טרם ניכנס לעובייה של קורה בתהליך סיווג התביעה נאמר כבר שאם תיתקבל טענת התובעות להיות התביעה כספית במהותה הרי שבית המשפט למשפחה בירושלים נעדר סמכות עניינית וסמכות מקומית לידון בה. סמכות בית המשפט לעינייני מישפחה קבועה בהוראת סעיף 1(2) לחוק בית המשפט לעינייני מישפחה, תשנ"ה-1995, ולפיה התנאים הנדרשים לקביעת סמכותו העניינית של בית משפט למשפחה על פי עילה זו לידון בתובענה כספית אזרחית "רגילה" (ושאינה מבוססת על אחד החיקוקים המנויים בהוראת סעיף 1(6) לחוק בית המשפט לעינייני מישפחה) הם שהתובענה האזרחית הוגשה על ידי אדם כנגד בן מישפחה, וכן כי עילת התביעה היא סיכסוך בתוך המשפחה.
מעצם הגשת התובענה לבית המשפט למשפחה מכח הוראת סעיף 1(6) לחוק בית משפט לעינייני מישפחה לידון בתביעה לפי חוק הירושה עולה שגם לשיטת התובעות המדובר בתובענה בעיניין ירושת המנוחה ומשכך נעדר בית המשפט בישראל סמכות בינלאומית לידון בה. התובעות גם צרפו לכתב התביעה חוות דעת לדין הזר וכן חוות דעת שמאי להערכת שווי הנכס.
בסעיף 6 לכתב התביעה נטען שעל פי הוראות הצוואה "בחלוקת עזבונה ייערך איזון ולפיו יילקח בחשבון, בין היתר, שווי מתנה שנתנה לנתבע, עוד בחייה". משמעות האיזון המבוקש פורטה בסעיף 7 לכתב התביעה "הוספת שווי המתנה שנתן המוריש בחייו למי מהיורשים, לשווי כלל נכסי העזבון וחלוקת התוצאה המתקבלת בין היורשים, על פי חלקיהם. בהתאם לתוצאה זו על מקבל המתנה להעביר ליתר היורשים תשלום לאיזון שווי חלקיהם בירושה". הינה כי כן, הזכות העיקרית לה טוענות התובעות היא חלוקת עזבון המנוחה, שלמימושה הן טוענות לזכות לקבלת סעד כספי.
...
תמיכה למסקנה שבית המשפט בישראל אינו הפורום הטבעי לדון בתובענה נמצאת גם בעובדה שהדין החל על הצוואה והעיזבון הוא הדין השוויצרי (וקנטון ברן).
גם שיקול זה תומך במסקנה להותיר לערכאה הזרה הטבעית לדון בעיזבון המנוחה ובחלקותו.
כעולה מהאמור לעיל יישום המבחנים שנקבעו בפסיקה מוביל למסקנה ברורה שמכלול הנסיבות מטות את הכף לכך ששוויץ הוא המקום הטבעי לבירור התביעה.
אילו הייתה המסקנה שלבית משפט בישראל יש סמכות בינלאומית לדון בתביעה אך ימנע מכך משום המסקנה שהפורום המתאים יותר הוא בשוויץ, יתכן שהיה מקום לבחון הותרת צו העיקול הזמני על כנו למשך תקופה קצרה שתאפשר לתובעות להגיש את התביעה בפורום המתאים ולבקש שם כל סעד שימצאו לנכון.
ברם, לאור המסקנה להעדר סמכות בינלאומית של בית משפט בישראל לדון בתביעה, ממילא לא מתעוררת שאלת הפורום ולא ניתן להורות כן. על כן אני מורה על ביטול צו העיקול הזמני שהוטל בגדרו של הליך זה, והוא יפקע בתוך 7 ימים ללא צורך בהחלטה נוספת.
לאור האמור אני נעתרת לבקשה ומורה על דחיית התביעה על הסף בהעדר סמכות לדון בה.
בשים לב לתוצאה מחד, להיקף ההתדיינות והעובדה שהוגש כתב הגנה מאידך, כמו גם לעובדה שהנתבע מיוצג באמצעות הלשכה לסיוע משפטי, יישאו התובעות בהוצאות הנתבע, לטובת הלשכה לסיוע משפטי, בסך של 3,000 ₪ שישולמו בתוך 30 ימים ולאחר מועד זה יישא הסכום הפרשי הצמדה וריבית כחוק.