מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה נגד בנק לאומי לביטול משכנתא שניתנה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

נוכח המצב אליו נקלעו בני הזו ונונו, הוגשה על ידם תביעה למתן סעדים שונים, שמטרתם ביטול רישום המשכנתא הרובצת על דירתם בנווה אורנים לטובת בנק לאומי לישראל, בגין הלוואה שנטלו בני הזוג בן סימון שבסופו של יום לא רכשו את הדירה.
בהתאם להסכם הפשרה, המשכנתא שנטלו בני הזוג בן סימון תיפרע באמצעות הלוואת משכנתא שיעמיד בנק מזרחי טפחות לטובת בן סימון כנגד רישום משכנתא לטובתו על דירתם של בן סימון בפרויקט המטוס וכנגד מכתב כוונות שימסור בנק לאומי לישראל לבנק מזרחי שלפיו, עם פרעון הסכום הנקוב בו, תסולק המשכנתא הרשומה לטובתו על הדירה בנווה אורנים.
...
דין הבקשה להתקבל.
אשר על כן, הנני מקבל את הבקשה ומורה כדלקמן: ענת ויהודה בן סימון נדרשים לחתום על כל מסמך שחתימתם דרושה עליו לשם העמדת הלוואת המשכנתא החדשה (כהגדרתה בהסכם הפשרה), וזאת תוך 5 ימי עסקים מהיום.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

האשה הגישה תביעה כנגד הבנק והבעל בטענה שבעלה החתים אותה על מיסמכי המשכנתא מבלי שידעה כלל על מה היא חותמת.
ת"א (מחוזי – ת"א) 12118-04-10 מרגלית חרמון נ' בנק לאומי לישראל בע"מ (פורסם במאגרים משפטיים), שם נקבע כדלקמן: "...במקרה שבפני, כמו במקרה נויברג, הבנק לא הפר את חובותיו כלפי התובעת. הזכויות בדירה היו רשומות במלואן על שם הנתבע 2. בשנת 2004 פנה הנתבע 2 לבנק כדי לקבל הלוואה, וההלוואה ניתנה לו כנגד מישכון הדירה. כיוון שבני הזוג חרמון היו נשואים דרש הבנק לשם מתן ההלוואה לקבל מיסמך ויתור חתום על ידי התובעת. כפי שהעיד עו"ד ניב זר, מיסמך הויתור אינו רלוואנטי במצב בו התובעת הייתה רשומה כבעלת זכויות בלישכת רישום המקרקעין או במירשם של חברה קבלנית כלשהיא, שאז היא הייתה מלכתחילה מתבקשת לחתום על שטר המשכנתא או על שטר מישכון: "המסמך הזה הוא ספציפי למצב בלי הכרות פרטנית עם בן זוג כזה או אחר, כשידוע לבנק הממשכן שלבעל הזכויות במקרקעין יש בן או בת זוג מכל סוג או מין שהוא של מערכת יחסים ומבלי לדעת מתי התחתנו ומה מצבם, הבנק מחתים על המסמך הזה. אין בכך כדי להעיד מאום על הזכויות
להשלמת התמונה ראו גם ה"פ 954/08 גולשטיין נ' פיננשל לוור' ד.פ. בע"מ (פורסם במאגרים משפטיים), שם דחה בית המשפט תביעה לסעד הצהרתי לביטול שטר משכנתא, כאשר נדחתה הטענה ששטר המשכנתא מבוטל מאחר ועו"ד שנחזה לאשר את שטר המשכנתא, לא חתם על השטר ולא אימת את החתימה בנגוד לקבוע בתקנות 14 ו – 16 לתקנות המקרקעין (ניהול ורישום), התש"ל – 1969.
...
באשר לכל האמור לעיל אוסיף כי מר פרנקל נשאל בחקירתו הנגדית שאלות שונות על ידי הבנק, שבאו לתמוך בטענות הבנק לפיהן אין מקום לאמץ את חוות הדעת.
לסיכום אני דוחה את התביעה על כל רכיביה.
התיק יוחזר להוצל"פ המבקשות ישלמו לבנק סך של 15,000 ₪ בגין שכ"ט. הודע לצדדים זכות ערעור כדין.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

בהתאם לכך נקבע כדלקמן: חוזה המכר אשר נחתם בשנת 2012 בין רוכש המקרקעין תם-הלב, מר עידן נצר (להלן: נצר), לבין המיתחזה שהתחזה למר דוד קונפינו (להלן: דוד או דוד קונפינו) – בנו של הנרי קונפינו – בטל מעקרו; זכות הבעלות אשר נרשמה על שמו של נצר, ועימה המשכנתא אשר נרשמה לזכותו של בנק לאומי לישראל בע"מ (להלן: הבנק או בנק לאומי), שמימן את רכישת המקרקעין על-ידי נצר, תמחקנה ממרשם המקרקעין; הנרי ישוב ויירשם כבעלי המקרקעין כאשר זכותו נקייה מכל זכות של מאן דהוא.
במסגרת התביעה עתר דוד לסעדים הבאים: (1) סעד הצהרתי לפיו חוזה המכר, אשר נחתם במירמה בשמו של דוד, בטל מעקרו; (2) סעד הצהרתי לפיו כתב ההיתחייבות אשר נחתם במירמה בשמו של דוד לטובת בנק לאומי, בטל אף הוא; (3) סעד הצהרתי לפיו כל הרישומים שנעשו במקרקעין החל מיום 20.3.2012 נעשו שלא כדין; (4) ומשכך הוא, על מירשם המקרקעין להשיב את רישום המקרקעין על שם אביו המנוח, הנרי.
במישור הקנייני, בית משפט קמא קבע את המנצח בתחרות הזכויות בה נטלו חלק הנרי, הבעלים המקוריים של המקרקעין; נצר, רוכש המקרקעין מהמתחזה, אשר נרשם כבעלי המקרקעין בעקבות אותה רכישה, שעשה בתום-לב ובתמורה; וכן בנק לאומי, שלטובתו נרשמה משכנתא על המקרקעין אשר באה להבטיח את החזר ההלוואה שנתן לה"ה נצר.
המוכר יסכים, ברגיל, לתת לבנק, המלווה את כספו לרוכש, התחייבות בלתי חוזרת בכתב לרישום משכנתא על זכויותיו כנגד קבלת סכום ההלוואה ישירות מהבנק על חשבון התמורה בעד מכירת הזכויות.
...
אחרי שמצאנו כי בית המשפט נימק את קביעותיו באופן מפורט ומשכנע, ובשים לב לכלל הגדול אשר מורנו שלא להתערב בממצאי עובדה שנקבעו על-ידי הערכאה הדיונית בהתאם לדיני הראיות, ללא חללים וללא סתירות פנימיות (ראו, מִני רבים: ע"א 6164/22 Smiths Detection Inc.
מדובר אם כן בנורת אזהרה ביחס לאותנטיות של הצו, המחזקת את המסקנה לפיה היה על עו"ד לוי לברר את שאלת האותנטיות של המסמך שהוצג לה. מטעם זה אני סבורה כי היה מקום לקבוע כי עו"ד לוי התרשלה – ולא בשל ה"חסר" בחותמת "העתק מתאים למקור" (הפגם הצורני אליו התייחס בית משפט קמא בפסק דינו).
כאשר מדובר בפגם כזה, וכאשר כל העדים ובכלל זה גם עורכי הדין ורשם המקרקעין אינם סבורים כי הוא פגם שניתן להבחין בו על נקלה בזמן אמת, אני סבורה כי יש קושי במסקנתו של בית משפט קמא לפיה מדובר בפגם "נראה, זועק ובולט לעין" (פיסקה 34 לפסק הדין), ולכן אינני סבורה כי יש לייחס לעו"ד לוי רשלנות בשל כך שהיא לא הבחינה בפגם הזה.
משנקבע כי עו"ד לוי התרשלה ביחס לצו הירושה, אני סבורה כי הוכח גם הקשר הסיבתי בין התרשלותה לבין הנזק.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

(ראו: ע"א 1041/97 סררו נ' נעלי תומרס בע"מ, פ''ד נד(1) 642; וגם: ע"א 2576/03 וינברג נ' האפוטרופוס לנכסי נפקדים (פורסם בנבו, 21.02.07)) הפלוגתא המרכזית בתובענה שהוגשה על ידי התובעת כנגד בנק לאומי הייתה, בטלות המשכנתאות הרשומות על הדירה בהתבסס על הטענה המרכזית כי חתימותיה על הסכמי המשכנתאות זויפו על ידי בעלה.
בהחלטתו מיום 30.09.20 דחה בית המשפט למשפחה את בקשת התובעת למינוי מומחה לכתב יד וציין את הדברים הבאים "...ומשלא מצאתי ראשית ראיה לכך שהחתימה אכן זוייפה, למעט הצהרת המבקשת, הנני דוחה את הבקשה למינוי מומחה לבדיקת כתבי יד מטעם בית המשפט". נוכח קביעות אלו לגבי ההלוואות שנטלה התובעת מהבנק ואשר לטובתו העמידה את שטרי המשכנתאות, לא ברור כיצד ניתן לבסס את התביעה דנן כנגד הנתבע.
...
בית המשפט העליון התייחס למה שהשתנה מאז הבקשה הקודמת קרי; חוות דעת המומחית ותצהירו של הבעל וציין: "אשר לחוות הדעת, מקובלת עלי קביעתו של בית המשפט המחוזי, לפיה יש לתת לה משקל נמוך. מדובר בחוות דעת פרטית, ויש בכך משום פגיעה באובייקטיביות שלה. לגבי התצהיר, משלא נחקר המצהיר, ולא נתקבל התצהיר כראיה בבית המשפט המחוזי, לא ניתן להעריך את מהימנותו. במצב דברים זה, התצהיר אינו מצדיק את עיכוב הליך מימוש הדירה. מכל מקום, מלאכת הערכת המהימנות שמורה לערכאה הדיונית, ואין זה ההליך המתאים להכריע בשאלה זו" (סעיף 9 להחלטה) (רע"א 397/20 מיום 09.02.20).
בהחלטתו מיום 30.09.20 דחה בית המשפט למשפחה את בקשת התובעת למינוי מומחה לכתב יד וציין את הדברים הבאים "...ומשלא מצאתי ראשית ראיה לכך שהחתימה אכן זוייפה, למעט הצהרת המבקשת, הנני דוחה את הבקשה למינוי מומחה לבדיקת כתבי יד מטעם בית המשפט". נוכח קביעות אלו לגבי ההלוואות שנטלה התובעת מהבנק ואשר לטובתו העמידה את שטרי המשכנתאות, לא ברור כיצד ניתן לבסס את התביעה דנן כנגד הנתבע.
הצדדים אמנם הגיעו להסכם פשרה כי התביעה תידחה, אך זאת לאחר שניתנו ההכרעות השיפוטיות הנ"ל אשר לא בוטלו ואשר עליהן מושתת החלטתי זו. סוף דבר לאור כל האמור לעיל, אני מורה על דחיית התביעה.

בהליך עמ"ש (עמ"ש) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בשנת 2004 חתמו המנוחים על מיסמכי שעבוד של המשק לטובת בנק לאומי ללא הגבלת סכום, וזאת לצורך הבטחת כסוי חובות הבנים – המערער וע. ז"ל (להלן – הסכם המשכנתא).
ההורים מצידם הגישו תובענה כנגד בנק לאומי והבנים במסגרתה טענו, בין השאר, לביטול השיעבוד, מחיקת הערת האזהרה על הנחלה, סגירת הליך ההוצאה לפועל, וסעדים נוספים (ה"פ (מחוזי מרכז) 6152-09-09).
כך נקבע, כדוגמה, בעיניין ע"א 1545/08 אברהם מוסקונה ואח' נ' סולל בונה בעמ, (2010) – "הינה כי כן, בעל דין המבקש לבטל פסק-דין הנותן תוקף להסכם פשרה בשל פגם שנפל לטענתו בכריתת ההסכם, רשאי להגיש בעיניין זה תביעה חדשה לבית המשפט שנתן את פסק-הדין ולעתור במסגרתה לביטול ההסכם ובעקבות כך לביטול פסק-הדין, בשל אותו הפגם "בבחינת הלך החבל אחר הדלי" (ראו גם - ע"א 1351/06 ח'ורי נ' חברת ארמון ההגמון (קסר אלמוטראן) בע"מ, פסקה כ"ט (2007)).
...
ערעור על פסק דינו של בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון (כב' הש' ר. מקייס) מיום 4.9.22 (תמ"ש 67478-07-20), במסגרתו מצא בית המשפט לדחות על הסף את תביעת המערערים לביטול הסכם הלוואה שנחתם בין הצדדים ובני משפחה נוספים.
פסק דינו של בית משפט קמא בית המשפט מצא לדחות את התביעה על הסף מהטעמים הבאים - בית המשפט סבר, כי מעת שניתנה החלטתו מיום 13.8.13 המורה על חתימת האפוטרופוס על הסכם ההלוואה בשם המנוחה, לאחר שכל הצדדים האחרים חתמו בעצמם על ההסכם, ומעת שנחתם הסכם הלוואה ואושר על ידי בית המשפט ואף ערכאת הערעור, הרי שמדובר במעשה עשוי כך שגם אם יוכיחו המערערים את מלוא טענותיהם, אין בכך כדי לזכות בסעדים שעתרו להם וזאת כיוון שעתרו לביטול הסכם ההלוואה ולא לביטול פסק דינו של בית משפט קמא ובית המשפט המחוזי.
**** הארכנו בפירוט מסכת הדברים ובפירוט טענות הצדדים על מנת שיהא בכך לסייע בקיצור המסקנה אליה באנו.
כבר מטעם זה יש לקבל את הערעור.
איננו מקבלים את טענת המשיבים לפיה שומה היה על המערערים להגיש דווקא תביעה לביטול פסק דין המאשר את ההסכמים הרלבנטיים תחת תביעה לביטול הסכם.
יושם לב, לסברתנו אף היה ראוי להעמיד ערובה גבוהה יותר, ואולם מצאנו להעמידה על הסכום הנזכר בהתחשב בקשיים הכלכליים בהם נתונים המערערים, מאידך, בנסיבות העניין אין זה ראוי להעמיד את מלוא הכובד העומס הכלכלי דווקא לשכמם של המשיבים.
בנסיבות העניין לא מצאנו לעשות צו להוצאות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו