אין חולק כי השיק נימסר לתובע ע"י הנתבע, אך הצדדים חלוקים באשר לעסקה במסגרתה נמשך השיק, באשר לקיומו של תנאי הנילווה למסירת השיק, באשר למהותו של התנאי וכן האם היתקיים התנאי המצדיק פרעונו של השיק.
סעיפים 20(ג) ו- 29(א) לפקודת השיטריות [נוסח חדש] קובעים קיומן של חזקות המעבירות את נטל ההוכחה לכתפי מושך השטר מקום שנתגלעה מחלוקת, והלכה היא כי על הנתבע הנטל לשכנע את בית המשפט בנכונות גירסתו:
"20. (ג) שטר שיצא מהחזקתו של צד שחתם עליו בתור מושך, או קבל או מסב, חזקה שנימסר על ידיו מסירה כשרה וללא תנאי, כל עוד לא הוכח הפוכו של דבר."
"29.(א)כל צד שחתימתו מצויה על השטר, חזקה לכאורה שנעשה צד לו בעד ערך."
ר' האמור בעיניין נטל ההוכחה בע"א 358/80 קדש נפתלי, מושב עובדים להתישבות חקלאית נ' מושב שאר ישוב, פ"ד לז(3) 830:
"בעניינינו כלל לא כפר המשיב במהלך הדיון, שמדובר בשטר שנימסר לו על- תנאי, כמבואר.
מהאמור עולה כי על פי פקודת השיטריות וההלכה הפסוקה נטל ההוכחה מוטל על הנתבע, עושה השטר, אשר עליו להוכיח כי השיק נימסר לבטחון על פי התנאי שנטען על ידו (ובנגוד לגירסת התובע), וכי בפועל לא היתקיים התנאי המקים לתובע זכות להפרע מן השיק.
אפנה גם לאמור בספר "דיני שטרות", שלום לרנר, מהדורה שנייה, התשס"ז-2007, בעמ' 208-209:
"האחיזה בשטר, כשלעצמה, היא תנאי מספיק לביסוס העילה השטרית. על אוחז השטר להזכיר בתביעה את עובדות אחיזתו, ואין לו צורך לציין את העסקה שבמסגרתה קיבל את השטר ואת פרטיה [מפנה לע"א 164/62 שפירא נ' רבינוביץ, פ"ד יז 341]."
וכן שם, בעמ' 222:
"אם התובע והנתבע מעלים גרסאות שונות באשר לשטר נושא התביעה, וכל אחד טוען כי השטר נמשך במסגרת עסקה שונה, מוטל על הנתבע לשכנע את בית המשפט בנכונות גירסתו. אם בית המשפט מתקשה בקביעת הגרסה הנכונה, ידו של התובע תהא על העליונה [מפנה גם לע"א 45/76 קליין נ' מעגל, פ"ד לא(2) 183]."
7.
...
לאחר ששקלתי בטענות הצדדים, עיינתי בחומר הראיות הקיים, ושמעתי עדויות הצדדים וסיכומי טענותיהם בפני, הגעתי לכלל מסקנה כי דין התביעה להתקבל ולפיכך דין ההתנגדות להידחות, לאחר שהנתבע לא עמד בנטל המוטל עליו להוכחת גרסתו, ושעה שעסקינן בתביעה שטרית במסגרתה מוטל נטל ההוכחה עליו, כפי שיבואר להלן.
התובע נתן הסבר מניח את הדעת להתנהלות זו (עמ' 5 לפרוט' ש' 19-23), והעובדה שגורם אחר ביצע את ההעברה כמו גם ההתחשבנות של התובע עם החברה שבבעלותו אינן מעלות ואינן מורידות מהמסקנה המתקבלת.
מכל המקובץ – דין התביעה להתקבל, ולפיכך ההתנגדות נדחית.
הנתבע ישלם לתובע הוצאות המשפט בסך 535 ₪ ושכ"ט עו"ד בסך 7,500 ₪.