מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת בנק נגד לקוח בגין שיק מבוטל

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

הבנק לא זיכה את חשבון החברה בגין השיקים שאבדו, ובמקרים שבהם הבנק זיכה את החשבון מראש בגין השיקים הוא ביטל את הזיכוי מאוחר יותר.
שרעבי טענה עוד כי יש להפחית מסכום התביעה גם כ-72,000 שקלים שהבנק גבה במישרין מלקוחות החברה ששיקים שלהם חזרו מבלי לזכות את החשבון, 8,000 שקלים בגין שיקים של אחד מלקוחות החברה שהבנק החזיק מבלי לגבותם ו-6,500 שקלים שהבנק קיזז מחשבונה הפרטי בגין חוב משנים קודמות מבלי לתת לכך הסבר.
לטענתה, פניותיה למושכי השיקים בבקשה לקבל שיקים חדשים נענו בסרוב, ומכל מקום, מסלול ההוצאה לפועל נחסם בפניה ואילו הגשת תביעה כנגד כל אחד ממושכי השיקים קשתה עליה מבחינה כלכלית.
...
המבקשות טוענות כי יש לקבל את בקשת רשות הערעור מאחר שזו מעלה שאלות כלליות בעלות השלכות רוחב.
דיון והכרעה לאחר שעיינו בבקשה ובתגובה לה החלטנו לעשות שימוש בסמכות לפי תקנה 410 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 ולדון בבקשה כאילו ניתנה רשות ערעור והוגש ערעור לפיה – אך זאת רק בהתייחס לטענות הנוגעות לאובדן השיקים.
מהלכה למעשה המסקנה המתחייבת מן האמור עד כה היא שפסקי הדין שניתנו בעניינה של שרעבי אינם יכולים לעמוד.
סוף דבר: דין הערעור להתקבל במובן זה שהדיון יוחזר לבית משפט השלום, על מנת לדון במלוא טענות ההגנה שהעלתה שרעבי, בהתאם לעקרונות שהותוו על-ידינו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2017 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בפתח תקווה 28 ספטמבר 2017 תא"מ 56358-11-15 בנק מזרחי טפחות בעמ נ' אהרן תא"מ 56263-03-15 בנק מזרחי טפחות בעמ נ' אהרון בפני כב' הרשם הבכיר אורן כרמלי תובע בנק מזרחי טפחות בעמ נתבע רפאל שמעון אהרן פסק דין
באשר לתמורה, מדובר בלקוח שניתן לו אשראי בהקף לא מבוטל וזאת כנגד ביטחונות.
מאחר שמדובר באשראי דינאמי – של ביטחונות מתחלפים, מאחר שהשיקים מהלקוחות נפרעים ומנוכים אחרים תיחתם; ושל שימוש מתחלף בהקף האשראי בהתאם לעיסקאות הנדרשות, הרי שיש לקבל טענת הבנק (עמ' 5, ש' 18), שלא ניתן לבחון את מסגרת האשראי כנגד כל שיק ספציפי אותו נכתה חברת שי שירותים אצל הבנק.
...
טענה זו של הנתבע אפוא נדחית.
התוצאה: אשר על כן התביעה מתקבלת לגבי כל השיקים ב-2 התיקים שאוחדו.
הנתבע ישלם לבנק סכום השיקים תוך 60 ימים מהיום בצירוף ריבית והצמדה "רגילים" ממועד פרעונם, בתוספת 1,500 ₪ הוצאות משפט ו- 6,500 ₪ שכ"ט עו"ד. התובעת רשאית להגיש פסיקתה לחתימה.

בהליך ערעור שונה - אזרחי (עש"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהשלמת הטיעון מפרטים המבקשים באריכות את הוראות החוק לאיסור הלבנת הון ומשמעויותיו, וטוענים כי גם אם יש פעילות חשודה אין הבנק רשאי לסרב לכבד שיק משום כך. הבנק בתגובתו לטיעוני המבקשים משיב כי במקרה שבפנינו, השיקים כולם סורבו שבשל אי כסוי מספיק, ואין בטיעוני המבקשים כדי להוביל לביטול הגריעה שנעשתה כדין.
על ההבדל שבין היתנהגות היוצרת חובה בצידה לבין צפייה עמד כבוד השופט יצחק עמית במאמריו, חוק שיקים ללא כסוי, תשמ"א-1981, הפרקליט מד(ג)449, 470, דברים שלא נס לחם: "זכותו של לקוח, הפועל בחריגה ממסגרת האשראי המאושרת, נופלת מזכותו החוזית על פי הסכם המסגרת להקצאת אשראי. העובדה, שהבנק הסכים בעבר לסטייה מעבר לאשראי המאושר, אינה מלמדת, כשלעצמה, על חובה להמשיך לעשות כן בעתיד ולתמיד. אין בה, כשלעצמה, כדי לשמש בסיס לקיומו של יסוד סביר להניח שהיתה חובה על הבנק לפרוע שיקים, גם כאשר יש חריגה ממסגרת האשראי...
היו שגרסו, כי המבחן האובייקטיבי הוא אם סרובו של השיק מקנה לבעל החשבון עילת תביעה נגד הבנק .
...
המבקשים מפרטים ששה שיקים, שבכולם במועד הצגתם לבנק היה כיבודם מוביל לחריגה ממסגרת האשראי, אלא שהבנק סירב לכבד את השיקים בניגוד לסיכום, ובמיוחד סירב לאפשר למבקשים לבצע הפקדת מזומן וגם כאשר הצליחו לבצע הפקדת מזומן לחשבון, באמצעות העברת זהב מחשבון אחר, סורבו השיקים בניגוד להסכמות ובניגוד לכל דין.
שילוב של ההוראות הנ"ל מביא למסקנה כי היום הקובע לבדיקת קיומה של יתרה מספקת לצורך פירעון השיק שנמשך מן החשבון הינו יום סליקת השיק דהיינו יום העסקים הבנקאי בו הוצג השיק לפירעון בבנק הגובה ע"י הנפרע או הנסב.
בנסיבות אלה, המבקשים לא הציגו כל טעם או נימוק להורות על גריעת איזה מהשיקים מושא הערעור והבקשה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

התביעה שהוגשה נגד הבנק ונגד ברנט וההודעה לצד שלישי התובע הגיש לבית המשפט תביעה לפצוי בשל נזק הגוף שניגרם לו. בכתב התביעה נטען כי התובע פנה במהלך שנת 2011 לברנט מספר פעמים כדי לקבל מידע על אודות השיקים שהוגשו בהליך ההוצאה לפועל, אך ברנט סרב להעביר לתובע פרטים לגביהם.
רק בתחילת חודש ינואר 2011 (כעשר שנים מאוחר יותר) הוא הבין כי נעשה בשיקים שימוש וננקטו הליכים נגד אחיו ע', בגין השיקים שמסר לגיאת.
זאת, חרף הפגיעה בפרטיותו של החייב, וחובת הסודות ששוררת בין הבנק לבין הלקוח החייב (ר' תקנה 5(1) לתקנות שיקים ללא כסוי, התשמ"א-1981; ריקרדו בן-אוליאל ולירן חיים, דיני בנקאות - חלק כללי, 260 (כרך א, מהדורה שנייה, 2021)).טענת ברנט בדבר חובה לאסוף את השיק המבוטל ממי שאחז בו אף היא מוקשת, ולא ברור על מה היא נשענת.
...
השוואת ההתרשלות של ע', ככל שהייתה, בביטול השיקים ובהימנעותו מלקבל אותם לידיו בחזרה להתרשלותו של ברנט, מביאה למסקנה כי על ברנט לשאת ב-100% מהאחריות לנזק (במערכת היחסים שבינו לבין ע').
לא זו אף זו, ספק אם מתקיימים במקרה זה המבחנים שנקבעו לקיומו של קשר סיבתי בין המעשה או המחדל המיוחסים לע' לבין הנזק שנגרם לתובע בסופו של דבר, כך שגם אם ניתן לראות במעשיו של ע' בגדר התרשלות, ספק אם ע' היה צריך לצפות, כמושך שיק סביר, שברנט ינקוט הליכים באופן בו נקט, והאם התנהגותו של ברנט היא בתחום הסיכון שהתנהגותו של ע' יצרה.
סיכום ההודעה לצד שלישי נדחית.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

יורם טוען כי לבנק אין עילת תביעה נגדו, לאחר שזיכה אותו בסכום ההמחאה שנפרעה חרף הוראת הביטול, ועתר לסילוק התביעה על הסף נגדו.
בעיניין נצר נקבע כי זכוי חשבון הלקוח בשל טעות הבנק מהוה היתחשבנות טכנית ותביעת הבנק את הלקוח אינה "משום שטעה בזיכוי החשבון אלא משום שהוא תובע (בדרך כלל לחלופין בין שני נתבעים) מכוח ההתעשרות שהתעשר הלקוח - (אם אמנם התעשר) משום שהבנק פרע חוב שלאמיתו של דבר הלקוח היה חייב בו עפ"י עיסקת היסוד" (שם, בעמ' 430).
...
אעיר בזהירות המתחייבת כי לאחר עיון בכתבי הטענות של הצדדים אני סבורה כי במקרה זה אין צורך להידרש לשאלות העוסקות בסכסוך הירושה בין האחים, ככל שקיים, ואין צורך להידרש למערכת היחסים ביניהם לאורך השנים.
יישום שיקולים אלו במקרה שלפניי מוביל למסקנה שאין עילה להורות על סגירת הדלתיים בהליך זה או על הוצאת צו איסור פרסום.
סיכומם של דברים – הבקשה לסילוק על הסף והבקשה לקיום הדיונים בתיק בדלתיים סגורות נדחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו