רקע התביעה:
ביום 10.11.2021 דחה המוסד לביטוח לאומי את תביעת התובע מיום 03.10.2021 לקבלת דמי אבטלה בנימוקים – התובע אינו מבוטח בביטוח אבטלה; התובע אינו עונה על הגדרת עובד בחוק; והתובע לא צבר תקופת אכשרה מספקת.
כנגד שתי החלטות אלו – הוגשה תביעה זו.
התובע טוען כי טועה הנתבע והוא אכן עבד בחברת ספיר מרכז הטריילר בע"מ (להלן: "המעסיקה") מ-02/2019 ועד ל-09/2021, עם הפסקה מאמצע חודש 03/2020 עד למאי 2020, עת שהה בחל"ת בשל מצב החרום שהוכרז בגין מחלת הקורונה.
מהצד השני, בשל שמדובר בקירבת מישפחה ברקע הדברים, אפשר שלא כל סממני יחסי העבודה יתקיימו, ראו עב"ל (ארצי) 59047-10-13 רחל מדלסי - המוסד לביטוח לאומי (20.01.2015)
ואלו הם המבחנים – אם תפקיד העובד היה בליבת האירגון, באם הפסיק לעבוד האם הועסק אחר במקומו, אם עובדים נוספים מבצעים תפקידו, אם זהו מקום העבודה היחיד של העובד, כיצד ראה עצמו העובד במערכת היחסים, מי אחראי על קבלת העובד לעבודה ומי אחראי על הפיטורים, קביעת סדר היום, רישום נוכחות וכן הלאה; לצד מבחנים אלו, נבחן את התמורה בעד העבודה – שכרו הנטען של העובד, ואם אכן שולם שכרו בפועל.
נחיצות התפקיד – הנתבע הפנה לעדות אביו של התובע ולעדות התובע (גם בהודעות שנגבו מהם במסגרת התביעות מול הנתבע וגם לפרוטוקול הדיון בהליך דנן), לאמירות לפיהן תפקיד התובע אינו נחוץ, ואף נוצר במיוחד עבור התובע בשל היותו בנו של בעל הבית –
נקדים ונאמר שאין בעינינו פסול בעובדה שאבא 'המציא' תפקיד עבור בנו, על מנת למצוא לו עבודה ולעזור לו בפרנסת משפחתו.
...
בסיכומו של דבר, התרשמנו שהתובע אכן עבד כפי שהוכח בפועל מהראיות הרבות שהציג ומהעד שהעיד לטובתו.
בסופו של דבר, התובע עבד אצל אביו, כדי לפרנס את משפחתו, היה חלק חיוני במחלקת מכירות במוסך.
המעסיק שילם עבור התובע דמי ביטוח כשכיר וזה היה הסטטוס שבו עבד בפועל, לפיכך מצאנו כי שלילת זכאותו לדמי אבטלה בחודשים מרץ עד מאי 2020 מוטעית ועל הנתבע לבטל את החוב שיצר לתובע בגין תקופה זו. לגבי התביעה האחרונה מאוקטובר 2021, אנו קובעים כי התובע אכן עונה על הגדרת עובד אצל המעסיקה.