לפנינו תביעת התובע לפצויי בגין פיטורים שלא כדין, זכויות קוגנטיות, לרבות שעות נוספות ופצוי בגין אי ביטוח התובע באבדן כושר עבודה על ידי הנתבעת, בנוגע לנזק שניגרם לו בשל ארוע לבבי שאירע לו בתקופת העסקתו.
הנתבעת הציגה פרוטוקול שימוע מיום 18.9.2014 בו נרשם: "מר אבי טוטמן זומן לשימוע במשרדי החברה בנוגע לביצועי עבודתו בחברה בחודשים האחרונים. אבי נקרא לשימוע לאחר שנעשה ניסיון לבצע שימוע שבוע קודם לכן ובו הודיע כי אין לו רצון לבצע שיחות בנוגע לעבודתו ודובר כי ייערך שימוע לאחר מכן, כאשר יוכל לדבר. ... מר שלמה פסי – פותח בשימוע בדברים על מטרת השימוע ומסביר למר טוטמן על ביצועי המכירות הנמוכים של מר טוטמן בחודשים האחרונים וכי מכירות אלה אינן מכסות אף את עלויותיו וכי נראה כי אין כל מאמץ או רצון מצידו לבצע את עבודתו על פי ההנחיות שמקבל.... מר טוטמן – מסביר כי המכירות הנמוכות נובעות מכך שמאז חזרתו לעבודה מחופשת מחלתו האחרונה בחודש אפריל, הוא נתון בבעיות אישיות וכי הוא עושה את כל המאמצים.. מר שלמה פסי – מסביר למר טוטמן, כי לדעתו אינו עושה די במכירות לדוגמה, מוצרים חדשים שהחברה מוכרת אינם נמכרים, למרות שניתנו לו מחירונים חדשים של אותם מוצרים, למסירה ללקוחות שלא ניתנו, ולמרות שבעבר נעשה ניסיון לתת לו אייפד ובו קטלוג המוצרים אותו לא הסכים לקבל וללמוד כיצד משתמשים בו. הכניסה למוצרים אלה לוותה בהתנגדות של מר טוטמן ללמוד את המוצרים מצדו וכל זאת משפיע על המכירות. מר שלמה פסי הסביר למר טוטמן שכך לא ניתן להמשיך. מר טוטמן- ביקש לסיים את הפגישה בכעס בטענה שאינו יכול לשמוע את הדברים יותר". התובע מכחיש קיום שימוע בתאריך זה (ר' נספח 2 לתצהיר מר פסי).
ביום 6.11.14 שלח התובע מכתב לנתבעת שם ציין: ".. החל מ-28.9.2014 אושפזתי ועברתי ניתוח לב (מעקפים) ומאז אני נמצא בחופשת מחלה. מצ"ב תעודת מחלה. בתאריך 31.10.2014 קבלתי מכתב על סיום עבודתי ל-31.11.2014 שבהתאם לחוק פצויי פיטורים מכתב זה אינו בתוקף עד לסיום ימי מחלה. בהתאם לחוק דמי מחלה נאמר שאין מעסיק יכול לפטר עובד בזמן מחלה אלא רק בתום חופשת המחלה שיש לזכותו. במידה ולא אקבל את מלוא זכויותיי בהתאם לחוק אאלץ לפנות לגורמים נוספים..." (ר' נספח ד לתצהיר התובע).
ביום 13.1.15 הנתבעת ענתה למכתב זה וציינה שם כי: "... באשר לטענות מר טוטמן לפיטורים שלא כדין ובחוסר תום לב, מרשתינו דוחה את האמור. מרשתינו מצרה על מחלתו של מר טוטמן ומאחלת לו בריאות שלמה. בנסיבות אלו, על אף האמור לעיל, לפנים משורת הדין ועל מנת למנוע לזות שפתיים, החליטה מרשתינו למשוך את פיטוריו של מר טוטמן, להשיב אותו לעבודה ולקיים לו שימוע נוסף לאחר תקופת המחלה שדיווח עליה (כאמור במכתבך חופשת המחלה מסתיימת ביום 20.1.15). כמובן שעם חזרתו לעבודה על מר טוטמן להשיב למרשתינו את גמר החשבון שנערך עימו, לרבות ההחלטה בגין השלמת פצויי פיטורים... לאחר שמיעה נוספת של טענותיו ושקילת כלל הנסיבות הקשורות ייערך עמו גמר חשבון מחודש....." (ר' נספח 3 לתצהיר מר פסי).
על חשיבותה של זכות הטיעון נפסק –
"הלכה פסוקה היא, מימים ימימה, כי זכות הטיעון הנה מזכויות היסוד הראשוניות בשיטתנו המשפטית, ומקום של כבוד שמור לה ביחסי העבודה בכלל, קל וחומר עת נשקלת האפשרות לסיום עבודתו של עובד... ודוק. זכות השימוע איננה מטבע לשון, אין לראות בה 'טקס' גרידא שיש לקיימו, מצוות אנשים מלומדה, כדי לצאת ידי חובה. זכות הטיעון נמנית על זכויות היסוד של שיטתנו המשפטית ומטרתה להביא לידי כך שתתקבל החלטה עניינית, מושכלת ומבוררת, תוך מתן תשומת לב מלאה ומשקל ראוי לעמדותיו ולעניינו של מי שעלול להפגע מן ההחלטה. זוהי זכותו הראשונית של העובד לדעת מה הן הטענות המועלות נגדו או בעיניינו ובהתאם ליתן תגובתו להן, להציג את האידך גיסא מנקודת ראותו, ולנסות ולשכנע את בעל הסמכות לשנות מדעתו ככל שיש בה לפגוע בזכויותיו" (ר' ע"ע (ארצי) גוטרמן– המכללה האקדמית עמק יזרעאל, פד"ע לח 455 (2003)(להלן: עניין גוטרמן)).
בשל אי ביטוח התובע בביטוח אבדן כושר עבודה, התובע אינו זכאי לקבלת פנסיית נכות מקרן הפנסיה, הגם שבחודש 9/14 חלה התובע במחלת לב קשה שהיתה מזכה אותו מבחינה רפואית בשיעור של 100% וזאת גם בשל מחלות נוספות מהן סבל.
...
בנסיבות אלה מצאנו לנכון לחייב את הנתבעת בפיצוי נמוך בנדון ע"ס 2,000 ₪.
מעלה כי ב"כ התובע הבהיר כי התובע קיבל את מלוא פיצויי הפיטורים ומשכך לא שוכנענו כי התובע הרים את הנטל להוכחת רכיבים אלו.
סוף דבר
הנתבעת תשלם לתובע, תוך 30 ימים מקבלת פסק הדין את הסכומים המפורטים להלן:
פיצוי בגין פיטורים שלא כדין בסך של 50,000 ₪ בתוספת הפרשי ריבית והצמדה כחוק מיום סיום העסקה 1.1.12 ועד יום התשלום בפועל.