מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעות כתובה, מזונות ודמי שימוש בעיזבון

בהליך בע"מ (בע"מ) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

בכל הנוגע לשיטת השיערוך נאמר, כי רוב הגישות בהלכה (כפי שנסקרו בעיניין וקסלר) מצדדות במנגנון שערוך כלשהוא של סכום הכתובה, ובין היתר הוזכרה "שיטת הרב פיינשטיין (הרב משה פיינשטיין מגדולי פוסקי ההלכה, רוסיה-ארה"ב, המאה הכ' –א"ר)... לשיערוך עיקר הכתובה כדמי מזונות לשנה ואף החלת הכלל של דינא דמלכותא, אשר מכוחה ניתן להחיל את הדין האזרחי" (עמ' 11 לפסק הדין); כן הוזכר, כי בתי הדין הרבניים - בפסיקתם העכשווית - נחלקים בשאלה אם אכן יש מקום לשערך את סכום הכתובה, ואם כן, באיזה אופן לעשות זאת.
ובכלל, כך נטען, גם באותם מקרים נדירים בהם נשקלת בפסיקה הרבנית הצמדת סכום הכתובה מדובר היה במקרי גירושין בהם חלה התכלית "שלא תהא קלה בעיניו להוציאה" - ולא בתביעה של אלמנה נגד עזבון; ובפרט שעה שהמנוח הותיר אחריו הסדר בטוחי אשר הבטיח (גם ללא שיערוך הכתובה) הכנסה חודשית מספקת לצרכיה של המנוחה לאחר מותו - באופן המגשים גם את התכלית, שעניינה הבטחת פרנסת האישה לאחר תום הנישואין.
נטען, כי החקיקה והפסיקה האזרחית מכירות בחוב הכתובה ויש להתייחס אליו - לרבות בסוגיית השיערוך - כשם שמתייחסים לכל חוב אחר שהדין האזרחי מכיר בו. עוד נטען, כי אף אם יחול על הכתובה ושערוכה הדין הדתי, "הרי שרוב פוסקי ההלכה בדין העברי קובעים שיש לשערך את סכום הכתובה בדרך של הצמדתה למדד המחירים לצרכן". נטען, כי בהקשר זה ניתן לעשות שימוש במנגנונים השונים בגדרם מאפשר הדין הדתי את אימוץ הדין האזרחי - "דינא דמלכותא דינא", "סיטומתא" (מנהג) ותקנות הקהל - וראוי לעשות כן כדי להתאים את הדין הדתי למציאות האינפלציונית המודרנית.
...
ומנגד, במישור המעשי-קונקרטי נקבע, כי השאלה אם במקרה מסוים ישוערך סכום הכתובה, ואם כן באמצעות איזה מנגנון, תוכרע לפי נסיבותיו הקונקרטיות של התיק הספציפי: "דומה כי אין מקום לקבוע מסמרות חד משמעיים לפיהם, ההכרעה תהא בכל מקרה לכאן או לכאן, דהינו, קביעה כי אין מקום להצמיד כתובה או קביעה כי יש להצמידה. סבורני כי יש לבחון כל מקרה לגופו ולנסיבותיו, וכפי שניתן אולי גם לראות בפסיקת בתי הדין הרבניים...
לטעמנו ברי כי אין להעלות על הדעת גישה שלפיה סכום הכתובה דנא יהיה עשרה שקלים חדשים, קרי – בפועל אפס.
סוף דבר סוף דבר אציע לחבריי כי לא ניעתר לערעור.
המבקשים ישלמו הוצאות המשיבים בסך 10,000 ש"ח. השופטת ד' ברק-ארז: אני מסכימה לפסק דינו המקיף והמשכנע של חברי השופט א' רובינשטיין.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2013 ברבני באר שבע נפסק כדקלמן:

מדינת ישראל בתי הדין הרבניים תיק ‏930676/1‏ בבית הדין הרבני האיזורי באר שבע לפני כבוד הדיינים: הרב גדעון שריון – אב"ד‏, הרב ציון לוז־אילוז, הרב מאיר כהנא התובעת: פלונית (ע"י ב"כ עו"ד ספיר דוידוב) הנתבע: עזבון המנוח פלוני (ע"י ב"כ עו"ד יעל ורד) הנידון: תביעת כתובה ומזונות מן העזבון פסק דין
יש לנו להקיש מהאמור לעיל בנוגע למזונות, שזכות זו אינה תלויה כלל ברצונו של המוריש, וגם אם ניתן להניח בודאות שרצונו של המנוח היה לשלול מהתובעת (אלמנתו) את השמוש בחלקו בדירה שבה התגוררה, שהרי הגיש תביעה לפירוק שתוף בחייו ביום ה' באלול תשס"ט (25.8.2009), כפי שעולה מכתב התביעה לגירושין משנת 09, מכל מקום דין המדור כדין המזונות, וכשם שבמזונות אין שומעין לו להפסידה מזונותיה, הוא הדין והוא הטעם בנוגע למדור אלמנה.
...
האם היינו נענים לדרישתה? מצד אחד, ברור שאין לאשה "זכות להתאלמן" ולקבל את זכויותיה של אלמנה כאשר בעלה בחיים, ולכך בדיוק מיועד הסכום הקבוע בכתובה, לומר שזהו הפיצוי שתקבל האשה ותו לא, אך מצד שני יכולה האשה לטעון שהסכמתה להינשא לאדם זה הייתה מתוך הנחה שידאג לרווחתה לכלל חייה, ושזוהי בדיוק תקנתו של רבנו גרשום מאור הגולה, שלא ניתן יהיה "לזרוק" לאשה את דמי כתובתה ולגרשה בעל כורחה, אלא יהיה על הבעל לפייס אותה ולפצות אותה על העוול שגרם לה בכך שהביא במעשיו לפירוק הנישואין ולהשארתה בודדה בשלב מתקדם של חייה, כאשר אין קופצים רבים המבקשים לשאתה ולדאוג לצרכיה! מסתבר, שלא התכוון רגמ"ה בתקנתו לחייב כל בעל המבקש להתגרש ליתן לגרושתו סכום השווה למדורה ומזונותיה של גרושתו לשארית ימיה, אלא לוודא שהאשה מסכימה שאין מנוס מגירושין.
על פי עקרון זה סבורני שעל ביה"ד לחייב את העיזבון לשלם לאלמנה סכום חד־פעמי השווה לכפל סכום הכתובה לאחר הצמדה.
כאן על ביה"ד לפעול מכוח האמור בשו"ע חו"מ יב, ה כי במקום שאין הדבר יכול להתברר, על ביה"ד לעשות "דין כעין הפשרה". הרב מאיר כהנא אף אני מצטרף למסקנה העולה מדברי ידידיי הרה"ג לוז שליט"א והרה"ג כהנא שליט"א, שבנידון שלפנינו יש לעשות פשרה קרובה לדין.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

בית הדין הרבני הורה להמתין עם הדיון בתביעת הכתובה עד להכרעת בית המשפט בסוגיית איזון המשאבים.
נטל ההוכחה ביחס לטענה על כי נימנעה ממנו הזכות לעשות שימוש בדירה, מוטל על כתפיו, ולא עלה בידיו לעמוד בנטל זה. דירת הצדדים משמשת למגורי הקטינים, ובפסיקת המזונות ע"י בית הדין הרבני, נילקחה עובדה זו בחשבון, כך שהאיש לא חויב בתשלום מדור עבורם.
ראה לעניין זה דברי ב"כ התובע במועד הדיון: "הגברת אמרה שהאדון יכול לחזור מתי שירצה, התחלנו לחשוב על התביעה לדמי שימוש, אז אמרנו נעשה ניסיון, אין לו איפה לגור. הוא חזר הביתה וכשחזר ל- 10 שעות, הדברים מתועדים. היא נעמדת מולו, צורחת, מקללת, הילדים ליד. אמרתי לו י' תצא. הוא אמר שהוא לא רוצה לעשות נזק לילדים ויצא". ברם, צפייה בסירטון המשקף את מה שארע במועד חזרתו של האיש לבית המגורים, הותיר את בית המשפט מזועזע, לא פחות מכך.
מאחר ויכול ותתגלע מחלוקת בין האשה לבין יתר יורשי אביה, מצאתי לקבוע כי כונסי הנכסים יותירו את הכספים בשיעור של 650,000 ₪ (325,000 ₪ מחלק האשה בתמורת המכירה ו- 325,000 ₪ מחלקו של האיש) בחשבון נאמנות עד אשר תנתן החלטת בית המשפט בתביעת העזבון ביחס לכספים אלה.
...
סוף דבר: יש לנכות מחלקו של האיש בדירה המשותפת את הרכיבים הבאים: הסכום אשר נפסק לחובתו בחוות הדעת האקטוארית בסך 62,313 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 18.3.2018 ועד היום; סך של 10,000 ₪ מתוך פיצויי הנזיקין שנפסקו לטובת האיש בגדרי הסכם הפשרה; חלקו של האיש בהלוואה שניתנה על-ידי אבי האישה (מחצית הסכום), בכפוף להערות ביחס למתווה מוסכם.
לא שוכנעתי כי יש להמתין עם פירוק השיתוף בדירה עד למתן ההכרעה בתביעת הכתובה של האישה.
היות והאישה מיוצגת על-ידי הסיוע המשפטי ונוכח התוצאה אליה הגעתי וכל המפורט דלעיל, הנני מחייבת את האיש בהוצאות לטובת אוצר המדינה בשיעור של 15,000 ₪, אשר ישולמו בתוך 30 ימים, שאם לא כן, יישאו הפרשי הצמדה וריבית.

בהליך תלה"מ 8496-04-19 שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

יש להכריע בהליכים בין האשה לבין אחות המנוח בנוגע לעזבון המנוח, בהם תביעות האשה לקבלת כתובה ומזונות מן העזבון, וכן תביעת המנוח לתשלום דמי שימוש אשר הגיש בעודו בחיים, בגין שימוש האשה בחלקו בבית שהיה בבעלותם.
...
סוף דבר מכל המקובץ לעיל נקבע כדלקמן: התביעה לדמי שימוש מתקבלת באופן חלקי.
התביעה לכתובה מן העיזבון מתקבלת באופן חלקי.
תביעת מזונות מן העיזבון מתקבלת באופן חלקי.

בהליך עמ"ש (עמ"ש) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

האחת, תביעה שהגיש המנוח בחייו לחיוב המערערת בדמי שימוש בדירת המגורים של הצדדים (תמ"ש 8496-04-19), השנייה, תביעת המערערת לפסיקת מזונות מן העזבון (תמ"ש 61701-11-19) והשלישית, תביעת המערערת לכתובה מן העזבון (תמ"ש 61776-11-19).
...
עיקר הערעור שלפנינו מוסב על פסיקת בית המשפט באשר לחיוב כתובה מן העיזבון במסגרתה נקבע כי הכתובה לה התחייב בן הזוג בשיעור של 1.8 מיליון ₪ היא כתובה מוגזמת, לפיכך מצא בית המשפט להעמידה בשיעור של 180,000 ₪ בלבד.
וכך קבע בית הדין הרבני הגדול בהחלטתו מיום 14.1.19 – "אנו קובעים שלא בבקשה כנה ואמתית לשלום בית מדובר, אלא ברצון להמשיך ולהתגורר בדירה המשותפת..." מנגד המנוח עתר לפני בית משפט קמא לפירוק השיתוף בבית הצדדים בגדרה, למכירתו ולחלוקת התמורה בין הצדדים (תמ"ש 7879-10-17; להלן - התביעה לפירוק שיתוף).
וזו לשונו – "אמנם כשעושין כתובות מסך גדול כגון בסלא שכותבין ט״ו אלף וכדומה או בתיטאוון שכותבין חי אלף (=18,000) וכדומה מי פתי יסור הנה לומר שעלה על דעתו החתן שיפרע הסך הנזכר והוא מעולם לא ראהו אפילו בחלום ואנן סהדי שלא נתכוון אלא לכבוד בעלמא ולהראות חיבת הכלה וקרוביה וכדומה, ולא עוד אלא שלפעמים מייעצים אותו העומדים שם לאמר שים נא כבוד והרבה לה מוהר ומתן והוא ממאן קצת אומרים לו למה תמאן ...חס ושלום להעלות כן על הדעת אלא הדבר מסור ביד ב״ד שיש בהם מדעת קונם ויבחינו מה הוא השיעור הראוי כפי הנידון דהיינו כפי ערך הנדוניא ..." (הדגשה שלי – צ.ו) ובימינו אנו מצאנו בפסיקת בית הדין הרבני הגדול משנת 2005 את קביעת הרב ש. דיכובסקי בשני פסקי דין (לפחות) שבכתובה מוגזמת אין לחייב אלא יש לפַשֵר.
כך בתיק 1213655, פס"ד מיום 22.5.2005, כותב הרב דייכובסקי שכתובה בסכום של חצי מיליון ש"ח, היא כתובה מרובה ומוגזמת ויש להעמידה על סך שאינו עולה על 120,000 ₪ : "יש לי בעיה עם כתובה שנקוב בה סכום מוגזם. יתכן ויש לראות בזה התחייבות לשם כבוד בלבד... חושבני שרק חסר דעה לחלוטין יסכים שלאחר שהרכוש יחולק בשווה, יאלץ עוד להפריש מחלקו את דמי הכתובה המופרזת, ולהישאר עני מרוד... חז"ל מצאו לנכון שאישה לאחר פרידתה מבעלה לא תאלץ לחזר על הפתחים, ועד אשר תינשא מחדש תהיה לה אפשרות קיום מינימלית במשך שנה אחת, כמו למי שנמצא על הגבול בין עני לבין מי שאינו עני. זהו סודה של עיקר כתובה...משום כך, יש לדעתי לקבוע סכומי מינימום ומקסימום לכתובה, בהתחשב באפשרות הקיום של האישה לאחר היפרדה מבעלה, לפי רמת החיים שהייתה מורגלת בנישואין, וזאת למשך שנה שלימה. חושבני שהמינימום לפרנסה חודשית הוא קו העוני של הביטוח הלאומי, ועל כן הייתי מציב את הסכום החודשי על 4,000 - 3,000 שקל לחודש, שהם בין 36,000 ל - 48,000 שקל לשנה. זה דומני הרף התחתון לכתובה. את הרף העליון הייתי קובע לסכום חודשי של 10,000 לחודש שהוא 120,000 שקל בחישוב שנתי. כל כתובה בערך גבוה יותר נחשבת לדעתי לכתובה מוגזמת." וכך מצאנו דבריו בפס"ד נוסף בביה"ד הרבני הגדול, כשלדעתו הצטרף הרב בוארון (תיק מס' 1687241, פס"ד מיום 2.9.2007): "...לסיכום. הכתובה נחשבת למוגזמת, ואין לה תוקף מחייב. יחד עם זאת רשאי ביה"ד - במסגרת מנגנון הפיצויים - לפסוק לאישה סכום מתאים כפיצוי ראוי לכל זכויותיה. הייתי קובע ערך גג של פיצוי עד 100-120 אלף שקל חדש, וערך רצפה של מחצית מסכום זה, באם יסכימו חבריי לדעתי..." וכך גם מוצאים בפס"ד של ביה"ד האזורי חיפה (תיק מס' 1054415/2, מיום 1.1.18) שדנו על כתובה שסכומה הינו 5,555,555 ש"ח, ולבסוף בדרך פשרה חייבו 240,000 ש"ח. ובפס"ד של ביה"ד הרבני האזורי בפ"ת (תיק מס' 1278440/4, מיום 9.2.22) כתב מותב ביה"ד שאין לכתובה מוגזמת כל ערך: "... שונה הדבר בכתובות מוגזמות ומופרזות הנקובות במאות אלפי או מיליוני שקלים שעבור פירעונן יצטרך הבעל למשכן את שארית ימי חייו (אם שנות חייו יספיקו לכך..) בכדי שיוכל לפרוע אותה או חלק ממנה. אין לך אסמכתא גדולה מזו, וברור שעיקר ההתחייבות הייתה בדרך של גוזמה, או לשם כבוד והתרברבות, ואין בהן ממש". ובהמשך האריך בית הדין לסתור את מנהג בתי הדין לפשר ולקבוע סכום בכתובה מרובה, בטענה שככל שתוספת הכתובה אין לה כל בסיס לחיוב, אין מקום לפשרה, ואין מקום לאמוד דעת החתן ביום חתונתו, ואף אין מקום לחייב מדין של פיצוי.
לפיכך תחת הכפלת סך מאה אלף בח"י שהוא סכום מוגזם ומופרז, מצא בית המשפט להכפיל רבבה בח"י שהוא סכום נאה וראוי ובנסיבות העניין אינו מופרז, שכן לא בא לידיה של האלמנה בנוסף מאום מרכושו של המנוח.
מתוך שכך לא מצאנו מקום להתערב בקביעת בית משפט קמא אשר העמיד את חיוב עזבון המנוח בסך של 180,000 ₪.
ואם כן במחצית הזכויות בדירה השייכות למנוח חלקו ארבעה - המערערת וילדיה, לפיכך על המערערת לשאת אך ורק בשמינית מדמי השימוש הראויים הכוללים לדירה, היינו בסך 20,075 ₪, וכך אנו מורים.
סוף דבר ואם כן אציע לחברותיי כי ערעורה של המערערת ביחס לפסיקת כתובה מן העיזבון ידחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו