בית משפט לתביעות קטנות בחיפה
כ"ח שבט תשפ"ב, 30 ינואר 2022
ת"ק 53616-05-21 שריתי נ' פל טלווזיות וידאו 1985 בע"מ ואח'
תיק חצוני:
בפני
כבוד הרשם הבכיר, בנימין בן סימון
תובע
אלי שריתי
נתבעים
1.פל טלווזיות וידאו 1985 בע"מ
2.מרום שירותים ואחזקה
פסק דין
לאחר העיון סבורני כי דין התביעה להיתקבל;
תקנות הגנת הצרכן (אחריות ושרות לאחר מכירה), תשס"ו-2006 (להלן: "תקנות הגנת הצרכן") מורות כי יצרן של טובין שנמכרו לצרכן יתקן, בעצמו, או באמצעות אחר מטעמו, כל קילקול שנתגלה בטובין במהלך תקופת האחריות, בלא תמורה; נדרשה במסגרת התיקון החלפה של פריט טובין, כולו או חלקים ממנו, תבוצע ההחלפה על ידי היצרן בלא תמורה.
החברה ביקשה להסתמך על סעיף 3.4 בהסכם השרות עליו הוסכם בין הצדדים, ולפיו: "ככל שלא ניתן בישראל חלק חילוף מתאים מספק מוכר עבור המכשיר התקול לא יהיה נותן השרות אחראי לתיקונו של המוצר וללקוח לא תקום כל טענה כנגד נותן השרות בגין כך".
דין הטענה לעיל להדחות.
מדובר בחוזה פשוט שמהותו היא מתן שירות של אחריות לכל מוצרי החשמל בבית התובע ישנים וחדשים כאחד.
הבסיס למתן פיצוי בגין עוגמת נפש, סבל ואי נוחות מקורו בסעיף 13 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א-1970, הקובע: "גרמה הפרת החוזה נזק שאינו נזק ממון, רשאי בית המשפט לפסוק פיצויים בעד נזק זה בשיעור שייראה לו בנסיבות הענין". בהתייחס לנזק הלא ממוני קבע בית המשפט העליון בע"א 348/79 - חנג דמן נ' יצחק מיכאלי ו-2 אח', פ"ד לה (4), 31:
"... אופיו הלא ממוני של הנזק מקשה על מתן הערכה ממונית בדבר סכומי הכסף, שיהיה בהם כדי לפצות את הנפגע. לעניין זה נקבעה הוראה מיוחדת בסעיף 13 לחוק התרופות, לפיה "רשאי בית המשפט לפסוק פיצויים בעד נזק זה בשיעור שייראה לו בנסיבות הענין". בכך הוקלה במידת מה מלאכת השומה והכימות.
...
לטענת הנתבעות, דין התביעה להידחות.
למרבה הצער, החוזה הפך בידי הנתבעות לכלי שרת שבאמצעותו ניתן יהיה להתנער מהאחריות הרובצת עליהן, וזאת בחוסר תום לב. על חובת תום הלב עמד הנשיא א' ברק:
"חובת תום-הלב מטילה על צד לחוזה את החובה להתחשב באינטרס המשותף שיש לו ולצד האחר בחוזה. חובת תום-הלב מחייבת את בעלי החוזה לפעול להגשמתה של כוונתם המשותפת, תוך מסירות למטרה המשותפת שעמדה לנגד עיניהם, ותוך עקביות בהגשמת ציפייתם המשותפת [...] תום-הלב מניח, כנקודת מוצא, שהפרט דואג לאינטרס של עצמו. תום-הלב מבקש להבטיח, כי דאגה זו תיעשה באופן ראוי ותוך התחשבות בציפיות המוצדקות של הצד השני. תום-הלב אינו מבוסס על ההנחה כי כל צד חייב לדאוג לאינטרס של זולתו על חשבון האינטרסים של הבטחת עצמו. תום-הלב מבוסס על ההנחה כי כל צד לחוזה דואג לאינטרס של עצמו, אך הוא מבקש להבטיח כי דאגה זו תיעשה ביושר, תוך הבטחת המשימה המשותפת של הצדדים כיאה לחברה תרבותית [...]. תום-הלב קובע אפוא כללים של משחק הוגן בין 'יריבים'" (בג"ץ 164/97 קונטרם בע"מ נ' משרד האוצר, אגף המכס והמע"מ, פ"ד נב(1) 349-347 (1998)).
בנסיבות שהוצגו בפני ופורטו לעיל, אני סבור כי לתובע נגרמה עוגמת נפש בשיעור של 2,000 ₪.
מכל המקובץ, מורה שהנתבעות ישלמו לתובע סך של 6,314 ₪ וכן הוצאות משפט בסך של 1,000 ₪ תוך 20 יום מיום ההמצאה של פסק הדין.