לצד הבקשה לצוי מניעה הוגשה "תביעה נגד הביטוח הלאומי וכן ערעור על החלטת המשיב ובקשה לסעד הצהרתי". התביעה הופנתה נגד החלטת המוסד שלא לקבל סופית דוח זכויים שהועבר אליו על ידי המבקשים.
בנסיבות אלה ולאור הוראת סעיף 399 לחוק הביטוח הלאומי, שלפיה 'בית משפט שלום הוא המוסמך לידון בכל תביעה לפי סעיף 398', מתעוררת, בין היתר, השאלה אם לבית הדין לעבודה הסמכות העניינית לידון בתקיפת החלטה לזמן את פלוני לחקירה מכוח הפקודה.
על כפל כובעים זה עמד בית המשפט העליון בבג"ץ 4542/18 אבו חדיר נ' השר לביטחון פנים (28.1.2019), כך:
"לחוקרים מטעם המוסד לביטוח לאומי (להלן: המל"ל) מוענקות מיגוון סמכויות מכוח חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 (להלן: חוק הביטוח הלאומי), ובהן הסמכות להכנס לבתיהם של מבוטחים ולמקומות העבודה שלהם, ולדרוש מכל גוף צבורי להציג מסמכים הרלוואנטיים לחקירה (ראו סעיפים 146(ב), 383(א)
ההסמכה לחקירות באזהרה ניתנת לתקופות זמן מוגבלות ומחודשת באופן עתי, אך יובהר כבר עתה, כי היא אינה תנאי הכרחי לעבודה כחוקר במל"ל ומי שלא הוסמך לכך, יכול לשמש כחוקר מטעם הביטוח הלאומי בנוגע לעבירות מנהליות על חוק הביטוח הלאומי.
...
לא מצאנו הצדקה לקבל את טענות המבקשים לגופן, שעיקריהן והנימוקים לדחייתן מפורטים להלן:
לטענת המבקשים, לאור הסיפה של סעיף 383(ב) לחוק – "ובלבד שלא יידרש אדם לתת תשובה או עדות העלולות להפלילו" – חוקרי המוסד אינם מוסמכים לחקור תחת אזהרה ובפרט נאסר עליהם לחקור נחקר על דברים העלולים להפלילו.
כמו כן, לא מצאנו להידרש לשאלת הפער הלכאורי בין הסעדים שנכללו בבקשה לסעדים זמניים לבין אלה שבכתב התביעה.
סוף דבר – לא מצאנו מקום ליתן רשות ערעור.
המבקשים ישלמו למוסד הוצאות משפט בסכום של 7,500 ₪.