מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה שטרית בגין שיקים ללא כיסוי שניתנו ביודעין

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2019 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

רקע בפני תביעה שטרית, במסגרתה הוגש לבצוע שיק בסך 18,400 ₪, הנחזה להיות חתום על ידי הנתבעת, והמשוך מחשבונה וערוך לפקודת "שכטר המרות בע"מ" (להלן – "שכטר"), מוסב ע"י שכטר על החלק (כשעל גב השיק גם חתימת היסב של התובע).
תצהירו של התובע מגולל בעצמו מעט מסיפור הרקע, והעולה ממנו, שהתובע נתן שירותי ניכיון שיקים לאדם בשם מרצבך, אשר מסר לו שיקים שונים לניכיון, ובין היתר מסר לו גם את השיק הנידון, של הנתבעת, אשר חולל בשל העידר כסוי.
את חתימתה על אותם 4 שיקים אין היא מכחישה, ואף הם לא ניפרעו, ובעניינם מיתנהל הליך נפרד (מול תובע אחר).
סיפור זה אינו מופרך על פניו, וגם העובדה שלא הוזכר בתצהיר הראשוני אינה יכולה לפעול בחומרה נגד הנתבעת, מקום בו לא היתה מיוצגת, ומסרה תצהיר קצר, ביודעין.
...
לדבריה, אין היא מכירה את מרצבך לבד מהיותו מכר של בעלה, ועוד סיפרה, כי בעלה הגיש בשמה תלונה במשטרה נגד מרצבך על סדרת ארועים, שכללו גם את זיוף החתימה בשיק זה. דיון והכרעה התובע טוען, כי יש לדחות את גרסתה הכבושה של הנתבעת, כי יש להסיק ממכלול הראיות כי הנתבעת אכן חתמה על השיק, ומאחר שהתובע אוחז בו כשורה, לדחות כל טענה הגנה אחרת, כגון אי קבלת תמורה בעדו.
מתחילה היתה אמנם גרסת חסרת פרטים, אולם חוסר זה בפרטים הוא חשוב יותר בשלב שקילת רשות להתגונן, ופחות בשלב בחינת התמונה הכוללת העולה ממכלול הראיות.
קיצורו של דבר, שהכחשת החתימה היא לב ליבה של ההגנה, ונטל הבאת הראיות מונח לפתחו של התובע, שלא עמד בו. משכך – אין מנוס אלא לדחות את התביעה.
תוצאה אופרטיבית התביעה נדחית, בזה, אפוא.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2018 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

עוד נטען כי לנתבעת לא הייתה שום יריבות מול התובעת ומי שחתום על השיקים היה בעלה ולכן אין מדובר בתביעה שהוגשה בשגגה; זו היתנהלות שכל מטרתה לגרום נזק לתובעת ומהוה לשון הרע ורשלנות פושעת המזכה אותה בפיצויים בגין ההוצאות הכספיות בהן נשאה עבור הייצוג המשפטי בתביעה השיטרית ובגין הפגיעה בשמה הטוב.
נראה כי תרופתה המידית של התובעת הייתה במקרה זה לעתור להוצאות במסגרת התביעה השטרית, בפרט נוכח העובדה כי בעת פירוט הנזק בסיכומים עתרה התובע לכסוי הוצאות הייצוג בהן נשאה בתביעה השטרית.
היא טענה לאורך כל כתבי הטענות כי מעשיה של הנתבעת נעשו ביודעין ומתוך כוונה לגרום לה נזק (סעיף 20 לכתב התביעה וסעיפים 7, 9 ו- 20 לסיכומים).
גם אם נניח לטובתה כי היא סברה בטעות כי השיקים חתומים על ידי התובעת, תיק ההוצאה לפועל ניפתח לאחר מתן פסק הדין בתביעה הקטנה שהכריע במחלוקת הקשורה לשיקים הנ"ל. מחיקת התביעה השטרית מחוסר מעש מעידה על כך שהנתבעת ידעה לכאורה כי סכויי התביעה השטרית נגד התובעת קלושים ולכן לא עמדה על נהולה.
...
סבורני כי לאחר דחיית עילת התביעה בגין הפגישה בשם הטוב על פי חוק איסור לשון הרע, אין מקום לדון בתביעת פיצויים בגין אותה פגיעה בשם הטוב בעילת עוולת הרשלנות כעוולת מסגרת, וזאת משתי סיבות: האחת היא של ענייני הפגיעה בשם הטוב מוסדרים בחוק איסור לשון הרע.
הסיבה השנייה נעוצה בכך שבמקרה שבפנינו אין לאפשר עקיפה של ההגנה המוחלטת שמעניק חוק איסור לשון הרע על ידי הגשת תביעה בעילה נזיקית אחרת.
סוף דבר: אני מחייבת את הנתבעת לשלם לתובעת פיצויים בגין עוגמת נפש על סך של 2,500 ₪, בתוספת אגרה על סך של 625 ₪ ושכר טרחת עורך דין על סך של 1,200 ₪, אשר ישולמו תוך 30 יום מהיום.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2018 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

לפניי תביעה שטרית על סך 15,396 ₪ שעניינה בדרישת התובע בחיוב הנתבעת בגין המחאה שנמשכה מחשבונה, לפקודתו ,וחוללה מסיבת "אין כסוי מספיק", ואשר הוגשה לבצוע במסגרת תיק הוצל"פ 5015670616.
מעדותה עולה כי הרשאתה למימוש השיק ניתנה בכפוף לתשלום מאת החייבת העיקרית וזאת כפי שהצהירה (לעניין זה ראה עמוד 13, שורה 8-11 לפרוטוקול); את נתת שני שיקים, אחד ירד כי היא שילמה לך במזומן נכון השיק השני לא ירד, כי היא לא נתנה לך כסף נכון נכון מעדות הנתבעת ניתן ללמוד על כוונתה לערוב לחובות החייבת העיקרית; הנתבעת מסרה את השיקים (בין אם חתומים ובין אם לאו) לידי החייבת העיקרית ביודעין כי אלו יימסרו למוסך לבטחון.
לאחר שפרעה הנתבעת את השיק הראשון, עליה לפרוע את השני, ואין זה משנה מהי ההמחאה שניתנה בהסכמה מבין שלוש ההמחאות שלא כובדו אצל התובע, וזאת משום שלתובע עומדת אותה עילת תביעה בגין ההמחאה הראשונית וכן חליפיה, כך שככל וטענות הנתבעת לזיוף נוגעות לחלק מן ההמחאות, עדיין אין הן עומדת בפניי השיק שנימסר בהסכמה.
...
מכל האמור לעיל, מצאתי כי לפחות 2 מתוך 4 השיקים נמסרו בהסכמת הנתבעת, תוך הרשאה לערוב לסכום החוב, ככל שיהיה, אצל התובע.
הנה כי כן, יוצא אפוא כי גם אם אקבל במלואה את חוות הדעת הגרפולוגית מטעם הנתבעת, ואקבע כי החתימה המתנוססת על גבי ההמחאה מזויפת, סביר כי החתימה נערכה בידי החייבת העיקרית, אשר קיבלה את הרשאת הנתבעת לעשות כן. למעלה מן הצורך אציין לעניין זה כי מקובלת עליי גרסתו של התובע ולפיה קיבל את כל ארבעת ההמחאות חתומות, ונדרש למילוי יתר הפרטים.
סוף דבר; מכל האמור לעיל מצאתי כי האחריות לפרעון השיק מונחת לפתחה של הנתבעת; בהתאמה, אני מקבלת את התובענה במלואה ומחייבת את הנתבעת לשלם לתובע לסילוק מלא וסופי של כל טענותיו נשוא תביעה זו את מלוא סכום החוב הפסוק בתיק ההוצל"פ שמספרו 5015670616 בתוספת הוצאות משפט בסך של 751 ₪ ושכר טרחת עורך דין בסך של 2,702 ₪, אשר יתווספו לקרן החוב הפסוק בתיק ההוצל"פ. כן הנני מורה על שיפעול ההליכים בתיק ההוצל"פ. ניתן היום, כ"ג טבת תשע"ח, 10 ינואר 2018, בהעדר הצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

הנתבעת לאורך כל ההליך היתנהלה בדרכים של הסתרה, הטעה ביודעין והצגת מצגי שוא שיקריים ביחס לעיסקאות הקשורות בקרקע.
מר שטרית הודה בחקירתו כי ניתנה התחייבות מפורשת של מר דוגה שלא לפרוע את ההמחאה על סך 1,421,000 ₪ ויש בכך הודאה כי ההמחאה לא הייתה צריכה להיות משולמת ולא שולמה ולכן, ברור שמר שטרית לא ידע לומר מתי ניפרעה ההמחאה ואם ניפרעה בכלל.
חזקה זו קבועה בסעיף 29(א) הקובע: "29. (א) כל צד שחתימתו מצויה על השטר, חזקה לכאורה שנעשה צד לו בעד ערך." היינו, די בכך שהנתבעת חתומה על ההמחאות בכדי להעביר את הנטל אל הנתבעת להוכיח, כי לא ניתנה תמורה עבור ההמחאות נשוא התביעה.
לטענתם, הועברו לחברת שיא שי 3 המחאות על סך כולל של 1,908,000 ₪, בהסבה מחברת באראט לטובת חברת שיא שי. עוד נטען כי חברת שיא שי פרעה את כל ההמחאות עד לכסוי מרבית יתרת ההלוואה.
אילו אכן ביקשה חברת שיא שי ל"הרויח" מהפקדת ההמחאה לצורך קבלת אשראי, ברי כי היה נכון יותר להוותר עם אותו סכום מופקד מספר ימים נוספים ולבטל את ההמחאה, תחת הוצאת סכום כה גבוה מהחשבון.
...
סוף דבר משלא הצליחה הנתבעת להוכיח כשלון תמורה או כי ההמחאות נמסרו על תנאי שלא התקיים, התביעה מתקבלת במלואה.
לאור קבלת התביעה, הנני מורה על שפעול ההליכים בתיק ההוצאה לפועל המנוהל כנגד הנתבעת שמספרו 513438-05-18.
הנני מחייבת את הנתבעת בתשלום הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסך של 55,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2024 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

התובעת טוענת, כי על פי ההתכתבויות בין נציגה לבין נציג הנתבעת, ניכר כי הנתבעת ביטלה ביודעין ובכוונה תחילה את ההמחאות.
הנתבעת ביטלה את ההמחאות שלא כדין, וההמחאות חזרו מסיבה שניתנה הוראת ביטול או מהסיבה כי אין כסוי מספיק.
בנוגע לנטל הוכחת תנאי האחיזה כשורה, קובע סעיף 29(ב) לפקודה, כדלקמן: "כל אוחז שטר, חזקה לכאורה שהוא אוחז כשורה. אך אם הודו או הוכיחו בתובענה שהקיבול או ההוצאה או הסיחור שלאחריה פגועים ברמאות, בכפיה, או באלימות ופחד, או באי-חוקיות, חובת הראיה מוחלפת, עד אם הוכיח האוחז שלאחר אותה רמאות או אי-חוקיות ניתן בתום לב ערך בעד השטר". הוראה זו מקימה חזקה לכאורה שהאוחז בשטר הוא אוחז כשורה.
על-פי הוראת סעיף 96(א) "אין להזקק לתובענה על-פי שטר חליפין או שיק או שטר חוב כנגד מי שהוא צד להם ואינו מסב, לאחר שעברו שבע שנים, וכנגד מסב – לאחר שעברו שנתיים, מן הזמן שבו נולדה לראשונה עילת התובענה כנגד אותו צד". אכן, קיים נוהג של הבנקים לפיו יש להפקיד המחאה תוך חצי שנה מיום הפרעון ואולם כלל זה אינו פוגם בעילת התביעה של התובעת העומדת לה לפי כל דין.
...
אני סבור שלא הוכח על ידי הנתבעת כי כיוון שהנכס לא היה מוכן למסירה כפי שהוסכם, ונדרש שיפוץ בנכס, לרבות השלמת מבנה המשרד, בניית קירות גבס, עבודות צבע, עבודות חשמל והתקנת שער, ולכן סוכם בין הצדדים בעל פה כי התשלום בגין החודש הראשון יהיה על חשבון התובעת.
מכל המקובץ, דין התביעה להתקבל.
הנתבעת תשלם לתובעת סך של 31,590 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו