עסקינן בתביעה כספית, חוזית ונזיקית אשר הגישו התובעים, נגד הנתבעת ונתבעים אחרים, בגין ליקויי בנייה, ירידת ערך, איחור במסירה של דירה שהם רכשו מהנתבעת, ועל כן הם תובעים פיצוי בסכום של 500,000 ₪ , הכולל, בין היתר, הוצאות נילוות ועוגמת נפש.
בבקשה שלפניי, עותרת הנתבעת לסילוק התביעה נגדה על הסף, או, לחילופין, לעכב את ההליכים כאשר, הנימוק העקרי שבפיה, מתבסס על הסכמת הצדדים במסגרת החוזה ביניהם, למנגנון שקבעו ליישוב הסיכסוך ביניהם ובפרט לסעיף 18 להסכם המכר (להלן: "סעיף 18"), הקובע:
"18.1 מוסכם בזאת בין הצדדים כי כל סיכסוך או חילוקי דיעות בין המוכרת לבין הקונה בקשר לליקויי בנייה, טיב הבנייה, אי התאמה ותיקונים בתקופת הבדק ובתקופות האחריות והנובעים מהסכם זה, וכן מחלוקות מקצועיות אחרות (להבדיל ממחלוקות משפטיות) בעלות אופי מקצועי, טכני, הנדסי וכיוב', לרבות טענות בדבר איחורים במסירת הממכר ובדבר זכות המוכרת לתקן בעצמה את הליקויים, יימסרו להכרעתו של מהנדס מוסכם ובהיעדר הסכמה, ימונה לצורך כך מהנדס שימונה ע"י יו"ר לישכת המהנדסים האדריכלים והאקדמאים במקצועות הטכנולוגיים בישראל על פי פניית מי מהצדדים (לעיל ולהלן: 'הפוסק').
לשיטת הנתבעת, המומחה המקצועי ניטראלי, אין לו נגיעה למי מהצדדים , לכן אין הסבר בפיהם של התובעים, כיצד ההתניה הנ"ל מנוגדת לחוק המכר דירות, כן כיצד זו פועלת כנגד הקונה ודוקא, לטובת הקבלן.
...
"בהסכמה לבוררות כרוכה פגיעה משמעותית בזכות הגישה לערכאות של כל אחד מן הצדדים המתקשרים... מכאן אף נובע כי המבחן המשפטי העיקרי להבחנה בין הסכמי בוררות לבין מנגנוני הכרעה מוסכמים אחרים נעוץ בשאלה אם כוונתם המשותפת של צדדים שיצרו מנגנון הכרעה מוסכם – כפי שהיא נלמדת מן החוזה שביניהם או מן הנסיבות – הייתה להגביל את יכולתם לפנות לערכאות לבירור הסכסוך שביניהם, בדומה להגבלות המוטלות בחוק הבוררות... זאת ועוד מחשיבות מעמדה של זכות הגישה לערכאות מתחייבת המסקנה כי להוכחת הכוונה להתקשר בהסכם בוררות תדרשנה ראיות ברורות. בהעדר ראיות משכנעות לקשירתו של הסכם בוררות תתחייב המסקנה כי הסכם כזה לא נקשר".
אכן במקרה דנן, לשאלה אם כוונתם המשותפת של הצדדים שיצרו מנגנון הכרעה מוסכם , כפי שהיא נלמדת מן החוזה ו/או מן הנסיבות , הייתה להגביל את יכולתם לפנות לערכאות לבירור הסכסוך שביניהם , ויש לערוך בירור עובדתי כדי ללמוד מהתנהלותם של הצדדים אם הייתה כוונה לחסום את דרכו של מי מהם מלפנות לערכאה המוסמכת, היא בית המשפט, ולעתור לקבלת הסעדים להם הוא טוען.
לסיכום, מטעמי יעילות דיונית, וחיסכון זמן שיפוטי, זו לא העת לתת לצדדים לצאת לבד לדרכם לנהל את ענייניהם לבד.
סוף דבר- הבקשה לסילוק על הסף ועיכוב הליכים , נדחית.