מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת הכרה בלוקמיה כפגיעה בעבודה בשל חשיפה לטולואן

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2015 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

השופטת יעל אנגלברג שהם לפנינו ערעור על פסק דינו של בית הדין האיזורי לעבודה בבאר-שבע (ב"ל 1041/08; סגנית הנשיאה יהודית הופמן; ניתן ביום 5.6.12) שבו קיבל בית הדין את תביעת המשיב להכיר במחלת הלוקמיה (מסוג CLL) שבה לקה כ"פגיעה בעבודה".
ערעור המערער על פסק הדין (עב"ל 25919-07-10) היתקבל על ידי בית דין זה תוך שהצדדים הסכימו להמלצת בית הדין שלפיה: "בנסיבות המקרה לא היה מקום להכיר במחלת המשיב כפגיעה בעבודה על פי חוות דעת האונקולוג, פרופ' ברנר, הן משום שחוות הדעת אינה ממצה, לאקונית, ואין בה היתייחסות לכל השאלות הרלבנטיות לגבי הכרה ב-CLL כפגיעה בעבודה עקב חשיפה לתנאים חצוניים ומה גם שבחודש אוגוסט 2006 ניתנה חוות דעת הפוכה ע"י פרופ' ברנר בתיק אחר.
לדבריו, אף אם היתה חשיפה לבנזן, הרי שהיקפה לא הוכח, היא לא היתה משמעותית ומחוות דעתו של ד"ר טמיר עולה כי החשיפה המשמעותית של המשיב היתה לטולואן וקסילן שאינם נחשבים כחומרים מסרטנים.
...
לטעמנו, הדברים אינם מתיישבים כראוי אלה עם אלה.
לפיכך, מצאנו כי יש מקום לאפשר למומחה להבהיר את חוות דעתו.
על רקע כל הדברים האמורים, אנו קובעים כי המומחה הרפואי, פרופ' רובינזון ישלים את חוות דעתו וישיב לשאלות כדלקמן: 1.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

תביעת התובעת להכרה במחלת הלוקמיה ממנה סובלת היא(CLLׂ) כפגיעה בעבודה, נדחתה על ידי הנתבע מן הטעם כי לא הוכח חשיפת לחומר מסוג טולואן/מתיל בנזן.
משלא הוצגה כל ראיה לחשיפה לחומרים בכלל ולחומר טולואן בפרט , אין כל ראיה לעניין הקף החשיפה ושנות העבודה לפיכך, יש לדחות את התביעה.
...
משלא הוצגה כל ראיה לחשיפה לחומרים בכלל ולחומר טולואן בפרט , אין כל ראיה לעניין היקף החשיפה ושנות העבודה לפיכך, יש לדחות את התביעה.
מכלול העדויות אשר נשמעו בפנינו וכן האמור בתצהיר הגברת פרידנברג, מוביל למסקנה ברורה וחד משמעית, אשר כלל לא נסתרה על ידי הנתבע, ממנה עולה כי התובעת נחשפה במהלך כל שנות עבודתה לחומר מסוג טולואן, החל משנת 1975 ועד לשנת 1983 עת עבדה במעבדות בבתי החולים הדסה בתל אביב ובבת החולים בלינסון.
כמו כן, אף לאחר שנת 1983 בין השנים 1987 ועד שנת 2014, עת עבדה התובעת באוניברסיטת תל אביב נחשפה ממושכות לחומר טולואן כעולה מתצהירה ומעדות פרופ' זן – בר. לאור האמור לעיל, הואיל וגרסאות התובעת והעדים מטעמה היו רצופות עקביות ואמינות התוצאה היא, כי יש לדחות את טענות הנתבע אשר אינן נשענות על ראיה כלשהי למעט טענה קלושה על פיה בהעדר נתוני ניטור, יש לדחות את התביעה .סבורים אנו כי בנסיבות מקרה זה בו הוצגה בפנינו יריעה רחבה של עובדות בעניין אופי עבודת התובעת ומשך השנים בהן נחשפה לחומר טולואן, ומשהובהר כי מדובר בתקופה בה טרם בוצע ניטור כלשהו, יש לקבל את טענות התובעת.לאור המסקנה אליה הגענו, ימונה מומחה רפואי לבחינת שאלת הקשר הסיבתי בין תנאי עבודת התובעת והמחלה ממנה סובלת היא.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

השאלה הניצבת במוקד הליך זה היא האם בדין דחה הנתבע את תביעת התובעת להכרה במחלה ממנה סובלת היא (CLL) כפגיעה בעבודה על פי תורת המיקרו טראומה ולחילופין כמחלת מיקצוע.
כבוד המומחה מופנה לעמדת ה- IARC ( העמדה צוטטה במסגרת שאלות ההבהרה) ולהשיב: האם נכון כי בנזן מוכר על ידי ה- IARC כחומר הגורם ללוקמיה כולל? CLL ככל שתשובתך חיובית האם יש בכך לשנות מחוות דעתך? 4.
כבוד המומחה מופנה לתקנה 2(16) לתקנות הביטוח לאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה) תשט"ז- 1956 ולהשיב- א. האם נכון כי נוכח זאת שמחלת ה- CLL מוכרת בקובץ התקנות של ביטוח לאומי כמחלה שעלולה להגרם עקב תנאי עבודה , מלמדת כי אין עסקינן אך במחלה הנגרמת על רקד גנטי בלבד? 5א. האם נכון כי אין סף תחתון לפיו בנזן עלול לגרום לסרטן או לסרטן מסוג CLL? ב. האם נכון כי מחקרית נמצא כי אין סף תחתון לחשיפה לבנזן כדי לגרום למחלת CLL? ככל שתשובתך חיובית היא האם יש בכך כדי לשנות מחוות דעתך? 6.
האם נכון כי קיימים מחקרים חדשים המצביעים על קשר גרימה בין טלואן למחלת ה- CLL ? ככל שתשובתך חיובית האם יש בכך לשנות מחוות דעתך? 7א. האם נכון כי הוכח כי קיימת עליה במקרי סרטן המטופוייטים בקרב עובדי מעבדה אשר נגרמו בעיקר עקב חשיפה לנוזלי סנטילציה? האם זה כי במקרה דנן עסקינן בחשיפה לכמויות גדולות של טולואן כנוזל סנטילציה? ככל שתשובתך חיובית האם יש בכך כדי לשנות מחוות דעתך?.
יתרה מכן, חשיפה לטולואן הייתה מחודש 11.1975 ועד לחודש 5.1977 במשך יום עבודה מלא ובהמשך מחודש 9.1977 ועד לשנת 1983 עבדה בחצי משרה, כאשר התובעת אובחנה כחולת CLL רק בשנת 2013.
...
לאור חוות דעת המומחה ונוכח המשקל אשר ניתן לחוות דעת המומחה בהיותו מומחה אוביקטיבי אשר ממונה על ידי בית הדין, ובפרט לאור קביעתו החד משמעית השוללת כל קשר בין תנאי עבדות התובעת ובין המחלה ממנה סובלת התובעת, דין התביעה להידחות.
סוף דבר לאור האמור לעיל, בהתבסס על קביעות המומחה בחוות דעתו ובתשובותיו לשאלות ההבהרה אשר הופנו אליו ושעה שמדובר בחוות דעת מנומקת, ברורה ומפורטת, מצאתי לאמץ את קביעות המומחה בחוות דעתו.
בהתאם לכך, התוצאה היא כי דין התביעה להידחות.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2020 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

לפנינו ערעור על פסק דינו של בית הדין האיזורי לעבודה בחיפה (הנשיא אלכס קוגן ונציגי הציבור גב' ורד קאופמן ומר עמירם אלון; ב"ל 28549-11-14), במסגרתו נדחתה תביעת המערערת, אלמנת המנוח מר בוריס מאירוביץ' ז"ל (להלן: המנוח), להכיר במחלת המיאלומה הנפוצה בה לקה המנוח כפגיעה בעבודה נוכח חשיפתו לחומרים מסוכנים.
המומחית השיבה כי "כעולה מעיון בדפי הבטיחות התובע נחשף לחומרים שאינם מסרטנים ודאיים לפי IARC הידועים כגורמים ל - MULTIPLE MYLOMA", ופרטה את הרכבי החומרים כאשר לגבי חלקם ציינה "לא ברור אם מסרטן"; לא סווג ב - IARC"; "חשד כמסרטן ללוקמיה או למפומה ללא הוכחה ודאית בבני אדם"; ו"אין הוכחות מספקות ליכולת הסירטון".
...
לאמור יש להוסיף כי גם בהיבט החשיפה הכללית לחומרי צבע ומדללי צבע בעילת המיקרוטראומה, נותר לטעמנו ספק אם המומחית לא הציבה רף גבוה מדי להוכחת קשר סיבתי (יתכן בשל כך שלא הייתה מודעת לפער בין הרף המשפטי לרף הרפואי-מדעי), כאשר אישרה שקיימים מחקרים המלמדים על קשר בין עבודה כצבע לבין מחלת המנוח אך לשיטתה אין הוכחה לקשר "ודאי". בהתחשב בכך, ובהתחשב גם בסוג המחלה הקשה בה לקה המנוח וסוג הקצבה המבוקשת, שוכנענו כי ראוי למנות מומחה רפואי נוסף.
מסקנתנו מכל האמור לעיל היא כי יש להחזיר את התיק לבית הדין האזורי לצורך מינוי מומחה רפואי נוסף, מומחה ברפואה תעסוקתית, על בסיס העובדות שנקבעו על ידי בית הדין אך תוך צירופם מראש של דפי הבטיחות המלמדים על החומרים הכלולים בצבעים ומדללי הצבע עמם עבד המנוח.
בסופו של דבר החלטנו להותיר את ההכרעה בקשר לכך לבית הדין האזורי, לאחר שקילת עמדות הצדדים בקשר לכך.
סוף דבר - הערעור מתקבל בחלקו כמפורט לעיל.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובעת הגישה תביעתה כנגד הנתבע להכרה במחלה ממנה סובלת היא (CLL) כפגיעה בעבודה על פי תורת המיקרוטרואמה ולחלופין כמחלת מיקצוע.
האם קיים קשר סיבתי בין תנאי עבודת התובעת לליקוי ממנו היא סובלת? לפי העובדות בסעיפים 3 עד וכולל 8 בהחלטת בית המשפט ב 24.12.20 התובעת נחשפה לטולואן (toluene ) שבתוכו גם יש בכמויות יותר קטנות בנזין (benzene).
מטאנלזה של חשיפה במסגרת עבודה לבנזין ומחלות לימפטי/לוקמיה אחר שפורסם ב 2011 – שבוצע בצורה אחרת – כלל 44 מחקרים שפורסמו מ 1983-2006.
האם ניתן לומר כי ליקויה של התובעת עקב עבודתה נגרם על ידי פגיעות זעירות? נזקים ברמה של ה – DNA בתא מפגיעה של מולקולים מהבנזין הצטברו משך הזמן עד שתא למפוציט לא יכלו לתקן את הנזק והפך לממאיר /מונוקלונלי (חד שבטי) ולהכפלה לא מבוקרת.
במקרה זה בו התובעת הייתה חשופה באופן יומיומי בעוצמה גבוהה לכמויות גדולות של חומר תעשייתי , ללא כל הגנה משך למעלה מ- 40 שנה , נסיבות המקרה ותקופת עבודתה תומכות בקבלת גירסתה על כן ,יש לאמץ את עמדת המומחה השני ולקבל את התביעה.
...
תמצית טענות התובעת כעולה מחוות דעת המומחה השני הנסמכת על ספרות ומחקרים רפואיים , הרקע הרפואי של התובעת , היבטים המטולוגים וטיב מחלתה של התובעת התוצאה היא כי יש לקבל את התביעה.
בהחלטתי מיום 3.5.2021 , לאחר שנבחנו כלל טיעוני הנתבע, שוכנעתי כי אין בשאלות אותן בקש הנתבע להפנות אל המומחה כדי להבהיר את חוות דעתו.
משעה שעניינה של התובעת הוחזר אל בית הדין למינוי מומחה בתחום האונקולגי , ומשקיימת חוות דעת אונקולוג הדוחה את שאלת הקשר הסיבתי וחוות דעת נוספת על פיה יש להכיר בקיומו של קשר סיבתי , אין כל הצדקה לאמץ את קביעות המומחה הראשון , אשר בית הדין מצא קושי להסתמך עליהן לפיכך הוחלט על מינוי נוסף לצורך בחינת שאלת הקשר הסיבתי.
טרם סיום נבהיר כי הנתבע כלל לא התייחס לקביעות המומחה השני באשר למחלת התובעת כמחלת מקצוע .מכאן עולה כי לפחות בעניין זה , מקובלת על הנתבע עמדת המומחה שעה שלא חלק עליה ולא התמודד עם קביעותיו בעניין זה. סוף דבר לאור כל המקובץ לעיל, ומשעה שלא מצאנו כי בנסיבות מקרה זה קיימת סיבה או הצדקה לסטות מקביעות המומחה השני בחוות דעתו, דין התביעה להתקבל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו