תביעה בגין פירסומי לשון הרע.
הצדדים
התובע, היה במועדים הרלבאנטיים, נשיא קבוצת הכדורגל, מועדון ספורט ערוני אשדוד ומממנה העקרי.
הפירסום הראשון
ביום 25.01.15 שיתף הנתבע תמונה אשר פורסמה קודם לכן בדף "מכביסטים מצייצים" ושיתף אותה בקבוצת הפייסבוק "מ.ס אשדוד – צבא האוהדים".
בפירסום מופיעה תמונתו של התובע מאחורי סורגים ובה נרשם "סופו של גנב לעמוד מאחורי הסורגים".
אמנם, התובע רק שיתף את הפירסום, אך נפסק כי פעולת השתוף ברשתות חברתיות, היא בגדר פירסום, הבא בגדר חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה-1965 (להלן: "החוק") ואשר עשוי להקים עילת תביעה נגד משתמש המשתף תוכן עוולתי (רע"א 1239/19 יואל שאול ואח' נ' חברת ניידלי תיקשורת בע"מ ואח' (08.01.20) - להלן: "פרשת ניידלי").
מכל מקום, הפירסום מתייחס לגניבה ביחס לקבוצת הכדורגל, כפי שניתן להבין מהפרסום המתייחס לגניבה באתר השייך לאוהדי כדורגל.
המסקנה כי הפירסום מתייחסת לגניבה ממועדון כדורגל ולא גניבה סתם נלמדת גם מהאמור בכתב ההגנה לפיו "כתוצאה מהשתלטותו של התובע על קבוצת הכדורגל...ניפתחה קבוצת הפייסבוק שנקראת 'מ.ס. אשדוד- צבא האוהדים' שם אלפים מתושבי אשדוד הכאובים שחשים שאותו מר בן זקן לקח מאיתם את קבוצת נעוריו למטרותיו האישיות ושעליה גדלו מעלים 'פוסטים' אשר על לבם".
התובע העיד בעיניין זה: "באותה תקופה חוויתי אין ספור פרסומים, שמדובר על פירסום כזה לא רק שהוא נוגד את המציאות הרי אני מדי שנה משקיע מיליוני שקלים, 21 שנה אני תומך במועדון הזה בסכומים מצטברים של עשרות מיליוני שקלים שזה דבר שניתן להוכיח ולאמת כי זה מועבר כדין בהעברות בנקאיות הן מחשבוני הפרטי והן מהחברות שבבעלותי. על אחת כמה וכמה לא רק שאני לא גונב את הקופה של מ.ס. אשדוד אני זה שנותן מדי שנה מיליוני שקלים ועצם הפרסומים האלה התוצאה המיידית שלהם שבסופי שבוע לפני משחק ובמהלך משחק כל גרעין האוהדים שמזוהה עם ערוני אשדוד, מ.ס. אשדוד זו אגודה שמורכבת משתי אגודות, איחוד בין שתי אגודות אגודת הפועל אשדוד ועירוני אשדוד שאומר שגרעין האוהדים מורכב משתי הקבוצות שאוחדו ב-1999-2000 וכתוצאה מהפרסומים של הנתבע על היותי גנב שמי שגונב את כספי המועדון זה גרם לתסיסה בקרב אוהדי ערוני שרובם המוחלט בני נוער שחלקם נמצאים באותו בית ספר ואפילו באותה כיתה עם חלק מילדיי" (ע' 7 ש' 24-33).
...
כך נפסק בפרשת חוטר ישי: "אינני סבורה כי במילה 'כנופיה', על פי משמעותה בהקשר שבכתבות, ובשים לב לעובדות ולנסיבות, יש משום 'לשון הרע' המקימה אחריות לפי החוק. סבורני, כי בבואנו לבחון ביטוי זה או אחר, עלינו לבוחנו בהקשר בו הוא נאמר. מקובל עלי כי לביטוי 'כנופיה' קונוטציה שלילית. אין זה ביטוי ניטרלי, וברי, שמי שמשתמש בביטוי זה כלפי אחרים, מתנגד לדרכם ומגנה אותה. ואולם, לא די בכך שלביטוי יש קונוטציה שלילית (השוו: ע"א 9462/04 מורדוב נ' ידיעות אחרונות בע"מ פ"ד ס(4) 13 (2006), לגבי הביטוי 'עריק'). מקובל עלי גם כי המשמעות השכיחה של הביטוי 'כנופיה' קשורה לכנופיית פשע. עם זאת, הביטוי 'כנופיה' משמש פעמים רבות, בהקשר הפוליטי, מדיני ו/או חברתי, כדי לתאר קבוצת אנשים הפועלת בצוותא חדא לקידום אג'נדה, מטרה משותפת או עניין זה או אחר, באפיקים ואמצעים שונים. כשפעולתו או מעשיהו של אדם אינם לרוחו של המתייחס לאותו מעשה, אזי הפרשנות האובייקטיבית של פרסום בעיני קולטיו, היא שתכריע במקרה נתון, ולא תחושת עלבונו הסובייקטיבי של הנפגע. כאמור, באספקלריה הפוליטית, מדינית או חברתית, פירוש המילה "כנופיה", אינו אלא תיאור של קבוצת אנשים בעלי מטרה או אינטרס משותפים, כאשר המילה נושאת בחובה הבעת דעה שלילית על אותה קבוצה, על התנהלותה ופעולותיה ו/או מטרותיה.
מסקנה זו מתבקשת הן מקריאת הפרסום והן מתוכן הפרסום שתחילתו במילה כנופיה וסופו במילה קבוצה ומכאן שהביקורת היא על שיטת הניהול של התובע ולא אמירה כי התובע הוא חלק מכנופיית פשע.
סוף דבר
כמאמרו של יוסי בנאי ז"ל במערכון "שירים שערים וטכנאים", אשר חובר ל"גשש החיוור": האוהדים רוצים "לקבוע, פעם אחת ולתמיד, מי יהיה השחקנים, מי יהיה המאמנים, מי יהיה התוצאה, ומי יהיה מזג האוויר".
רצונם של האוהדים לראות את קבוצתם מגיעה להישגים כמו גם הביקורת הבלתי פוסקת על הקבוצה ובעליה מכל סיבה שהיא מובנת.