בית המשפט לתביעות קטנות בירושלים
ת"ק 22148-07-20 ישי ואח' נ' החברה הגאוגרפית בע"מ
בפני כבוד השופט **** מרדכי דמביץ
תובעים
1. שלמה ישי, ת.ז. 000169409
2. שושנה ישי, 015193279
נ ג ד
נתבעת
החברה הגאוגרפית בע"מ, ח.פ. 514657956
פסק דין
על פני שלושה עמודים פירטו התובעים את טענותיהם המשפטיות נגד הנתבעת:
על הנתבעת היה לבטח את הכספים ששלמו התובעים בהתאם לסעיף 12א(א) לחוק שירותי תיירות, התשל"ו-1976.
הנתבעת הפרה את הוראות תקנות 3(2)(ג), 3(3)(א) ו-3(3)(ג) לתקנות שירותי תיירות (חובת גילוי נאות), התשס"ג-2003 בכך שלא גילתה לתובעים מראש את אופן החזרת הכספים במקרה של ביטול חבילת התיור על ידה ואת אופן הבטחת הכספים ששולמו לה על ידי התובעים.
מבלי להמעיט חלילה בצרה שאליה נקלעו התובעים, הרי שטענת התובעים לפיה מדובר בעיסקה אשר בוטלה על ידי הנתבעת מנותקת מהקשרו של הארוע.
קובע סעיף 18 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), התשל"א-1970 (להלן - חוק התרופות), אשר כותרתו "פטור בשל אונס או סיכול החוזה":
(א) היתה הפרת החוזה תוצאה מנסיבות שהמפר, בעת כריתת החוזה, לא ידע ולא היה עליו לדעת עליהן או שלא ראה ולא היה עליו לראותן מראש, ולא יכול היה למנען, וקיום החוזה באותן נסיבות הוא בלתי אפשרי או שונה באופן יסודי ממה שהוסכם עליו בין הצדדים, לא תהיה ההפרה עילה לאכיפת החוזה שהופר או לפיצויים.
(ב) במקרים האמורים בסעיף קטן (א) רשאי בית המשפט, בין אם בוטל החוזה ובין אם לאו, לחייב כל צד להשיב לצד השני מה שקבל על פי החוזה או, על פי בחירה כאמור בסעיף 9, לשלם לו את שוויו, ולחייב את המפר בשיפוי הנפגע על ההוצאות הסבירות שהוציא ועל ההתחייבויות שהתחייב בהן באופן סביר לשם קיום החוזה, והכל אם נראה לבית המשפט צודק לעשות כן בנסיבות הענין ובמידה שנראה לו.
הפסיקה הישראלית הקלסית ייחסה פרשנות צרה ודווקנית לתנאי של העידר ידיעה או צפייה אודות נסיבות מסכלות (ראו: חדל"ת (ת"א) 26076-02-20 עו"ד ישראל בכר - נאמן של עמודי שלמה אחים ידגרוב סחר בע"מ נ' מערכות נוחות (2007) בע"מ ואח', סעיפים 24-22 (8.7.2020) וההפניות שם).
נדרשים שלושה תנאים מצטברים לשם קיומה של הגנת סיכול:
נסיבות מסכלות ההופכות את קיום החוזה לבלתי אפשרי או לשונה באופן יסודי ממה שהוסכם בין הצדדים;
העידר ידיעה או יכולת לצפות, בעת כריתת החוזה, את הנסיבות המסכלות;
חוסר יכולת של המפר למנוע את אותן נסיבות.
...
סבורני אפוא כי מדובר בהתקשרות חוזית אשר הנתבעת לא יכלה לבצע את המוטל עליה בשל כח עליון - מגפה אשר העולם לא ידע כמוה לפחות כמאה שנה (מאז השפעת הספרדית אשר הכתה בשלהי מלחמת העולם הראשונה).
בהתחשב בכל הנסיבות שתוארו ובפרט בכך שהסך של 4,000$ אינו בידי הנתבעת ולמעשה כלל עולם התיירות מצפה לחזרה לפעילות, סבורני כי קבלת דרישת התובעים שהנתבעת תשיב לידיהם לאלתר את הסך של 4,000$ המעוכב בידי ספק שירותי הקרקע בטנזניה לא תהיה צודקת ותהיה בה חלוקה לא הוגנת של הסיכונים והתוצאות הנובעים מאי קיום הטיול בשל מגפת הקורונה.
התוצאה
התביעה להשבת 100$ בגין תשלום עבור ויזות לטנזניה - נדחית.