בית משפט לתביעות קטנות בכפר סבא
06 אוגוסט 2018
ת"ק 46968-03-18 מיארה ואח' נ' אסא ואח'
בפני
כב' הרשם הבכיר צוריאל לרנר
תובעים
1.דין מרדכי מיארה
2.אומרי דלאל
נתבעים
1.רן אסא
2.אור כהן-אסא
פסק דין
הצדדים מלאים טענות נוספות זה כלפי זה, שאין בהן כדי להשליך מהותית על ההכרעה בתיק, ונזכיר רק, כדוגמא, את טענת הנתבעים כי בכך שרק התובע 1 התייצב ליום הצילומים המקדים (במקום שני צלמים) הביא הדבר להתמשכות יום הצילומים לשעות ארוכות בחום הקיץ של עין גדי; או את טענתו הנגדית של התובע 1, כי הגיע בשעה היעודה ונאלץ להמתין כשעה לנתבעים עד שהואילו להגיע אף הם, ושילם מכספו את דמי הכניסה לאתר.
השאלה המשפטית המרכזית העומדת להכרעה בתיק זה, אם היו הנתבעים זכאים לבטל את ההסכם באופן שביטלוהו, בלא שיהא בבטול משום הפרה של ההסכם מצידם.
לחץ זה הוא מובן, במצב המדובר, והנתבעים עצמם מתייחסים אליו בהתכתבויות, אולם ככלות הכל, אין מדובר במצב חריג בשוק צלומי האירועים, ואם נאפשר לכל זוג הנתון בלחץ לקראת חתונה לבטל הסכמים ימים ספורים לפני האירוע בשל תחושת עלבון או תחושות דומות אחרות – נראה כי לא ניתן יהיה לקיים מערכות חוזים סבירות בשוק זה. לא לכל חריגה קלה מנורמת היתנהגות (ככל שהיתה כזו) יכול להמצא מענה בתחום המשפטי של דיני החוזים.
צלם יחיד: ההסכם קובע כי צלומי הסטילס ייעשו על ידי 2 צלמים, וניתן לטעות ולסבור שהכוונה היא גם ליום צלומי הזוגיות (ולא רק לאירוע החתונה עצמו), אלא שיום צלומי הזוגיות מוגדר בנפרד בהסכם, ואינו כולל פרטים כלשהם, למעט קביעה, כי פרטיו ייקבעו בנפרד.
לא הובאה כל ראיה להתחייבות של התובעים להתייצבות של שניהם לאותו מועד (גם אם עולה בהחלט מההתכתבות כוונה של שניהם להתייצב – כוונה שסוכלה, כאמור, עקב נסיעת אשת הנתבע 2 לחדר הלידה).
זאת ועוד, מדובר בצלום דיגיטאלי, וברי כי ככל שהיה צורך, ניתן היה בהמשך הדרך, בשלב הפקת האלבום, לשפר כל תמונה ספציפית שנדרשת לכך.
ברי, כי טענתם מיתמקדת בסעיף הפצוי המוסכם (25% בבטול עד 45 יום לפני האירוע; 60% בבטול עד 15 יום לפני האירוע; 80% בבטול לאחר מכן), אולם עליהם הנטל להראות כי יש דבר מה מקפח בהסדר זה.
אם נצא מנקודת הנחה, כי ככל שמתקרבים למועד אירוע, כי פוחת הסיכוי כי יגיעו לקוחות שעדיין תרים אחר צלם, ולפיכך, ככל שמתקרבים למועד האירוע, כך עולה הסיכוי שביטול העסקה יגרום לאובדן הכנסה לצלמים, ובקרבה של ממש גם (בסבירות גבוהה) להפרה שלהם של התחייבויות כלפי ספקי-משנה (כגון, במקרה זה, צלם המגנטים, וכיו"ב), הרי שמננגון הפצוי המדורג מתקבל על הדעת.
...
למרבה הצער, לא עלה בידי בית המשפט להביא את הצדדים להסכמות שתייתרנה כתיבת פסק-דין זה, אולם אין מנוס אלא להכריע במחלוקת.
מסתבר, כי מדובר בעניין מקובל, וכאמור – אף היגיון יש בו.
סיכומו של דבר, שככל שעלה ממכלול חומר הראיות שבפני, לרבות לאחר שמיעת בעלי הדין עצמם, שנדמה שביטול העסקה נבע בעיקר מחששות שהתעוררו אצל הנתבעים, ועליית מפלס הלחץ הסובייקטיבי שלהם, סמוך לארוע החשוב.
ניתן להבין לחץ זה וחששות אלה, אולם לבדם אין הם מקנים את הזכות לבטל עסקה, אלא לפי תנאי הביטול הקבועים בה, ושעה שזו בוטלה, אין מנוס אלא להחיל את ההוראה בהסכם, המזכה את התובעים בפיצוי בשיעור 80% מסכום העסקה.
נוכח כל האמור, אני מקבל את התביעה חלקית, באופן שאני מחייב את הנתבעים לשלם לתובעים סך של 7,200 ₪, וכן את החלק היחסי מאגרת התביעה, בסך 72 ₪, ובסך-הכל: 7,272 ₪.