תביעתו של התובע הוגשה כנגד החלטת הנתבע מיום 22.2.2021 אשר קבע כי שכרו הרבע שנתי של התובע לעניין תשלום דמי פגיעה בגין פגיעה מעבודה מיום 11.11.2020 עומד על 29,046 ₪ בלבד.
"
הדרך לחישוב מקדמות דמי הביטוח מותווית בתקנה 2(א)(1) לתקנות המקדמות הקובעת כי :
"חישובה של הכנסה לשנה השוטפת, לצורך תשלום המקדמות, יהיה על בסיס שומה או שומה עצמית המתייחסת לשנת המס הסמוכה ביותר לשנה השוטפת, שנתקבלה לפני ה- 1 בינואר של אותה שנה שוטפת".
תקנה 2(א)(2) לתקנות מקדמות מאפשרת לנתבע לחשב מחדש את המקדמות הרבעוניות האמורות בתקנה 4 לתקנות:
"המוסד רשאי, על אף האמור בפיסקה (1), לחשב את ההכנסה לצורך תשלום המקדמות בשנה השוטפת על בסיס הכנסה שלפיה חושבו מחדש מקדמות, כאמור בתקנה 4 ובילבד ששומה או שומה עצמית שנתקבלה לגבי אותה שנת מס שלגביה חושבו מחדש המקדמות, תובא בחשבון, והוראות תקנה 7 יחולו גם על הכנסה שחושבה על פי פסקה זו".
סעיף 345 לחוק שכותרתו "חישוב הכנסתו השנתית של מבוטח אחר" קובע את בסיס ההכנסה החייבת בתשלום דמי ביטוח של מבוטח שהוא "עובד עצמאי", לצורך תשלום דמי ביטוח ומימוש זכויות.
בפסק הדין בעיניין דורושקביץ סקר בית הדין, מפי השופט [כתוארו אז] א' איטח, בהרחבה ובפירוט את תכליות תקנה 11 ואת המקרים בהם ניתן לסטות ממנה, וקבע כך:
"שלוש הן תכליות התקנה: האחת, לדאוג לכך, שהכנסת המבוטח קודם לפגיעה בעבודה היא זו שתשמש בסיס לקביעת שיעור הגימלה. זאת מתוך החשש שהכנסת העצמאי עלולה להצטמצם עקב הפגיעה, ובהתאם יצטמצם שיעור הגימלה; השנייה, לתמרץ את המבוטח העצמאי לשלם דמי ביטוח בזמן אמת על פי הכנסתו האמיתית, וממילא להביא לכך שידווח בזמן אמת על שינויים בהכנסתו; השלישית, לשמש בלם מפני ניסיונות של עצמאיים לשנות, לאחר התאונה, את שומתם ובכך להגדיל את שיעור גמלתם. תכליות אלה מוגשמות בהסדר שנקבע בתקנה 11.
בית הדין הוסיף והבהיר באותו עניין, כי תיתכן אף סטייה "במקרים חריגים שבהם מועד הפגיעה בעבודה אינו ברור, כגון מקרה שבו הפגיעה היא תוצאה של מקרוטראומה, והוא נקבע בדיעבד, לפי שיקול דעת רפואי, לתקופה רטרואקטיבית שקודמת למועד הגשת התביעה למוסד". מנגד נפסק כי "ככלל, טענה בדבר אותנטיות השומה המאוחרת, כשלעצמה, לא יהיה בכוחה להביא לסטייה מתקנה 11 לתקנות" והובהר כי "מקום שבו מוגשת לאחר הפגיעה בעבודה שומה עדכנית על ההכנסה בשנה השוטפת, אין בידי המוסד כלים אמתיים לבחון את האותנטיות של השומה המאוחרת. שכן גידול בהכנסות יכול להיות מושפע לא רק מצד ההכנסות, אלא גם מצד ההוצאות שהעצמאי מחליט לרשום או לא לרשום באותה שנה". (ההדגשה לא במקור)
ולענייננו
השאלה העומדת לדיון היא האם יש מקום בנסיבות תיק זה, לסטות מתקנה 11 לתקנות מקדמות, עת שהתובע ביקש בעצמו לתקן מקדמות וזאת לאחר שהתקבלה שומת מס סופית לשנת 2019 ולהפחיתן - ובטרם פגיעתו בעבודה? דעתנו היא שאין מקום לסטות מהוראות תקנה 11 לתקנות המקדמות.
כך גם במסגרת עב"ל (ארצי) 511/09 המוסד לביטוח לאומי - אידלמן [פורסם בנבו], מיום 9.6.2011, (עניין אידלמן) דחה ביה"ד הארצי את פסק דינו של ביה"ד האיזורי שם נטענה טענה לפיה יש להעדיף "שומה מיטיביה" בנסיבות בהן בחר המבוטח לשלם מקדמות בהתאם להצהרותיו - שם, בעיניין אידלמן, דובר במבוטח שניפגע בתאונת עבודה בחודש 9.2003.
...
בהתבסס על מכלול הנימוקים המפורטים לעיל, אנו קובעים כי בנסיבות העניין שלפנינו אין הצדקה לסטות מהוראות תקנה 11 לתקנות המקדמות לצורך חישוב הכנסתו של התובע.
סוף דבר
התביעה נדחית.
בהתחשב בנסיבות העניין ובכך כי עסקינן בתביעה מתחום הביטחון הסוציאלי, ישלם התובע לנתבע הוצאות מופחתות בשיעור של 2,500 ₪, אשר ישולמו בתוך 30 יום מקבלת פסק דין זה.
לכל אחד מן הצדדים נתונה זכות ערעור על פסק הדין לבית הדין הארצי לעבודה בירושלים, בתוך 30 יום ממועד קבלתו.