לפניי בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית משפט לתביעות קטנות בחיפה (כב' הרשמת הבכירה מיכל פרבר) בתיק ת"ק 21576-12-19, מיום 3.9.2020 בגדריו, חייב בית משפט קמא את המבקשת בפצוי כספי בגין טיסה שבוטלה בהתאם להוראות חוק שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל ביטול טיסה או שינוי בתנאיה), תשע"ב-2012 (להלן: "חוק שירותי תעופה").
פסק דין של בית משפט קמא;
בית משפט קמא לאחר ששמע את הצדדים באופן ממצה קבע ששני המקטעים של הטיסה מהוים טיסה אחת הכוללת תחנת ביניים, וכי איחור במקטע הראשון שהוביל להחמצת הטיסה השנייה וגרר עיכוב של למעלה מ- 8 שעות יש לראות כטיסה שבוטלה גם במקרה שבו הטיסה במקטע הראשון התעכבה פחות מ-8 שעות, ובמקרה כזה המשיב זכאי לתשלום פיצוי על פי הוראות החוק.
פסק דינו של בית משפט קמא הגיע לתוצאה שגויה במסגרת פסק דינו והטיל למעשה על המבקשת חבות שאינה קיימת בדין לפיה גם במקרה של איחור בהמראת טיסה שהוזמנה על ידי נוסע, ללא היתערבות חברת התעופה, הקצר משמעותית מ- 8 שעות תחול על מפעיל הטיסה כאילו היה מדובר בטיסה שבוטלה.
שאלה שעמדה לפתחו של בית משפט קמא , מהי "טיסה". כלום יש לראות בהמראה לישראל, דרך שדה תעופה ניו-ארק, עד לנחיתה בארץ – טיסה אחת, או שמא אלו הן שתי טיסות שונות? אם האפשרות האחרונה היא הנכונה, לא נתקיימה בטיסתם של התובעים עילה-מזכה לפי חוק שירותי תעופה.
...
גם לגוף המחלוקת-דין הבקשה להידחות.
תמים דעים עם קביעת כב' השופט בולוס בתיק תא"מ 1460-12-15 קורקוס ואח' נ' טורקישאיירליינס- נתיבי אוויר טורקיים, כשקבע:
"דעתי שונה מזו של הנתבעת. אני סבור, כי נכון לצקת תוכן פרשני מרחיב לתיבה "טיסה שבוטלה". הווה אומר, כל אימת והטיסה לא התקיימה כלל או ההמראה נדחתה ליותר משמונה שעות, בין אם הנוסע המתין ועלה על הטיסה המקורית או אחרת חלופית, אזי עסקינן בטיסה שבוטלה ואין כל רלוונטיות באם הטיסה המקורית יצאה בזמן וסיבת ההחמצה, אלא אם הדבר הינו תוצר של התנהלותו הרשלנית של הנוסע עצמו ומקורה בנסיבות התלויות בו. חיזוק לכך אני מוצא בדברי ההסבר לחוק, שם נכתב בזו הלשון:" נוסעים שרכשו כרטיס טיסה ולא טסו בטיסה במועד הנקוב בכרטיס בשל ביטולה, שינוי במועדה או מסיבה אחרת.." כן נאמר:" הצעת החוק המתפרסמת בזה נועדה להסדיר פיצוי וסיוע לנוסעים שהונפק להם כרטיס טיסה ולא עלו לטיסה במועד הנקוב בכרטיס בשל נסיבות שאינן תלויות בהם (דברי ההסבר להצעת החוק התשע"ב , 413, עמ' 6 מיום 31.10.11.)"
המבקשת טענה שאיחור בהמראת טיסה שהוזמנה על ידי נוסע, ללא התערבות חברת התעופה, בפרט כשעמדו לפניו חלופות אחרות, כאשר קיים זמן מינימאלי להחלפת טיסות של 141 דקות מטיל את האחריות על המשיב כשהיה באפשרותו היה לבחור טיסה אחרת שיכולה להותיר זמן ממושך סביר שימנע איחור לטיסת ההמשך.
משלא מצאתי כל טעות המחייבת התערבות בית משפט זה, הן בקביעת העובדות או ביישום הדין, דין בקשת רשות הערעור להידחות.