום, כי התשלום משולם על בסיס נתונים חלקיים וחוות דעת חלקיות שהיו בידה באותה שעה, וקודם שהתבררו עובדות חדשות במהלך התביעה שהגישה הנפגעת נגד הנתבעת (שבירורה הסתיים בפשרה במסגרת ת"א 43933-07-17 ביום 30.6.2022)(להלן: תביעת הנפגעת), תוך קניית סיכון ולפנים משורת הדין מבלי לפגוע בטענותיה ונוכח הריביות הגבוהות הקבועות בהסכם.
ההסכם, כך נפסק "משקף רצון משותף של הצדדים לוותר על בדיקה פרטנית של כל מקרה ומקרה, והויתור הזה כורך עימו, מניה וביה, הבנה שייתכנו מקרים שבהם ההסדר הכללי שנקבע מראש לא יתאם באופן מלא את הנסיבות הפרטניות. לעיתים כך יש להניח, יוצא המל"ל נשכר מן ההסדר, ולעיתים יהיו אלה חברות הביטוח שההסדר החוזי ייטב עמן" (דנ"א 10114/03 המוסד לביטוח לאומי נ' "אררט" חברה לביטוח בע"מ, פ"ד ס(4) 132, 146(2006))(וראו גם ע"א (י-ם) 11316/7 "אליהו" חברה לביטוח בע"מ נ' המוסד לביטוח לאומי, פסקה 8 והאסמכתאות שם(להלן: עניין אליהו)).
]’
לצד החשיבות שיש ביישום ההסכם באופן פשוט וברור, נפסק, שההסכם, ככל הסכם, כפוף לעקרון תם הלב, בפרט כאשר צד לו הוא גוף צבורי דוגמאת המל"ל. וכך כתב כב' השופט מ' סובל בעיניין אליהו:
"על חוות הדעת של רופאי המל"ל לעמוד בתנאים מינימאליים של הגינות ותאימות לנתוני המקרה. בית המשפט לא יבחן את תבונת חוות הדעת מבחינת שיקול הדעת המקצועי של רופא המל"ל שערך אותה, ולא יאזין לטענות שתכליתן להצביע על טעות של רופא זה בהסקת המסקנות הרפואיות מן העובדות, הן במישור של דרגת הנכות והן במישור של הקשר שלה אל תאונת הדרכים. בה בעת, ועל מנת להבטיח כי חברת הביטוח לא תדרש לשלם למל"ל עבור פגימות שאינן קשורות לתאונה, יוודא בית המשפט כי חוות הדעת של רופא המל"ל התייחסה לנפגע הנכון ולנתוני הבסיס שלו המשליכים על שאלת הקשר הסיבתי. דומה כי לא יהיה מי שיפקפק בכך שקביעה שח רופא מטעם המל"ל בדבר קיומו של קשר סיבתי לא תוכל לעמוד אם וכאשר יתחוור למפרע כי אותו רופא בדק אדם מתחזה ולא את מי שאכן נפגע. אין שוני אמיתי בין מצב כזה לבין מצב בו ברור וגלוי על פני הדברים כי רופא המל"ל לא היה מודע לתעוד רפואי חד משמעי בדבר קיומה טרם התאונה של הפגימה אשר בגינה הוכרה נכותו של הנפגע במל"ל. בשני המקרים דבקותו של המל"ל בקביעת הרופא מטעמו גם לאחר שהתבררו לאשורן העובדות השומטות את הקרקע מתחמת לאותה קביעה, עולה כדי עמידה בחוסר תום לב על זכות הנובעת מחוזה בנגוד לסעיף 39 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג – 1083 ובנגוד לחובת ההגינות המוטלת על המל"ל בהיותו רשות ציבורית. תחולתן של חובות אלו על המל"ל גם במסגרת יישום הסכם השיפוי העומד לדיון, הוכרה על ידי בית המשפט העליון (בד"נ 10114/03 עמ' 157)...תעוד המצביע בעליל על כך שהנפגע סבל מאותה בעיה רפואית עוד לפני התאונה, נופלת לגדר חריג זה...מקרים כאלה חריגים הם אך עדיין עשויים להתרחש" (עניין אליהו, פסקה 9)[ההדגשות הוספו – מ.א].
מאותו הטעם נקבע בעיניין אחר כי "קביעתה של נכות וקשירתה סיבתית לתאונה, על יסוד תשתית עובדתית מוטעית או כוזבת, הרלבנטית לקביעת הנכות, נופלת אף היא לגדר החריג לכלל. גם במקרה כזה ניתן לומר כי ההליך בפני ועדות המל"ל היה נגוע בפגם מהותי אשר לא מאפשר להסתמך על תוצאותיו ומסקנותיו". משהתברר באותו המקרה שהמסמכים שעמדו בפני ועדות המל"ל היו מזוייפים, נדחתה תביעת המל"ל אף שהושתתה על ההסכם (ע"א (י-ם) 39721-06-11 איילון חברה לביטוח בע"מ נ' המוסד לביטוח לאומי, פסקה 16(21.3.2012)).
בנסיבות אלו אין מקום להגדיר את ד"ר מרקין בתור "הרופא המטפל" של הנפגעת, כמשמעותו של מונח זה בהנחיות ניגוד העניינים של המל"ל. מכל מקום וכאן העיקר, בשים לב לעקרונות שפורטו לעיל אודות המקרים החריגים שבהם ניתן לסטות מהוראות ההסכם אין מקום לסטות מהוראות ההסכם נוכח הזיקה הקלה ביותר שתוארה לעיל בין הנפגעת וד"ר מרקין.
...
בנסיבות אלו, אף אם הייתי מניחה שרופאי המל"ל התרשלו בכך בכך שלא הרחיבו את הדרישה לקבלת חומר רפואי גם מבית חולים סורוקה, ואני קובעת שכך הדבר.
סוף דבר
התביעה מתקבלת.
הנתבעת תשלם למל"ל סכום של 3,416,679 ₪ בתוספת ריבית וריבית הסכמית כמפורט בפסקה 40 לעיל.