מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה של מעביד נגד עובד בגין החזר כספים שנגנבו

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

לאחר סיום יחסי העבודה בנסיבות השנויות במחלוקת בין הצדדים, הגיש המעסיק תביעה נגד העובד.
בית הדין הוסיף וקבע כי מעשיו של העובד הפרו באופן חמור ושיטתי את חובות האמון ותום הלב שהיו מוטלות עליו כעובד וגרמו למעסיק עוגמת נפש רבה, ועל כן על העובד לפצות את המעסיק בגין נזק לא ממוני בסכום נוסף של 50,000 ש"ח. עוד קבע בית הדין כי לא נסתרה עדותו של רו"ח סלאמה בבית הדין לפיה ההפסד הכספי שניגרם למשיב כתוצאה מעזיבתו הפתאומית של העובד את מקום העבודה והשבתת משאית מערבל הבטון לשבועיים הוא בסך 27,000 ש"ח, ועל כן על העובד לפצות את המעסיק בסכום זה. בנוסף נפסק לטובת המעסיק סכום נוסף של 2,230 ש"ח בגין אי החזר הלוואה שניתנה על ידו למערער.
לעניין התביעה שכנגד שהגיש העובד, קבע בית הדין כי מעשיו החמורים והשיטתיים של העובד מצדיקים שלילה מלאה של פצויי הפיטורים, וכי לא מצא נסיבות לקולה לעניין זה. יחד עם זאת נקבע כי כיוון שהמעסיק לא עתר להחזרתם של הכספים שהופקדו על ידו לקרן הפנסיה על חשבון פצויי הפיטורים, העובד אינו נידרש להחזירם וישללו ממנו אך הכספים להם היה זכאי על פי דין חרף התפטרותו אשר לא הופקדו בקופה.
לטענת המעסיק, נוכח הקביעות הרבות בפסק הדין לעניין שקריו הרבים של העובד והקשיים שהציב במכוון בפני בית הדין לחקר האמת, ולאור העובדה כי תביעת המעסיק התקבלה ואילו התביעה שכנגד נדחתה ברובה, ההוצאות בהן חויב העובד הן סמליות ויכולות היו להיות כפולות ומכופלות.
האם הוכח כי מעשי העובד גרמו נזק למעסיק? בית הדין האיזורי קיבל את טענת המעסיק לפיה "הטענה של הגניבה לא מתייחסת לגניבה של טיט, היא מתייחסת לגניבת הובלות". חישובו את הנזק שניגרם למעסיק בגין "גניבת ההובלות" התבסס על תחשיבו של רו"ח סלאמה לפיו "המחיר הממוצע להובלה הוא 395.5 ש"ח". כן קיבל בית הדין את טענות המעסיק לפיהן העובד מכר את הטיח הגנוב במחיר של 200 ש"ח לקוב, והודה במכירות "צדדיות" בהקף חודשי של כ-1,500 ₪ ומכך "עולה כי הנתבע ביצע 7 הובלות 'פרטיות'". עם זאת, בית הדין קבע כי התחשיב של רו"ח סלאמה מבוסס על 6 הובלות ולא 7, ו"על כן, ההפסד החודשי שראוי לקבוע לשיטתנו, הוא של 6 הובלות בחודש X 395.5 ₪ = 2,373 ₪". עוד קובע בית הדין כי יש לערוך את החישוב בהתאם למגבלת ההתיישנות. כיוון שהתביעה הוגשה חודשיים לאחר סיום יחסי העבודה "התחשיב הוא כדלקמן – הפסד חודשי של 2,373 ₪ כפול 82 חודשים = 194,586 ש"ח". בית הדין הוסיף וקבע כי לאור השיטתיות של מעשי העובד והתמשכותם על פני תקופה ארוכה, ניתן היה לקבוע את הנזק המשוער של המעסיק גם על סמך הערכה כללית נוכח קיומה של תשתית עובדתית המאפשרת לערוך אומדן.
...
סכום התביעה שכנגד עמד על 1,133,404 ש"ח. פסק דינו של בית הדין האזורי בית הדין האזורי, בפסק דין מפורט ומנומק בהרחבה, הגיע למסקנה כי המעסיק הוכיח את טענתו המרכזית לפיה העובד ביצע מעשי גניבה של טיח, באופן שיטתי ובמשך שנים רבות, ומכר אותו לגורמים פרטיים במהלך יום העבודה.
אכן, שכר היסוד המהווה חלק מ"השכר הכולל" אינו אמור להיות נמוך משכר המינימום, אך דין טענת העובד שהועלתה לראשונה בסיכומיו בערעור, לאחר לא פחות משלוש טענות שאינן מתיישבות עמה שהועלו בהליך, להידחות לנוכח שינוי החזית ועיתוי העלאתה.
אף דינן של טענות אלה המתמקדות בקביעות עובדתיות ובקביעות שבשיקול דעת הערכאה הדיונית להידחות.
סוף דבר – ערעור העובד על החיובים שהושתו עליו בתביעה העיקרית מתקבל בחלקו, כך שחיוביו לשלם למעסיק פיצוי בגין נזק ממוני של "גניבת הובלות" בסך 194,586 ₪ ופיצוי נוסף בגין אי מתן הודעה מוקדמת בסכומים של 27,000 ש"ח ושל 6,516 ש"ח – בטלים.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

מיד לאחר סיום יחסי העבודה פירסמו הנתבעים לשון הרע כנגד העובד בקרב עובדי המעסיקה, ספקים ולקוחות התובע עתר לחיוב הנתבעים בפצוי בגין הודעה מוקדמת (סך 210,000 ₪) פיטורים שלא כדין (סך 210,000 ₪); השלמת פצויי פיטורים (סך 57,655 ₪); פדיון חופשה שנתית (סך 55,000 ₪); דמי הבראה (630 ₪); פיצוי בגין אי המצאת תלוש שכר בגין גמר חשבון (סך 5,000 ₪); פיצוי בגין פירסום לשון הרע בכוונה לפגוע (סך 2000,000 ₪), פיצוי בגין פגיעה בפרטיות שהתבצעה בחדירה למחשב והעתקת מידע אישי ופרטי (סך 100,000 ₪), ופצוי בגין עגמת נפש (100,000 ₪).
בתביעה שכנגד עותרת המעסיקה לחיוב העובד בפצוי או החזר כספי בגין כספי מעילה או התעשרות שלא כדין.
על-פי הנטען בתביעה שכנגד העובד מעל בכספי המעסיקה, גבה עמלות מעיסקאות רכש של המעסיקה, העמיס אותן על עלות הרגש כך שהמעסיקה שילמה סכומים שהוצגו לה כמחיר המוצרים שרכשה, אלא שבפועל הסכומים כללו עמלות של העובד.
העובד בכתב הגנתו בתביעה שכנגד אינו מכחיש את הדברים אלא שלטענתו הדבר הותר בהסכם העבודה, בעוד המעסיקה טוענת שהדבר אסור בתכלית האיסור ומהוה גניבה ממעביד.
...

בהליך התנגדות לביצוע שטר (ת"ט) שהוגש בשנת 2023 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

בהמשך להחלטתי מפרוטוקול הדיון מיום 13.2.23 אשר במסגרתו עלתה שאלת הסמכות העניינית לנוכח העובדה שבין המבקש למשיבה קיימים יחסי עובד מעביד ועל כך אין חולק.
המשיבה הפניתה לפסק דינה של כב' השופטת ברק ארז בפרשת רוחם [רע"א 2407/14 מורן רוחם נ' אג'נס פרנס פרס בע"מ, שניתן ביום 14.10.2015], שבו נדונה פרשת גזל וגניבה, כאשר זהות הצדדים הנה עובד ומעסיק ואשר בו נקבע כי אכן הכלל הוא שמכלול הסכסוכים בין עובד למעסיק שעילתם ביחסי העבודה מסורים לסמכותו של ביה"ד לעבודה ואולם חריג לכלל זה הוא תובענה שעילתה בפקודת הנזיקין ופסה"ד קבע כי הקפו של חריג זה "משתרע גם על תובענות שעניינן גניבה ומעילה בכספי המעסיק. תובענות מסוג זה מבוססות במקרה הרגיל על עוולות בנזיקין, כדוגמת תרמית וגזל. במקביל לכך, אותם מעשים עצמם מהוים במקרים רבים גם הפרה של חוזה העבודה". המשיבה טענה כי אם כתב התביעה מכיל עילות מפקודת הנזיקין, מכאן שסמכותו של בית הדין לעבודה נשללת, והסמכות לידון בתובענה נתונה לביהמ"ש האזרחי.
העובדה כי הוגשה לכאורה תלונה במישטרה ביחס למירמה – אף לו הייתה מוכחת, בודאי שאין בה די. בת"א (מחוזי-ת"א) 51862-02-21 לואיס **** טפייה נ' שלומי איבגי (להלן: "פסה"ד בעיניין שלומי איבגי") נקבע כי הסמכות העניינית לידון בתביעה שהגיש התובע (המעסיק) כנגד הנתבע (עובד לשעבר) על רקע טענות לגניבה או פעולות שלא כדין בנכסי העסק מסורה לבית הדין לעבודה שעה שלא צויין מפורשות בכתב התביעה כי עילות התביעה הנן נזיקיות.
בשולי הדברים אציין כי לאור כוונת המבקש, כפי שהועלתה בדיון ובתגובתו, להגיש תביעה שכנגד כנגד המשיבה בעיניין החזר הכספים שקיזזה ממנו המשיבה, לטענתו, הרי שהעברת הדיון במקרה שבפניי לא רק שתרכז את כל הטענות הנגזרות מן הסיכסוך בין הצדדים, תחת כנפי בית הדין לעבודה, אלא גם שתימנע קיום דיונים מקבילים בין הצדדים בערכאות נפרדות.
 נוכח האופי השונה של תובענה רגילה בבית הדין לעבודה לעומת בקשה לבצוע שטר בהוצאה לפועל – לא ניתן להעביר את התובענה השטרית הזו כמות שהיא לבית הדין לעבודה בו לא נשמעות התנגדויות לבצוע שטר, לפיכך אורה על מחיקת התביעה ועל סגירת התיק, תוך שהמשיבה תהיה רשאית להגיש תובענה מתאימה בבית הדין לעבודה.
...
ברע"א 2407/14 רוחם נ' אג'נס פרנס פרס בע"מ (להלן: "פסה"ד בעניין רוחם") אליו כאמור הפנתה אף המשיבה, בפסקה 67 נקבע כי קיימת חשיבות לאופן שבו הוגשה ונוסחה התביעה:  "לאחר ששקלנו את הדברים, אנו סבורים שיש ללכת בדרך הבאה: ככלל, כאשר התביעה מנוסחת כתביעה בנזיקין, היינו כתביעה המיוסדת על עוולה או עוולות הקבועות בפקודת הנזיקין, הסמכות לדון בה תהיה נתונה לבית המשפט האזרחי. יחד עם זאת, על מנת למנוע ניצול לרעה של חריג זה יש לעמוד על כך שבית המשפט האזרחי ידון אך ורק בעילות הנזיקיות, ולא בעילות שהסמכות לדון בהן נתונה לבית הדין לעבודה. לא למותר להזכיר כי תקנה 9(6) לתקנות סדר הדין האזרחי (בדומה לתקנה 9(5) לתקנות בית הדין לעבודה) מחייבת את התובע לציין בכתב התביעה את העובדות המקנות לבית המשפט את הסמכות לדון בעניינו. אם כן, הדעת נותנת כי מקום שבו הוגשה לבית המשפט האזרחי תביעה שהצדדים לה הם עובד ומעסיק והיא נוגעת למערכת היחסים ביניהם, על התובע לציין ולהסביר במפורש כי עילות התביעה הן נזיקיות (שהרי אם לא יעשה כן הסמכות לדון בתובענה תהיה נתונה לבית הדין לעבודה). זאת, כחריג לכלל שלפיו התובע אינו חייב לפרט מהי התשתית המשפטית המבססת את זכותו לקבל מן הנתבע את הסעד...
ויצויין כי פסה"ד בעניין שלומי אבגי מלמדנו בדרך של קל וחומר כי דין התביעה בענייננו להתברר בביה"ד לעבודה שכן בשונה מהעניין שבפניי – הרי שבעניין שלומי אבגי נטען כי העובד, לו הייתה גישה חופשית לכספי העסק, משך מקופת העסק לצרכיו האישיים ושלא כדין כספים רבים, וזאת בשונה מהטענה שהעלתה המשיבה כנגד המבקש ביחס למבקש כדאן וחרף זאת נקבע כי הסמכות לדון בתובענה מסורה לביה"ד לעבודה ולא לביהמ"ש האזרחי.
מכל המקובץ עולה, כי המשיבה לא עמדה בנטל המוטל עליה ללמד כי התביעה באה בגדר החריג הקבוע בסיפא לסעיף 24(א)(1) לחוק.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בהחלטתו, קבע בית משפט קמא, כי תביעת מעסיק נגד עובד בגין מעשה גניבה, מעילה או תרמית מבוססת על עילות הנובעות מפקודת הנזיקין [נוסח חדש].
נוסף על כך, נטען, כי אין כל קשר בין התביעה הכספית להחזר הלוואה שהגיש לבית המשפט האזרחי, לבין התביעה שהוגשה נגדו בבית הדין שעניינה, המוכחש על ידו, הפרת חוזה עבודה.
זהות הצדדים: התביעה לבית המשפט האזרחי הוגשה נגד המבקשת, שהייתה מעבידתו של המשיב וכן נגד מוופק.
...
התוצאה: בקשת רשות הערעור, נדחית.
המבקשת תשלם הוצאות המשיב בסך של 5,000 ₪ (כולל מע"מ).

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

ביום 6.4.22 הגישה השותפות תביעה נגד העובד (סע"ש 11587-04-22) ועתרה לקבל ממנו סך של 70,000 ₪, בגין הפרת הסכם עבודה, גניבה ממעביד, תשלום בגין ביטוח רפואי, השבת כספים ששולמו לפרעון חוב וכן אי מתן הודעה מוקדמת להתפטרות.
הוסיפה השותפות שהיא זכאית להחזר כספים שלא נוכו בטעות משכרו של העובד בגין מגורים והוצאות נילוות בגין חודשים ינואר 2020 ועד נובמבר 2020 בסך של 5,500 ₪ (500 ₪ *11 חודשים) וכן החזר שלא נוכה משכרו בטעות של הנהלת חשבונות בגין ביטוח רפואי בסך של 8,190 ₪ (130 ₪ * 60 חודשים) בתצהיר העמידה השותפות את תביעתה ברכיב זה על סך של 5,850 ₪ בגין חודשים יולי 2017 ועד פברואר 2020 (4.5 שנים*1,300 ₪).
...
לאור כל האמור לעיל, דין התביעה ברכיב זה – להידחות.
סוף דבר לאור כל שפורט לעיל על השותפות ועל השותף לשלם לתובע יחד ולחוד הסכומים הבאים בתוך 30 יום מיום קבלת פסק הדין: פיצויי פיטורים - 26,077 ₪; הפרשות לפנסיה - 24,904 ₪; דמי חגים - 12,992 ₪; דמי הבראה - 14,968.8 ₪; דמי חופשה - 9,889.6 ₪; מענק שנתי - 6,800 ₪.
התביעה שהגישה המעסיקה בתיק סע"ש 11587-04-22 – נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו