מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה על הפרת הסכם בין חברת ביטוח לנותן שירותי דרך

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

לנתבעת היה זמן מספיק לתיקון הליקויים עוד בטרם הגשת התביעה אך היא לא בחרה שלא לעשות כן. מנגד טענה הנתבעת בסיכומיה (בתמצית), כי התובעת שגתה עת הפניתה לפסק דין בעיניין חפציבה, מאחר שנסיבות המקרה שם שונות מהמקרה דנן, ובהתאם להלכה מומחה שמונה ע"י בית המשפט משמש זרועו הארוכה ומהוה גורם אובייקטיבי ומקצועי, שחזקה עליו, שיעשה מלאכתו נאמנה (רע"א 337/02 רונית מזרחי נ' כלל חברה לביטוח בע"מ, מיום 13.3.2002 ועוד).
לאחר שעיינתי בכלל הראיות שהוגשו על ידי הצדדים, לרבות בתצהיריהם ותצהירי עדיהם, ועיינתי בסיכומיהם, ובהתאם לסמכות שניתנה לי על ידי הצדדים למתן פסק דין בהתאם להוראות סעיף 79א לחוק בתי המשפט (בהתאם להסכמת הצדדים), מצאתי להורות על דחיית התביעה בגין ראש נזק זה. קבלנים וספקים: במסגרת תצהירה, הצהירה התובעת שלאור הליקויים שנמצאו בעבודת הנתבעת בקירות חצוניים ועוד, נאלצה התובעת לשכור שירותי קבלנים ונותני שירות בעלות כוללת של 7,635 ₪ כדלקמן (נספח ח' ו-יז' לתצהיר התובעת): החלפה מנוע תריס חשמל- חשבונית מספר 2448 מיום 30.1.2019 ע"ס 1,700 ₪ החלפה של ברז ביטחון בדוד שמש-חשבונית מספר 03949 מיום 27.5.2018 ע"ס 585 ש"ח טרקלין חשמל- קבלה מיום 24.4.2017, מספר 36782607 ע"ס 1,500 ₪ (ללא פירוט בגוף הקבלה).
" לא תמיד יפסק סכום לפצוי בגין עגמת נפש, כך בהתאם לגישתה המצמצמת של הפסיקה בקין רכיב זה, כפי שנפסק בע"א 6884/09 הראל חברה לביטוח בע"מ נ' ירדני, (בנבו 17.8.10):  "לא בכל מקרה בו ארוע נזיקי או הפרת חוזה גורמים לנפגע גם עגמת נפש, חובה על בית המשפט לפסוק פיצוי בראש זה. אינני נידרש כאן לשאלה העקרונית של הגישה הראויה לפסיקת פיצוי בגין נזק לא ממוני ... אך כאמור לא כל עגמת נפש באשר היא תזכה בפצוי, אף שעגמת נפש של ממש בוודאי ראויה לכך. גם נידרשת הוכחה במידת מה של עצם קיומו של נזק ...; ובסופו של דבר, מסור הנושא לשיקול דעת". עיון בנספחים ד1-ד9, מלמד על כך שבמהלך עבודות הבניה, פנתה התובעת פעם אחר פעם באמצעות אביה אל מר דורפברגר מטעם הנתבעת, עת בוצעו פניות טלפוניות למכשיר הטלפון הנייד האישי של מר דורפברגר, תחת יצירת קשר עם משרדי הנתבעת, כפי שנתבקשה התובעת על ידי מר דורפברגר לעשות פעם אחר פעם.
למעלה מן הדרוש אוסיף כי מצאתי שלא להעריך ראש נזק זה על דרך האומדנה , מקום מדובר בנזק שניתן וצריך להוכיחו באמצעים פשוטים, והתובעת אינה מציגה כל קושי בהגשת ראיות כנדרש, לרבות הגשת תצהיר עו"ד אבירם כהן לעניין אופי השרות שניתן לתובעת בכינו הוצאו חשבוניות אלה (וראה לעניין זה ע"א (מחוזי ב"ש) 14808-08-19 כ. כוכב הנגב - חברה לבנין ופתוח (1990) בע"מ נ' גבריאל שמלוב (נבו 6.12.19).
...
" לא תמיד יפסק סכום לפיצוי בגין עגמת נפש, כך בהתאם לגישתה המצמצמת של הפסיקה בקין רכיב זה, כפי שנפסק בע"א 6884/09 הראל חברה לביטוח בע"מ נ' ירדני, (בנבו 17.8.10):  "לא בכל מקרה בו אירוע נזיקי או הפרת חוזה גורמים לנפגע גם עגמת נפש, חובה על בית המשפט לפסוק פיצוי בראש זה. אינני נדרש כאן לשאלה העקרונית של הגישה הראויה לפסיקת פיצוי בגין נזק לא ממוני ... אך כאמור לא כל עגמת נפש באשר היא תזכה בפיצוי, אף שעגמת נפש של ממש בודאי ראויה לכך. גם נדרשת הוכחה במידת מה של עצם קיומו של נזק ...; ובסופו של דבר, מסור הנושא לשיקול דעת". עיון בנספחים ד1-ד9, מלמד על כך שבמהלך עבודות הבניה, פנתה התובעת פעם אחר פעם באמצעות אביה אל מר דורפברגר מטעם הנתבעת, עת בוצעו פניות טלפוניות למכשיר הטלפון הנייד האישי של מר דורפברגר, תחת יצירת קשר עם משרדי הנתבעת, כפי שנתבקשה התובעת על ידי מר דורפברגר לעשות פעם אחר פעם.
בהיעדר כל פירוט כנדרש, מצאתי לקבוע כי התובעת לא הוכיחה ראש נזק זה. בהתאם- דין ראש נזק זה בתביעתה להידחות.
סוף דבר סיכום כלל הסכומים שנפסקו, מביא לכלל תוצאה לפיה הנני מורה על חיוב הנתבעת בתשלום פיצוי לתובעת בסך של 25,000 ₪ בגין ליקויי הבנייה, וסך של 1,500 ₪ בגין שכר המומחה מטעמה.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מה יעשה בית המשפט כשמסתבר שבעל דין רצה להגיש את תביעתו בערכאה הנכונה, אך מזכירות בית המשפט, על אף כל הסבריו, סירבה לקבל את תביעתו והפנתה אותו להגיש את תביעתו בערכאה לא נכונה וכתוצאה מכך נגרמו לו ולצד שכנגד נזקים והוצאות? האם בית המשפט יוכל לחייב את הנהלת בתי המשפט בגין המחדל הנ"ל? רקע לפני התבררה תביעה כספית על סך 23,800 ₪ בגין הפרת הסכם, בו היתקשר התובע בחוזה עם הנתבעת ולפיו יעבוד כאדריכל פרילאנס.
פורסם ב - http://pmpc.haifa.ac.il/index.php/he/home/11-hebrew/research/33-2013-12-03-11-53-19 וב- http://wordpress.haifa.ac.il/?p=4424 אחד הגורמים לכך לטעמי הוא טיב השרות שערכאות הדיוניות מעניקות לאזרחי מדינת ישראל (ראו מאמר בעיניין: " 'ירידת האמון בבתי המשפט ותופעת השפיטה המתגוננת' קריית המשפט 11 (2018)").
הדבר מזכיר מקרים בהם ערכאות דיוניות מתבקשת לידון בסרוב קופת חולים - שאינה צד להליך - לשלם עבור בדיקות רפואיות בתיקי פלת"ד (לדוגמה כשמתעורר ויכוח בין חברת ביטוח לבין קופ"ח האם הוצאה מסוימת כגון בדיקות עזר לבקשת מומחים המתמנים על ידי בית המשפט כלולות בחוק יסודות התקציב אם לאו (ת"א (חי') 11117-12-09 יעקב מארה נ' המאגר הישראלי לביטוחי רכב "הפול", [פורסם בנבו], ת"א (חי') 132-08 ג'צאב קבהא נ' המאגר הישראלי לביטוחי רכב "הפול" [פורסם בנבו]).
זו הסמכות הדרושה לבית-המשפט כדי שיוכל למלא את התפקיד שלמענו הוא קיים: עשיית משפט צדק (והשווה: ספר דברים פרשת שופטים, פרק טז' פסוק י"ח; רמב"ם, הילכות סנהדרין פרק כ"א, הלכה א') סמכות זו היא הביטוי החצוני לחוש הצדק הפנימי שהשופט ניחן בו והנותן לו פורקן בעשיה היומיומית שלו (ראו ד"נ 22/73 יגאל בן שחר נ' יוסף מחלב, כח (2) 089 ,בע"א 4845/95 שמחה ניר נ' מדינת ישראל, מט (2) 639.
סמכות טבועה אינה ניתנת להגדרה מדויקת או לנוסחה, ולפרשנות חד-משמעית, אלא על דרך ישומה והדגמתה בלבד (ראו פ' גולדשטיין, "ה'סמכות הטבועה' של בית המשפט" עיוני משפט י, 37 וכן ראו דליה אבן, "סמכותו הטבועה של בית המשפט: מקור לסעדי יושר", משפטים ז' 490).
...
לאחר שבחנתי את עמדת המדינה ואת תשובת התובע ועיינתי בפסקי הדין שדנו במקרים דומים (כגון ע"א (ת"א) 18135-02-13 עו"ד יעקב כשדי נ' הנהלת בתי המשפט, (5.11.2013) אני סבור שמדיניות שיפוטית ראויה אינה יכולה לשלוח את הצדדים להגיש תביעה נפרדת, לשלם אגרה בגין כך, לבזבז את זמנם וזמנו של בית המשפט, בכתבי טענות והליכים שיעבירו עומס נוסף על המערכת שבלאו הכי עמוסה כדבעי.
תכונה זו של "לב אמיץ", והבאתה במניין תכונותיו של השופט, מלמדת שעל השופט לשקול בין שיקוליו לא רק מבחינה משפטית "טכנית", אלא גם שיקולים של "לב", ובכללם צדק ומוסר, כך שהתוצאה הסופית תהלום "לב אמיץ". לאור כל האמור לעיל ובהיעדר כל אשמה של מי מהצדדים לפתיחת ההליך בבית הדין לעבודה, סבורני כי בפנינו אחד מאותם מקרים החריגים ויוצאי הדופן שבהם עלי להפעיל את סמכותו הטבועה של בית המשפט לחתור לעשיית צדק במשפט, ומן הראוי וצודק להשית את הוצאות הצדדים בבית הדין לעבודה, על הנהלת בתי המשפט – מדינת ישראל.
משכך ולאור כל האמור לעיל, תשלם הנהלת בית המשפט הוצאות לנתבעת ולתובע בגין ניהול הליך שגוי בבית הדין לעבודה בסך של 1,800 ₪ לכל אחד.
הנתבעת תשלם לתובע הוצאות ההליך כאן בסך 1,000 ₪.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בפרט 1 לחוק תובענות ייצוגיות צוין כך "תביעה נגד עוסק, כהגדרתו בחוק הגנת הצרכן, בקשר לענין שבינו לבין לקוח, בין אם התקשרו בעיסקה ובין אם לאו". בהתאם לחוק הגנת הצרכן, תשמ"א-1981, "עוסק" הוא "מי שמוכר נכס או נותן שירות דרך עיסוק, כולל יצרן". בהתאם לסעיף 10(א) לחוק ביטוח בריאות ממלכתי, תשנ"ד-1994: "קופת חולים רשאית להציע לחבריה תכניות לשירותי בריאות נוספים שאינם כלולים בסל השירותים והתשלומים של הקופה (להלן - תכנית לשירותים נוספים), בין בעצמה ובין באמצעות חברה-בת בשליטה מלאה (להלן בסעיף זה - הקופה); תכנית לשירותים נוספים, וכל שינוי בה, טעונים אישור שר הבריאות". הינה כי כן, קופות החולים רשאיות להציע תכניות לשירותי בריאות נוספים לחברים שלהן (הלקוחות).
אמנם מכבי מחויבת לקבל כל חבר, לגבות דמי חבר אחידים מכל קבוצת גיל, והיא גובה דמי הישתתפות כפוף לאישור משרד הבריאות, אך אין אנו סבורים כי יש בכך כדי לפגוע בהיותה "עוסק". גם חברות הביטוח המוכרות בטוחי בריאות פרטיים כפופות להנחיות הרגולטור – הממונה על שוק הביטוח, אך אין בכך כדי לפגוע באופיין כ"עוסק".
אין כל מניעה לתבוע פיצוי בגין הפרת ההסכם בין הצדדים ואין מדובר בסעד של השבה הדורש הודעה על ביטול הסכם בין הצדדים, קרי הודעת המבקשת על ביטול חברותה בקופה.
בסעיף 21 לבקשת האישור ציינה המבקשת: "סעיף 2 לחוק החוזים תרופות קובע כי שעה שהופר חוזה, זכאי הנפגע לתבוע אכיפתו או לבטל את החוזה וזכאי הוא לפיצויים". כמו כן, בסעיף 23 לבקשת האישור נכתב "מעתה אמור, חברי הקבוצה מוחזקים כמי שהפסידו את כספם, בהתייחס לתקופה בה נגבה מהם תשלום מלא עבור שירות, שניתן להם אך בחלקו. הקבוצה זכאית לפצוי של דמי השבה בגין גביית יתר שלא כדין שגבתה קופ"ח מכבי מידי מבוטחים אשר לא קיבלו את מלוא סל השירותים שרכשו" (ההדגשה הוספה).
עילת התביעה על פי עשיית עושר ולא במשפט כוללת 3 תנאים מצטברים על מנת לזכות בסעד: התעשרות; אותה התעשרות ״באה״ לזוכה מן המזכה; ההתעשרות אינה על פי זכות שבדין.
...
בהתבסס על סעיף 1 לחוק תובענות ייצוגיות אנו סבורים כי מקרה זה מתאים להתברר כתובענה ייצוגית.
אנו סבורים כי עלה בידי המבקשת להוכיח כי סיכוייה לזכות בתביעה סבירים המה.
הבקשה מתקבלת.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

הערה: מתעוררת שאלה אם פוליסות החסכון בהן עסקינן, שהן כאמור נעדרות כל מרכיב ריסק, הן בגדר חוזה ביטוח, כהגדרת מונח זה בסעיף 1 לחוק חוזה הביטוח, התשמ"א-1981: "חוזה ביטוח הוא חוזה בין מבטח לבין מבוטח המחייב את המבטח, תמורת דמי ביטוח, לשלם, בקרות מקרה הביטוח, תגמולי ביטוח למוטב". כך, בהנתן שהתשלום לבעל הפוליסה נעשה על פי דרישתו, וללא שנידרש כי יתקיים "מקרה ביטוח". עם זאת, הצדדים כלל לא התייחסו לסוגיה זו, ואף אנו מצאנו שלא להרחיב בה. מכל מקום, אין חולק כי השרות בו עסקינן ניתן על ידי חברות ביטוח, ולפיכך חל לגביו חוק הפיקוח על הביטוח.
בעניינינו, חברות הביטוח נותנות שירותי ניהול השקעות לחוסכים.
נבהיר: כפי שצוין לעיל, אין חולק כי מעמדן של חברות הביטוח ביחס לכספי החוסכים הוא כשל נאמן, וממילא שירותי ניהול ההשקעות שהן מספקות ניתנים במסגרת מערכת יחסים זו, ולא במסגרת יחסי מזמין-קבלן עצמאי, יחסי שותפות, יחסי עובד-מעביד או כל מערכת יחסים משפטית אחרת; בנוסף, אין טענה במסגרת בקשות האישור שלפנינו כי ההשקעות שביצעו חברות הביטוח, ואשר בגינן נגבו הוצאות ניהול ההשקעות, חרגו מגדר התנאים שנקבעו להשקעת הכספים, או שבביצוען הופרה אחת מחובות הנאמן (כגון שמדובר בהשקעות שנעשו ללא שקידה ראויה, בנגוד לחובת הזהירות המוטלת על הנאמן (וראו סעיף 10(ב) לחוק הנאמנות) או בנגוד לחובת הנאמנות של הנאמן (ראו סעיף 10(א) לחוק הנאמנות)), ומכאן שעלינו להניח, לצורך הדיון בבקשת רשות ערעור זו, כי מדובר בפעולות השקעה שחברות הביטוח ביצעו כדין; ולבסוף, התשלום אותו מבקשות חברות הביטוח לקבל הוא בגין הוצאות שאין חולק כי שולמו על ידן לצדדים שלישיים, ותביעתן מוגבלת להחזר הסכומים ששולמו, ואינה מגיעה לכדי דרישת שכר נוסף בעבורן.
קיומה של הסדרה חוזית – פרשנות לשון פוליסות החסכון נקודת המוצא היא כי דרך המלך להסדרת מערכת היחסים בין חברת הביטוח ובין החוסך היא באמצעות הוראות ההסכם, בעניינינו פוליסת החסכון, המגדירות ותוחמות את זכויות וחובות הצדדים לחוזה.
...
הערה: מתעוררת שאלה אם פוליסות החיסכון בהן עסקינן, שהן כאמור נעדרות כל מרכיב ריסק, הן בגדר חוזה ביטוח, כהגדרת מונח זה בסעיף 1 לחוק חוזה הביטוח, התשמ"א-1981: "חוזה ביטוח הוא חוזה בין מבטח לבין מבוטח המחייב את המבטח, תמורת דמי ביטוח, לשלם, בקרות מקרה הביטוח, תגמולי ביטוח למוטב". כך, בהינתן שהתשלום לבעל הפוליסה נעשה על פי דרישתו, וללא שנדרש כי יתקיים "מקרה ביטוח". עם זאת, הצדדים כלל לא התייחסו לסוגיה זו, ואף אנו מצאנו שלא להרחיב בה. מכל מקום, אין חולק כי השירות בו עסקינן ניתן על ידי חברות ביטוח, ולפיכך חל לגביו חוק הפיקוח על הביטוח.
אף אין בעובדה שהוראות הדין השונות – ובכללן תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) (הוצאות ישירות בשל ביצוע עסקאות), התשס"ח-2008 – מתירות למבטחת לגבות הוצאות ישירות, כדי להביא למסקנה כי היא רשאית לגבותן.
די. איי חברה לביטוח בע"מ, פסקה 21 (18.11.2020); וראו בהקשר זה גם את הערתו של חברי בפסקה 74 לחוות דעתו, המקובלת עליי).
סיכומו של דבר, מסכים אני כאמור עם התוצאה אליה הגיע חברי לפיה דין הערעור להתקבל.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בין היתר נטען כי המשיבה נכנסת גדרי סעיף 1 לחוק הגנת הצרכן תשמ"א – 1981 (להלן: "חוק הגנת הצרכן") הקובע מיהו "עוסק" לעניין תחולת הוראות החוק: "מי שמוכר נכס או נותן שירות דרך עיסוק, כולל יצרן". נכס מוגדר בסעיף 1 לחוק הגנת הצרכן וכולל גם זכויות ומילא גם זכויות הניתנות לאדם מכוח חוזה ביטוח.
הלכה היא כי התשתית הלכאורית שעל המבקש להציג לביסוס בקשת האישור אינה נבחנית על-פי אמות המידה ועל-פי הכללים המקלים הנוהגים לעניין סילוק תובענה על הסף בהיעדר עילה.
מדובר בחוק ייחודי, שנועד להסדיר חוזים המאופיינים בפערי כוחות גדולים בין החברה המבטחת, שהנה גוף מקצועי ומומחה בעל איתנות פינאנסית; לבין המבוטח, שבדרך כלל אינו בעל מומחיות בתחום הביטוח.
קיומן של שאלות מהותיות של עובדה או משפט המשותפות לכלל חברי הקבוצה ויש אפשרות סבירה שהן יוכרעו בתובענה לטובת הקבוצה הפרת חובת הגילוי לפי סעיף 3 לחוק חוזה הביטוח יישום האמור לעיל בעניינינו מוביל לכדי מסקנה כי המבקשים עמדו בנטל ההוכחה הנידרש להוכחת קיומן של שאלות של עובדה ומשפט, כנדרש בסעיף 8(1) לחוק תובענות ייצוגיות וזאת לעניין הפרת חובת הגילוי הקבועה בסעיף 3 לחוק חוזה הביטוח.
...
סוף דבר בהינתן כל האמור מצאתי כי דין בקשת האישור להתקבל בהתאם למפורט להלן.
כמו כן, לאור האמור, אני מורה לצדדים לפעול בהתאם להוראות סעיף 25 לחוק תובענות ייצוגיות תשס"ו-2006 (להלן: "החוק") כדלקמן: המבקשים יפרסמו בתוך 20 ימים מודעה בדבר אישור התובענה כייצוגית.
הנני מורה כי המשיבה תישא בהוצאות המבקשים בהליך זה בסך כולל של 40,000 ₪, אשר ישולמו עד יום 14.5.24.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו