מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעת בנק להחזר הלוואה בערבות המדינה נגד ערבים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

מאחר שהחייב העקרי לא עמד בהתחייבויותיו לבנק, ביום 16.8.2015 הגיש המערער תביעה בסדר דין מקוצר נגדו ונגד הערבים שערבו כלפיו לקיום התחייבויותיו.
בית המשפט קמא קבע, כי טענת המשיבה לפיה התביעה הוגשה לאחר פגור אחד בלבד "טומנת בחובה את הטענה שלא היה מקום לתבוע את הנתבעת בגין יתרות משוערכות של שתי ההלוואות". זכות המערער להעמיד לפרעון מיידי הלוואה שבה הלווה מפגר בהחזרים אינה מובנת מאליה ועליה להיות מעוגנת בהסכם בינו לבין הלווה.
לא ברור מדוע יש להתנות בין שתי הפעולות, במיוחד כשהמערער הזדרז להגיש תביעה עקב חששו להברחת נכסים מטעם המשיבים וכאשר העד מטעמו, מר עופר הראל מנהל הבנק, הסביר שלאור העובדה שהיה מדובר בהלוואה בערבות מדינה, הרי על פי הנהלים המערער לא היה יכול לממש את הפקדון לפני ביצוע תהליך מסוים.
...
עם זאת, לאור המסקנה אליה הגיע בנוגע לטענת ההגנה השלישית, נקבע כי לגבי המשיבה אין משמעות אופרטיבית לקביעה זו בנוגע לקיזוז.
טענות המבקשים 2 עד 4 בעניין עצם החבות לפי כתב הערבות בשל פגמים בחתימתם נדחית.
בנסיבות אלה, העובדה שהתשלומים הקודמים זוכו בחשבון ההלוואה, כך שלא נרשם פיגור, כשהסכומים מחויבים בחשבון העו"ש, אך אינם משולמים בחשבון העו"ש, מצדיקה את הפסקת חיוב התשלומים בחשבון העו"ש, ודרישת הפרעון מהחייב שלמעשה אינו משלם את יתרת ההלוואה (ראו: ע"א 345/78 בנק הפועלים בע"מ נ' סרדס, פ"ד לג(1) 683 (1979) - "חיוב חשבונו של החייב, העומד אותה שעה ביתרת זכות, עשוי להיחשב כפירעון. לעומת זאת, מסכים אני עם חברי, השופט בכור, כי חיוב חשבונו של חייב, העומד בין כה וכה ביתרת חובה, לא יתפרש כפירעון, אלא אם כן הוכח כי הצדדים הסכימו אחרת. חיוב כזה אינו אלא פעולה חשבונית, ואין בו יותר מאשר מתן התחייבות נוספת על-ידי החייב לבצע את התשלום. התחיבות כאמור אינה שקולה כנגד פירעון, אלא אם כן הצדדים הסכימו על כך כי תהווה פירעון.") על כן היה על בית המשפט קמא לקבל את עמדת המערער גם בשאלה השלישית, ולדחות את טענת המשיבה בעניין זה. סיכום: על פי כל האמור לעיל, דין הערעור להתקבל, כך שפסק דינו של בית משפט קמא יתבטל ובמקומו תתקבל תביעת המערער לחייב את המשיבה לשלם לתובע 201,068 ₪ (היתרה שנתבעה בניכוי סכומי תכניות החיסכון והריבית שנוספה בשל קיזוזם לאחר 10 ימים), בצירוף ריבית פיגורים בשיעור 13.20% לשנה או בשיעור אחר שיהיה נהוג בבנק התובע מעת לעת, מיום 7.8.15 ועד התשלום המלא בפועל, בצירוף אגרת בית המשפט, אגרת הערעור ושכר טרחת עורך דין בערכאה קמא ובערכאת הערעור, לפי תקנה 512 בסך 25,425 ₪, כשהם צמודים ונושאים ריבית לפי חוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ"א-1961.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

לעניין הנתבע מס' 2 תביעת בנק אשר במרכזה עומדת הלוואה "בערבות המדינה". רקע כללי ועיקר המחלוקת לפניי תביעת בנק אוצר החייל, סניף ראש פינה (להלן: "הבנק"), להחזר יתרת הלוואה אשר הועמדה לנתבעת מספר 1 (להלן: "החברה"), בסך 307,306 ₪, נכון ליום הגשת התביעה.
על פי טענת הבנק, לעומת זאת, ערבותה של המדינה הנה ערבות שיורית, דהיינו ערבות אשר ניתן לידרוש קיומה רק לאחר מיצוי ההליכים נגד הלווה ונגד הערבים האחרים, ובמקרה זה – הנתבע.
לטענת המדינה, דין ההודעה לצד שלישי להדחות בכל מקרה: אם ייקבע כי הנתבע ערב ל-100% ההלוואה, וכי ערבות המדינה היא שיורית ועל כן ניתן לממשה רק לאחר מיצוי הליכי גבייה נגד הנתבע, הרי שאין בסיס גם להודעה לצד שלישי; ואם תיתקבל טענת הנתבע, כי הוא ערב ל-30% בלבד, תדחה תביעת הבנק נגד הנתבע (או תיתקבל כדי 30% בלבד), וממילא אין עילה להודעה לצד שלישי.
...
סוף דבר לאור האמור לעיל, מצאתי כי דין התביעה להתקבל במלואה.
ההודעה לצד שלישי נדחית.
הנתבע ישלם לצד השלישי הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 10,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

אמג'ד ג'מאל (ניתן פסק דין) יסמין סאלח, ת.ז. 302497953 ע"י ב"כ עו"ד ואיל אבו יוסף פסק דין לגבי נתבעת מס' 4 תביעת בנק נגד ערבה, לתשלום יתרות הלוואה משוערכות של שתי הלוואות שקבל החייב העקרי, לאחר שהוא פיגר בהחזרים החודשיים.
מאחר והחייב העקרי לא עמד בקיום התחייבויותיו לבנק, לרבות ההתחייבויות לפרעון שתי הלוואות אלו, הבנק הגיש ביום 16.8.2015 תביעה בסדר דין מקוצר נגדו ונגד הערבים שערבו כלפיו לקיום אותן התחייבויות.
סבורני כי אין לקבל טענה זו, משני טעמים: לאור העובדה שחלק מהחובות נשוא התביעה, להן ערבה הנתבעת, כלל את ההלוואה השנייה, שהנה הלוואה בערבות המדינה, לא ברור מדוע תהא הפרדה בין החוב לפקדון המשמש לו כבטוחה.
...
טענות המבקשים 2 עד 4 בעניין עצם החבות לפי כתב הערבות בשל פגמים בחתימתם נדחית".
מכאן מתבקשת המסקנה שלא עלה בידי הבנק להוכיח שבמועד הגשת כתב התביעה, בו חובו של החייב העיקרי בגין שתי ההלוואות עמד על 14,591 ₪, קמה לו הזכות לתבוע מהנתבעת, כערבה, את תשלום היתרות המשוערכות של שתי ההלוואות.
ואכן, כמוסבר לעיל, הבנק לא הוכיח את זכותו לעשות כן. מטעם זה, דין הטענה להתקבל.
לפיכך, הנני מחייב את הנתבעת מס' 4 לשלם לתובעת 14,591 ₪ בצירוף ריבית פיגורים הנוהגת בבנק שתחושב החל ממועד הגשת התביעה, 16.8.2015, ועד לתשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2016 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

באשר להחלטה בדבר מיצוי הליכים נטען כי החלטה זו מאפשרת להגיש תביעה נגד הערבים לחשבון ולא מאפשרת להפעיל הליכים נגד הערבים להלוואה שהם הנתבעים.
עוד נטען כי ההלוואה שקבל עלי היא הלוואה בערבות מדינה בריבית של 4.5 אחוז במועד מתן ההלוואה ו – 3.6 אחוז היום.
טענת הנתבעים לפיה ערבו להבטחת החזר ההלוואה נתמכת בכותרת כתב הערבות המתייחסת לחוב ספציפי.
אומנם בסעיף 3 לכתב הערבות נכתב כי הערבות תחול על כל אחד ואחד מחיוביו והתחייבויותיו של החייב לבנק ללא יוצא מן הכלל ועל כל חלק בחיובים הקשורים להסכם ההלוואה מיום 17.11.11 ע"ס שישים אלף ₪.
...
עם זאת, העובדה שלא ניתן הסבר מפורש מדוע הנתבע 1 לא הגיש תצהיר מצדיקה שלא לחייב את התובע בהוצאות הנתבעים במסגרת החלטה זו. לאור תוצאת החלטתי אין עוד צורך להכריע בבקשה לגילוי מסמכים.
אשר על כן אני מורה על מחיקת כותרת התביעה ללא צו להוצאות.
לאור האמור בהחלטתי לגבי הפגם בכתב התביעה, אני מורה לתובע להגיש כתב תביעה מתוקן בסדר דין מהיר תוך 30 יום ממועד קבלת החלטה זו. התיק ישאר במדור רשמים עד להשלמת כתבי הטענות במועדים הקבועים לתקנה 214 ב 1.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

הליך זה ניפתח ככתב תביעה בסדר דין מקוצר בבית המשפט המחוזי על סך של 3,705,530 ₪ בטענה ליתרת חוב בשני חשבונות בנק של הנתבעת 1 (להלן גם "החברה") אצל התובע (להלן גם "הבנק") ולערבויות של הנתבעים 2-4 לחובות אלו.
סכום נוסף שנתבע הוא יתרת החוב בחשבון עו"ש מס' 283320 על שם החברה בעקבות פיגורים בהחזר הלוואה שניתנה לחברה.
באשר לכתב הערבות השני מיום 8.9.2014 נטען כי הוא נועד להבטחת כל חוב שיגיע לבנק מהחברה כולל חובות החברה בשני חשבונותיה וההלוואה בערבות המדינה שקבלה החברה, ובטופס גילוי נאות לערב אף מצוין חוב החברה לבנק באותו מועד.
הרקע להגנות אלו הוסבר על ידי בית המשפט העליון בע"א 1691/11 בנק לאומי למשכנתאות בע"מ נ' צוברי, פסקה 44 (15.12.2015)): "בעבר הלכה וגברה תופעה מדאיגה שבה אנשים מן השורה נאותו לחתום על חוזי ערבות לטובת חברים, או קרובי מישפחה או אחרים, ללא הבנה של משמעות חתימתם, ומבלי שניתן להם הסבר מספק בנושא על ידי המלווים. תופעה זו הובילה להיתמוטטות כלכלית של ערבים רבים, במיוחד במקרים שבהם הערבות לא היתה מוגבלת בסכום....
יתרה מכך, ברש בתצהירה הפניתה לנספח 34 שהנו מיסמך המבהיר לנתבעים כי אין כדאיות כלכלית בנטילת אשראי כנגד הפקדת פקדונות בחשבון, שכן הריבית המשולמת בגין האשראי גבוהה מהתמורה שתתקבל מהשקעה בפקדונות.
...
בנסיבות אלו גם טענה זו נדחית.
בנסיבות אלו אין מנוס אלא לקבוע כי גם ערבותו של הנתבע 3 אינה תקפה.
התביעה לחיוב הנתבעים 3 ו-4 ביתרת החוב בחשבונות החברה, נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו