ב- ת.א. (מחוזי י-ם) 6428/04 חיים קורפו, עו"ד נ' משה סורוצקין (04.09.2006) נקבע:
"האחריות לעריכת הסכם שכר טירחה, ובכלל זה האחריות לנסח את הסכם שכר הטירחה באופן ברור גם במקרה בו יופסק השרות, מוטלת על עורך הדין (ראה: ע"א 9282/02 יכין דקל בע"מ ואח' נ' יצחק יחיאל עו"ד, פ"ד נח(5) 20 (2004)), וכל ספק בפרשנותו של הסכם שכר הטירחה יפעל לרעתו של מנסחו (ע"א 224/76 חברת נופש ערד בע"מ נ' הסוכנות היהודית לארץ ישראל, פ"ד לא(1), 449, עמ' 458)(1976))".
ב- ע"א 136/92 ביניש-עדיאל – עורכי דין נ' דניה סיבוס חברה לבנין בע"מ, פ"ד מז(5) 114 (1993) (להלן "הילכת בייניש-עדיאל") נקבע:
"בהתקשרות שבין עורך דין ללקוח, ככל שמדובר בשכרו של עורך הדין, אם לא הוסכם במפורש אחרת, יש לקרוא תנאי מכללא, ולפיו רשאי הלקוח לנתק את הקשר עם עורך הדין ולחדול מלהזקק לשירותיו בכל עת, אפילו טרם הושלמה העיסקה שבקשר אליה נתבקשו שירותיו של עורך הדין, ובתנאי שיובטח שכר ראוי עבור השרות שכבר ניתן. בכך יש כדי ליצור את האיזון הראוי שבין זכות הלקוח לייצוג תוך שמירה על יחסי אמון מלאים בינו לבין פרקליטו, לבין זכותו הלגיטימית של עורך הדין לקבל שכר בגין טירחתו."
על קביעה זו כתב בית המשפט העליון, בהליך אחר [ע"א 8854/06 חיים קורפו, עו"ד נ' משה סורוצקין (20.3.2008) (להלן "הילכת קורפו")] כי:
"דעתנו היא כי אין לקרוא דברים אלו באופן שיאפשר לרוקן מתוכן את חובתם של מתקשרים בחוזה לקבלת שירותים משפטיים מעורך דין לנהוג בתום לב. אמנם, חוזה מסוג זה מבוסס על אמון הדדי, וברי כי מקום בו לקוח אינו מעוניין עוד בשירותיו של עורך הדין וסיבתו להפסקת החוזה הנה סיבה הוגנת, לא יטיל עליו בית המשפט לשלם לעורך דינו פצויי ציפייה. זאת, מתוך הבנה כי יש לשמר את אותו יסוד אמון ולהבטיח כי ימשיך להתקיים ביחסים שבין עורכי דין לבין לקוחותיהם. החשש הוא, כי אם יידע לקוח, מבעוד מועד, כי בכל מקרה ומקרה יחוייב בתשלום פצויי ציפייה לעורך דינו, הרי שיימנע מלהפסיק את הייצוג וימשיך בהתקשרות שאינה רצויה לו, גם באותם מקרים בהם יסוד האמון של הלקוח בעורך דינו אינו קיים עוד."
ככלל, ועל פי ההלכות הנוהגות, לנתבעת קיימת הזכות להפסיק ההיתקשרות עם התובעת בכל עת. אך יש לבחון האם עשתה כן בתום לב, ואם לאו.
במסגרת הליכי הייצוג של הנתבעת פרטה התובעת כי שעות העבודה שהושקעו על ידה במסגרת הטיפול בעיניינה של הנתבעת היו לכל הפחות, סך של 149 שעות לא כולל שעות דיונים .לגירסת התובעת אם היה מדובר על הסכם שכר טירחה שעתי הרי שהנתבעת הייתה צריכה לשאת בשכ"ט גבוה יותר שעומד על סך 149,000 ₪ בצרוף מע"מ (1,000 ₪ עבור כל שעת עבודה) לא כולל שעות דיונים ותשלום אגרות והוצאות (ראה נספח "יב" שבו פירוט שעות עבודה מזמן אמת).
אין חולק, על פי העדויות והמסמכים שצורפו והובאו לפניי, שהנתבעת קיבלה מהתובעת ייעוץ ושירותים משפטיים בהליכים משפטיים הקשורים בבית המשפט לעינייני מישפחה (ראה נספחים שצורפו לתצהיר עדותה הראשית של התובעת עליהם עמדתי לעיל בדבר כתבי בי דין שהוגשו, פרוטוקול דיון בתביעה, והקף שעות עבודה בזמן אמת).
יחד עם זאת, כפי שצויין לעיל ומאחר שהנתבעת פיטרה את התובעת מספר חודשים לאחר שנכרת ההסכם לעיל, הנטל על התובעת להוכיח מהו השכר הראוי בגין השירותים המשפטיים שהעניקה לנתבעת.
לגירסת הנתבעת, התובעת לא זכאית לשכר טירחה בתיק וזאת מבלי לגרוע מהאמור בסיכומים שהוגשו על ידה ביום 24.02.2022, גם מהנימוקים הבאים:
"היתה צריכה לדאוג לסעד זמני, ארבעה חודשים ייצגה אותי!! ולא דאגה למזונות לי ולקטין בני!!! הגענו לפת לחם . הגעתי לשוק האפור כשלקחתי כסף ושלמתי לתובעת בהעברה בנקאית לשלם את התביעות...".
עוד הוסיפה שהתובעת הוליכה אותה למהלך סרק, לא ייצגה אותה כראוי , לא גילתה לה כל הנתונים הרלוואנטיים.
...
בסעיף 9 לתצהיר הנתבעת צוין: "מאחר והתובעת הסכימה לייצגני ולקבל את שכר הטרחה מתוך הכספים שיפסקו לטובתי במסגרת ההליכים, החלטתי לבסוף להתקשר עם התובעת".
כן ראה בהקשר זה סעיף 13 לתצהיר: "לאור האמור לעיל סברתי כי אשלם את הסך של 105,000 ₪ בתום ההליך מכספים שאקבל במסגרת איזון המשאבים ביני לבין בעלי לשעבר ולפיכך תביעת התובעת היתה עבורי הפתעה גמורה".
עיינתי בהסכם שצורף וכן בעדויות התובעת והנתבעת.
בשים לב לכל האמור לעיל מקבל התביעה באופן חלקי וקובע כי הנתבעת תשלם לתובעת, תוך 60 יום מהיום ,שכר טרחה בסך 55,000 ₪ (הסכום כולל מע"מ).