מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה של הסתדרות המהנדסים נגד הסתדרות העובדים

בהליך ערעור סכסוך קיבוצי (עס"ק) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

כך, המדינה טענה כי קבלת העירעור עלולה לפתוח פתח להגשת בקשת צד על ידי אירגוני עובדים רבים נוספים, שכן הסכם כדוגמת ההסכם שנחתם עם הסתדרות המורים נחתם גם עם ההסתדרות הכללית, ועל כן קבלת העירעור עלולה להציף את בתי הדין והמעסיקים בתביעות של אירגוני עובדים לגבי כל תיקצוב שהמעסיק מעביר לאירגון היציג עבור עובדים או גמלאים ביחידת המיקוח הרלוואנטית; המורכבות הכרוכה בצורך להיתמודד תמיד עם סכסוכים קבוציים של אירגוני עובדים שאינם ארגונים יציגים עלולה גם למנוע או לפחות לצמצם משמעותית הסדרים של תיקצוב בעתיד; חלוקת עוגת התקציב למספר אירגוני עובדים תביא בהכרח לניצול פחות יעיל של התקציב.
אולם, לטענת המדינה והסתדרות המורים, משעה שנקבע כי ארגון המורים אינו האירגון היציג של עובדי הוראה בשירות המדינה, הוא אינו יכול להיות צד להסכם קבוצי בינו לבין המדינה, וכפועל יוצא מכך הוא אינו יכול להגיש בקשת צדבסכסוך קבוצי כנגד המדינה.
דברי בית הדין הארצי בעיניין תעש נאמרו אמנם בהתייחס לאורגן של ארגון העובדים היציג (הסתדרות המהנדסים, שהיא אורגן של ההסתדרות הכללית), ולא בהתייחס לאירגון עובדים אחר.
...
בהליכים אלה, למרות שהועלו טענות סף על ידי המדינה והסתדרות המורים, ניתנו פסקי דין לגופם של דברים; בהתאם לפסיקה, הוכרה זכותו הלגיטימית של ארגון המורים לעתור לבית הדין בעניין זכויות הארגון וחבריו גם מכוח הסכם שהארגון אינו צד לו; ללא קשר לשאלת היציגות (שבה כאמור שגה בית הדין האזורי), ארגון המורים מהווה ארגון עובדים שדלתות בית הדין אמורות להיות פתוחות בפניו לכל הפחות בסוגיות הנוגעות לתנאי העסקתם של חבריו, עובדים פעילים או גמלאים; בהתאם לפסיקה [עס"ק (ארצי) 08 - 17 הסתדרות העובדים הכללית החדשה – מלון כנען ספא קופת חולים מאוחדת (9.2.2011)] הפרשנות הנכונה של סעיף 24(א)(2) לחוק בית הדין לעבודה, תשכ"ט – 1969 (להלן – חוק בית הדין לעבודה או החוק) כוללת רק את היות הצד ארגון עובדים או מעסיק ולא כוללת גם את דרישת היציגות; בהתאם לפסיקה, יש לקבוע את הסמכות העניינית על פי המרכיב הדומיננטי המאפיין את המחלוקת ועל פי מהות העילה, ומבחנים אלה מובילים למסקנה חד משמעית כי מוקנית סמכות עניינית לבית הדין לעבודה; פסיקת בית הדין יוצרת מעגל שוטה, שכן מחד ארגון המורים והגמלאים אינם יכולים להגיש הליך משפטי ומאידך ארגון המורים גם אינו יכול להכריז על סכסוך עבודה, ובכך נפגעות זכויות ארגון המורים וזכויות החברים בו. ארגון המורים הוסיף וטען כי בית הדין האזורי שגה בכך שאפשר להסתדרות המורים להעלות את טענתה לסילוק על הסף, נוכח העובדה שבתגובתה המקורית הודתה בזכות ארגון המורים והגמלאים החברים בו לקבל את תקציב הרווחה במסגרת העמותה שהוקמה על פי דרישת משרד האוצר; לא היה מקום לדון בטענות לסילוק על הסף נוכח העובדה שהדיון כבר החל ואף קוים הליך גישור, וכן בשל התנהלות בחוסר תום לב של המדינה והסתדרות המורים.
לטעמנו, לא יכול להיות ספק כי נוכח זהות הצדדים – ארגוני העובדים והמעסיקה, ומהות המחלוקת – זכויות גמלאים הנובעות מהסכם קיבוצי וטענה לפגיעה בזכות ההתארגנות - הערכאה שבה יש לברר את חילוקי הדעות היא בית הדין לעבודה.
אשר להתאמת המחלוקת להתברר בהליך של סכסוך קיבוצי - בנסיבות הייחודיות של מערך יחסי העבודה במערכת החינוך, ועל פי אמות המידה שנקבעו בעניין תעש, שוכנענו כי יש מקום לבירור טענות אלה של ארגון המורים בהליך של בקשת צד בסכסוך קיבוצי, ולא היה מקום לסילוק על הסף של בקשת הצד שהגיש ארגון המורים.
כללו של דבר: בנסיבותיו הקונקרטיות של המקרה הנדון, בהתחשב במערך יחסי העבודה הייחודי במערכת החינוך ובעילות בקשת הצד, שוכנענו כי לא היה מקום לסלק על הסף את בקשת הצד.

בהליך סכסוך קיבוצי (ס"ק) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה ב"ש בשבתו באילת נפסק כדקלמן:

הצדדים בשני סוגי התובענות הם צדדים שונים, עילות התביעה הן שונות, מהות הסעדים היא שונה וסדרי הדין בהם שונים (ר' דב"ע מה/12-4 מדינת ישראל – ההסתדרות הכללית של העובדים בא"י, פד"ע יז 3, 13-12).
[footnoteRef:16] [16: דב"ע נז/68-4 ארגון סגל המחקר במערכת הבטחון – מדינת ישראל, עבודה ארצי, כרך לא (3) 105 (ר' גם דב"ע שן/10-4 קרן היסוד, המגבית המאוחדת לישראל – הסתדרות האקדמאים במדעי החרה והרוח, פד"ע כב' 111; דב"ע מח/2-4 הסתדרות המהנדסים – כור תעשיות בע"מ, פד"ע יט 279, 280-281).
יחד עם זאת, מקריאת בקשת הצד שהוגשה, קשה להמנע מהמסקנה כי אכן מדובר במצבור של תביעות אישיות.
המבקש היתנגד בתוקף לסילוק הבקשה על הסף כנגד הגב' הראל, תוך שטען: "אין ולא ייתכן מצב בו מנהל בית ספר, המצוי בראש ההירארכיה הבית ספרית מתוקף תפקידו, ינהג בעובדי ההוראה שבבית ספרו, כברכוש, בצורה פסולה ותוך רמיסת זכויותיהם הבסיסיות ביותר ויטען כי הוא מוגן מכל תביעה אישית ומכל אחריות כלשהיא בגין מעשים חמורים כפי אלו שפורטו בבקשה לסכסוך קבוצי". [footnoteRef:24] [24: סעיף 8 לתגובת המבקש לבקשה לסילוק על הסף שהגישה הגב' הראל.
...
] אחרית דבר די בטעמים שפירטנו בהרחבה לעיל, כדי להביא למסקנה כי דין בקשת הצד שהגיש המבקש – להידחות.
בבואנו לשקול את פסיקת ההוצאות והגם שהלכה היא שבמסגרת הליך קיבוצי אין פוסקים הוצאות, מצאנו כי המקרה שבפנינו חריג הוא.
כפי שפירטנו במסגרת פסק הדין, נוכח התרשמותנו מהיעדר ניקיון כפיים מצד המבקש, התנהלות הגובלת בחוסר תום לב, אשר יש בה כדי להצביע על שיקולים זרים בנקיטת ההליך הקיבוצי, מצאנו לחייב המבקש לשלם למשיבים הוצאות משפט בסך 20,000 ₪, לכל אחת מהמשיבות, וזאת בתוך 30 יום ממועד קבלת פסק הדין.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

רקע ביום 23.12.2019 הגיש המבקש, מר אייל רוזנצוויג (להלן: "המבקש"), בקשה לאישור תובענה כייצוגית כנגד המשיבה, הסתדרות העובדים הכללית החדשה (להלן: "בקשת האישור" ו-"המשיבה" בהתאמה).
עניינה של התובענה הייצוגית שבכותרת בתמצית הנו הפרה של חוק שויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, תשנ"ח-1998 (להלן: "חוק השויון") ושל תקנות שויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות למקום צבורי שהוא ביניין קיים), תשע"ב-2011 (להלן: "תקנות הנגישות"), שעה, שלטענת המבקש, המשיבה החזיקה והפעילה מקום צבורי ברחוב וינרוב 23 בטירת הכרמל (להלן: "הנכס"), המשמש כסניף ההסתדרות בטירת הכרמל, באופן שאינו מונגש לאנשים עם מוגבלות.
המבקש הוסיף וטען כי קיומו של פטור בהתאמות נגישות מסיבות הנדסיות אינו גורע מחובתו של בעל המקום הצבורי לבצע בו התאמות נגישות חלופיות, לרבות מעבר מקום.
...
לאחר שבחנתי את הפסיקה ממנה ביקש להיבנות המבקש, מצאתי כי יש לאבחן את הנסיבות באותם עניינים לבין המקרה כאן.
סוף דבר לאור האמור לעיל הריני לאשר את הסדר הפשרה וליתן לו תוקף של פסק דין.
המשיבה תשלם למבקש גמול בסכום של 10,000 ש"ח ושכר טרחה לבא כוחו בסכום של 50,000 ש"ח בצירוף מע"מ וכן 6,000 ש''ח בצירוף מע"מ עבור הוצאות של המבקש.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

] "דרך המלך היא, כי קובלנות בעיניין ליקויים בהתנהלותם של ועדי עובדים או בהתנהלותם של בעלי תפקיד בוועדים יוכרעו במנגנון הפנימי של ארגון העובדים. מנגנונים פנימיים כאמור קיימים בכל אירגוני העובדים הגדולים במשק, ובמקרה דנן, רשות השיפוט במקרה של ההסתדרות הכללית ובית הדין העליון במקרה של הסתדרות המורים. ברוח זו, נפסק על ידי בית דין זה לא אחת כי על הבא בשערי בתי הדין לעבודה בתביעה של עובד נגד ארגון עובדים או אורגאנים שלו למצות קודם הליכים פנימיים באירגון". כאמור סעיף 5(ג) לחוק הבוררות קובע כי בית המשפט רשאי שלא לעכב את ההליכים אם ראה טעם מיוחד שהסכסוך לא יידון בבוררות.
"כפי שנפסק בעיניין הסתדרות המהנדסים, בתי המשפט התקשו לקבוע קריטריונים ברורים להכרעה בשאלת הסווג של ענין כחוקתי, ושאלה זו נפתרה בדרך כלל ממקרה למקרה. כך, למשל, הוגדרו כעניינים חוקתיים "נושאים הנוגעים ישירות לפגיעה בזכויות יסוד חוקתיות, או עניינים חוקתיים כלליים אחרים הנובעים ממשפט המדינה; כן נכללים בכך עניינים עקרוניים המצויים בליבת המשטר הכללי כגון נושאים הקשורים לבחירות, ושיטות בחירות. "ענין חוקתי" הוחל גם על גופים משפטיים שונים בכל אותם נושאים הקשורים לליבה של מעמדם המשפטי.
...
דיון והכרעה: לאחר שעיינו בטענות הצדדים, הגענו לכלל מסקנה כי דין הבקשה לעיכוב הליכים לצורך הפניית ההליך לבוררות ברשות שיפוט של ההסתדרות, להתקבל.
לכן איננו מקבלים את טענות התובעת בעניין זה. עוד יצוין כי אין בכך שהנתבעת 1 בהגנתה טוענת להגנת "אמת בפרסום" לגבי הפרסומים נשוא התביעה שעניינם התעמרות התובעת בעובדות החברה כדי ללמד על כך שמדובר בתיק העוסק בזכויות מגנות בעלות אינטרס ציבורי, כטענת התובעת.
עם זאת- ככל שמי מהצדדים יפנה בבקשה בעניין זה לאור החלטתנו זו, בית הדין ידון בה. סוף דבר, הבקשה מתקבלת באופן כזה שאנו מורים על עיכוב ההליך שלפנינו לצורך הפניית הסכסוך בין התובעת לנתבעת 1 להליך בוררות ברשות השיפוט של ההסתדרות.

בהליך סכסוך קיבוצי (ס"ק) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפיכך, מבוקש להורות על מחיקת הבקשה במסגרת הליך זה של סיכסוך קבוצי מהסיבות שפורטו לעיל ומעצם העובדה כי נראה שההסתדרות הכללית מנסה לפעול כנגד ההסתדרות הלאומית במסווה של סיכסוך קבוצי ולא פועלת ממניעים אמתיים ונכונים אשר חותרים למיצוי זכויות העובדים.
דברי בית הדין הארצי בעיניין תעש נאמרו אמנם בהתייחס לאורגן של ארגון העובדים היציג (הסתדרות המהנדסים, שהיא אורגן של ההסתדרות הכללית), ולא בהתייחס לאירגון עובדים אחר.
הינה כי כן, בנגוד לטענת מודיעין אזרחי, משעילת התביעה של ההסתדרות הכללית מבוססת על הוראות חוק הודעה לעובד וחוק הגנת השכר, גם אם בזיקה לפסיקת בתי הדין לעבודה, אזי שבהכרח היא נוגעת לשאלת פרושו ויישומו של הדין והיא בעניינינו בנסיבות של חילופי קבלני שירות.
...
נקדים ונאמר כי אין בידינו לקבל את טענתו הגורפת של ארגון המורים שלפיה די בהיותו ארגון עובדים על מנת שדלתות בית הדין תהיינה פתוחות בפניו להגשת בקשת צד בסכסוך קיבוצי "לכל הפחות בסוגיות הנוגעות לתנאי העסקת של חבריו – עובדים פעילים או גמלאים". מקובלת עלינו טענת המדינה והסתדרות המורים כי ככלל, בעל דברו של המעסיק במימד הקיבוצי הוא ארגון העובדים היציג במקום העבודה (להצעה לגישה שונה ראו עידו עשת, "מודל הייצוג במשפט העבודה הקיבוצי – מגמות חדשות, משפטים מו (יולי 2017) 397). על כן, העובדה שעל פי סעיף 24(א)(2) רישא לחוק די בכשירות לחתום על הסכם קיבוצי מיוחד, והעובדה כי עילת בקשת הצד היא בסמכותו העניינית של בית הדין לעבודה על פי סעיף 24(א)(2) לחוק, אין משמעותה כי כל ארגון עובדים רשאי להגיש בקשת צד בסכסוך קיבוצי כנגד כל מעסיק בכל עניין שהוא הנוגע לחבריו או למקום העבודה עת הוא אינו הארגון היציג במקום העבודה.
לסיכום – בעובדה לבדה שההסתדרות הכללית אינה הארגון היציג במקום העבודה אין בה כשלעצמה כדי למנוע ממנה מהגשת בקשת צד בסכסוך קיבוצי.
בכל מקרה, הבקשה לסילוק על הסף של בקשת הצד, נדחית.
סוף דבר: מהנימוקים שפורטו לעיל, הננו מורים על עיכוב ההליכים בבקשת הצד עד למיצוי הבירור והטיפול בעניין הנדון על ידי ההסתדרות הלאומית, היא הארגון היציג במודיעין אזרחי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו