מבוא ואקדמות מילין;
בפני תביעות הדדיות הנסבות על הפרת חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה – 1965 (להלן : "חוק איסור לשון הרע" או "החוק") אשר מייחס כל אחד מן הצדדים לצד השני.
בתאריך 3.3.05 בעת שהתקיימה ישיבת ועדת תסקירים בסניף מחוז חיפה של משרד הרווחה במהלכה הישתתפו נציגות המקלט, אשר ביקשו משומר הבניין לבדוק האם התובע עזב את הבנין בתום הישיבה וזאת בכדי ליצור מצג שקרי לפיו נשקפת להן סכנה מהתובע (סע' 19 לכתב התביעה).
בדו"ח ועדת מכון קרן מיום 10.12.06 אשר היתכנסה על פי חוק הסעד בכדי לבדוק האם בנו של התובע (שהיה בן 8) מוגדר כמי שיש לו קשיי התפתחות או חמור מכך, ולשיטת התובע, הוציאה דו"ח במסגרתו נקבע כי בני הזוג פרודים עקב אלימות קשה מצד התובע, כאשר הדו"ח הסתמך על דו"ח מחלקת הרווחה בעריית הרצליה אשר הנתבעת עמדה בראשה (סע' 28 לכתב התביעה).
"
בהתאם להלכה הפסוקה, ניתוח פירסום במסגרת עוולת לשון הרע נעשה במהלך בן ארבעה שלבים אשר סוכמו בפסק דינו של כבוד השופט הנשיא (בדימוס) אהרון ברק בע"א 4534/02 רשת שוקן בע"מ נ' הרציקוביץ', פ"ד נח (3) 558 , 568 (להלן: "הילכת שוקן"):
"ניתוח ביטוי במסגרת עוולת לשון הרע נעשה בארבעה שלבים: בשלב הראשון, יש לשלוף מתוך הביטוי את המשמעות העולה ממנו לפי אמות המידה המקובלות על האדם הסביר, כלומר יש לפרש את הביטוי באופן אובייקטיבי, בהתאם לנסיבות החיצוניות וללשון המשתמעת (שנהר(39) בעמ' 109). בשלב השני, יש לברר, בהתאם לתכלית החוק ולאיזונים חוקתיים, אם מדובר בביטוי אשר החוק מטיל חבות בגינו, בהתאם לסעיפים 1ו – 2 ...השלישי ,בהנחה שעברנו את המשוכה השנייה, יש לברר אם עומדת למפרסם אחת ההגנות המנויות בסעיפים 13-15 לחוק. השלב האחרון הוא שלב הפיצויים. ודוק: "האיזון החוקתי בין הזכות לשם הטוב ולפרטיות לבין הזכות לחופש הביטוי משתרע הן על קביעת האחריות (בנזיקין ובפלילים) בגין לשון הרע והן על קביעת הסעדים הננקטים כאשר מתגבשת האחריות (פרשת אמר (1), בעמ' 520). כך האיזון שולט על קביעת הגדרתם של הביטוייים המהוים לשון הרע, על הקפן של ההגנות המנויות בחוק על סוגיית הפיצויים". בהקשר זה, השאלה היא, "מהו המובן שהאדם הסביר והרגיל היה מייחס לפירסום, והאם היה באותו מובן כדי לפגוע בשמו הטוב של התובע. בהתאם לכך, אין חשיבות לכוונת המפרסם או לדרך בה הובן הפירסום על-ידי הטוען לפגיעה בו" (דברי כב' השופטת ביניש בע"א 1104/00 אפל נ' חסון, פ"ד נו(2) 607 (2002).
...
בנסיבות אלו, משעה שמחד הוכחה כוונה לפגוע ומאידך הפרסום הוסר על ידי הנתבעת, הרי לאחר ששקלתי בדבר שוכנעתי כי יש להעמיד את הפיצוי על סך 75,000 ₪.
סוף דבר:
אשר על כן, אני דוחה את התביעה הראשית ומקבלת את התביעה שכנגד.
בהתאמה – הנני מחייבת את התובע הוא הנתבע שכנגד לשלם לנתבעת היא התובעת שכנגד את הסכום 75,000 ₪ בתוספת הוצאות משפט בסך 5,000 ₪ וכן שכ"ט עו"ד בסך 30,000 ₪.