נטען לעיצומים בחברת חשמל , שביתה כללית אשר החלה ביום 23.12.14 בה פעלה חברת החשמל במתכונת מצומצמת , ונמנעה מלחבר מבנים לחשמל ,ובכך פגעה במשק כולו , וגם בנתבעת , וגרמה לעיכוב של 35 ימים במסירת הדירה, מדובר בדחיה מוצדקת ולפי ס' 4.7 להסכם, ואינה מזכה בפצוי לתובעים .
סעיף 5א(ג) לחוק המכר (דירות) , מתיר לצדדים להסכים כי המוכר לא יחויב בפצוי בגין איחור במסירת הדירה, כאשר האיחור נגרם "כתוצאה מנסיבות שאינן בשליטת המוכר ושהסכון להתרחשותן ולתוצאותיהן אינו מוטל עליו". הסעיף כולל, איפוא, שני תנאים מצטברים: האחד, במישור העובדתי, כי העיכוב נגרם עקב נסיבות שאינן בשליטת המוכר; והשני, במישור המשפטי, כי הסיכון להתרחשותן ולתוצאותיהן של אותן נסיבות אינו מוטל על המוכר (ראו, תא"מ (שלום פ"ת) 42039-06-16 אליהו נ' פלסים חברה לפיתוח ובנין בע"מ, [פורסם בנבו] פסקה 9 (3.5.2018) ("עניין אליהו"); תא"מ (שלום ראשל"צ) 39450-03-17 נכסי יונט יגאל אלון תל אביב בע"מ נ' יקותיאל ביזנס סנטר בע"מ [פורסם בנבו] (4.9.2018) .
כפי שצוין לעיל, סעיף 5א(ג) לחוק המכר (דירות) מאפשר לצדדים להתנות על חובת הפצוי כאשר העיכוב נובע מנסיבות שאינן בשליטת המוכר "ושהסכון להתרחשותן ולתוצאותיהן אינו מוטל עליו".
"בכל הנוגע להערכת הסיכון שייגרמו עיכובים בשל היתנהלות הרשויות, אין לקונה כל מידע או יכולת הערכה. מלוא המידע והניסיון בעיניין זה נמצאים בידי היזם-המוכר, האמור לדעת להעריך את הסיכון שהרשויות יבואו בדרישות חדשות , או יפגינו חוסר יעילות בטיפול בבקשות המוגשות אליהן. הוא גם זה שאמור להיות בפועל בקשר מול הרשויות ובידו לנסות להשפיע על קצב קבלת ההחלטות. ולבסוף, ככל שהתנהלות הרשויות עולה כדי עוולה, היזם הוא זה שניתן לצפות כי יגיש תביעה נגד הרשויות בגין הנזקים שנגרמו עקב התנהלותן. ניתוח זה של מאזן הכוחות בין היזם לבין הקונה מוביל למסקנה כי בדרך כלל ראוי יהיה להטיל על היזם את הסיכונים הקשורים להתנהלותן של הרשויות שאישורן נידרש לצורך ביצוע הבנייה והשלמתה. על היזם לשקלל גורמים אלו כאשר הוא מתחייב לתאריך מסירה של הדירה. התחייבות לתאריך מסירה מסוים היא בעלת ערך כלכלי, שכן הדעת נותנת שככל שתאריך המסירה מוקדם יותר כך המחיר שניתן לידרוש גבוה יותר. כמו בכל מקרה בו צד נוטל על עצמו התחייבות חוזית, יש בה סיכון מסוים. אין זה ראוי כי סיכון זה, ככל שהיתממש, ייפול לפתחו של הקונה. יפים לעניין זה דברי בית המשפט העליון, בהקשר מעט שונה, בע"א 4481/90 אהרן נ' ג. פרץ מ. בן גיאת חברה להנדסה ובנין בע"מ, פ"ד מז(3) 427, 437 (1993): "ראשית לכל אומר, שראוי להתייחס בחשד לטעמים שמעלה צד לחוזה באשר לסיבות - סיבות סבירות, לטענתו - שגרמו לו להפר חוזה שנתחייב בו. הסכם, כל הסכם, אמור ליצור איזון כלשהוא בחלוקת סיכונים וסכויים בין הצדדים לו, וצד שנטל סיכון על עצמו (ובצדו של הסיכון זכה גם בסיכוי), לא יישמע בטענה כי להוותו נתגשם הסיכון, וכי מטעם זה אין הוא יכול לקיים את החוזה כהלכתו...".
סביר בעיני כי ככלל הסיכון כי יהיו עיכובים בהשלמת הבנייה כתוצאה ממחדלים של הרשויות רובץ על היזם, והוא אינו יכול במקרה כזה לזכות בפטור מחובת פיצוי (לגישה דומה ראו, עניין אליהו, פסקה 36.
...
אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובעים כלהלן:
בגין ליקויים ועל בסיס חוו"ד המומחה מטעם ביהמ"ש , 23,500 ₪ בהפחתת סך 3,400 ₪ שנקבע בסעיף 4.1 , ובתוספת 5,800 ₪ בגין ליקוי במחסן, ובתוספת ליווי מהנדס, וניקיון הדירה לאחר ביצוע העבודות 4,150 ₪, סה"כ 30,050 ₪, ובתוספת 10% בצ"מ ( 3,005 ₪) סה"כ 33,055 ₪ + 15% תוספת עבור קבלן מזדמן (4,958 ₪) סה"כ 38,013 ₪ + מע"מ (6,462 ₪) סה"כ לתשלום 44,475 ₪
בגין ליקויי הריצוף בכלל הדירה, חדרי שינה וסלון סך 40,540 ₪
הסכומים שבסעיף קטן א , ב לעיל , יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 27.6.19 (מועד עריכת חוו"ד המומחה) ועד לתשלום בפועל.
אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובעים הוצאות דיון כולל בסך 14,000 ₪ , וכן שכ"ט עו"ד בסך 17.55% (הכולל מע"מ) מכל סכום שנפסק לזכות התובעים.
ההודעה כנגד צד ג' מתקבלת ,אני מחייב את צד ג' לשפות את הנתבעת בסכומים שחויבה בהם ובקשר ללקויי הבניה – סעיף 2 א ו- ב לעיל , וכן בסכום השווה ל 60% מן ההוצאות ושכ"ט, בהם חויבה הנתבעת , סעיף 3 לעיל, הסכומים יישאו הצמדה וריבית כחוק החל מהיום ועד לתשלום בפועל.