מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה לתשלום מענק לחייל יוצא שעבד בעבודה מועדפת

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

בפני בית הדין תביעת התובע לקבלת מענק לעבודה מועדפת בגין עבודתו במפעל לייצור תפילין.
זכאי כאמור בסעיף 127טז1(ב)(1) לחוק, ישולם לו מענק חלקי, אם מיתקיים בו אחד מאלה: (1) הוא עבד בעבודה מועדפת שהציעה לו לישכת התעסוקה 25 ימי עבודה רצופים לפחות תוך 21 החדשים הראשונים של התקופה הקובעת; על כן מילא גם את דרישות תקנה 4 למענק מלא.
בעיניין פס"ד מיטרני לעיל נפסק "המשמעות הנה כי המחוקק ראה לנכון ליצור תמריץ עבור חיילים משוחררים שלא לסמוך את ידיהם על דמי אבטלה אלא לצאת אל שוק העבודה. לאור ראציונל זה ברור לנו כי זכאות למענק ראוי שתהיה תלויה באופן אנהרנטי בזכאות לדמי אבטלה. אשר לסעיף 174(ב)(2) לחוק, הנוגע לשישה חודשי עבודה בעבודה מועדפת בשנתיים שלאחר שיחרורו של החייל – המחוקק הביא בחשבון כי החייל יכול לעבוד בשנתיים שלאחר שיחרורו, כאשר חלק מחודשי העבודה הוא עובד בעבודה מועדפת וחלק מהם הוא עובד בעבודה אחרת. כמו כן החייל המשוחרר אינו תמיד יכול להשיג עבודה מועדפת, וייתכן כי בשנה הראשונה השיג עבודה מועדפת ועבד בה פחות משישה חודשים, ובשנה השנייה השלים את ששת חודשי העבודה המועדפת. במקרה כזה בא סעיף 174(ב)(2) לחוק ומאפשר צירוף שתי תקופות העבודה המועדפת לצורך מניין ששת החודשים הדרושים לחייל המשוחרר כדי לקבל המענק. במקרה מעין זה עונה החייל גם על תנאי סעיף 174(ב)(1) לחוק, שכן הוא היה זכאי לדמי אבטלה גם בשנה השנייה שלאחר שיחרורו אילו נרשם אז בשירות התעסוקה כמחוסר עבודה. החוק נותן יתרון לחייל העובד תקופות עבודה ארוכות יותר במהלך השנתיים שלאחר שיחרורו. ראוי להוסיף ולציין, כי החוק מתחשב בחיילים העובדים בעבודה מועדפת (להבדיל מעבודה נידרשת), בדומה למערער, שלא הספיקו ליצבור שישה חודשי עבודה מועדפת בשנתיים שלאחר שחרורם ומעניק להם מענק חלקי על-פי תקנה 4 לתקנות, ואכן המערער קיבל מענק חלקי."(דגש שלי ש.ש.) בית הדין הארצי הדגיש את הגמישות בה יש לאפשר פרשנות ,ובמקרה שבפנינו לא מדובר בגמישות, התובע עבד 11 חודש במשרה כמקובל במקום עבודתו.
...
סוף דבר בנסיבות אלה הוכח כי מתמלאים בו התנאים ל זכאות עקרונית למענק, והוכח כי עבד את מכסת החודשים מתוך כלל התקופה.
התביעה מתקבלת .
נוכח השקעת התובע בניהול ההליך, ישלם הנתבע פרט למענק כאמור גם הוצאות לתובע בסך 1000 ₪,תוך 30 יום.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2016 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

התובעת הגישה תביעה לתשלום מענק לחייל משוחרר שעבד בעבודה מועדפת/נידרשת, הנתבע, בהחלטתו מיום 24.12.13 דחה את תביעתה בנימוק כי לא עבדה בעבודה מועדפת/נידרשת כהגדרתה בחוק וכי לא עבדה פרקי הזמן המזכים במענק.
מר בן שטרית תיאר בעדותו את עבודת סימון השבילים כך: "ביום ראשון בבוקר כולם יוצאים מוקדם, מתקבצים בנקודה מסוימת או נאספים על ידי רכב שמשרת אותם ומאותו יום ראשון עד יום חמישי הם בשטח על פי תכנית עבודה ברורה והם מסמנים, בערבים הם בד"כ מגיעים לבתי ספר שדה על מנת ללון, בבוקר הם שוב קמים מוקדם בבוקרו יוצאים לאותו שטח שאמורים לסמן, מסמנים וכך חוזר חלילה מראשון עד חמישי" (עמ' 8 ש' 18-22).
...
הבחנה דומה לא נעשתה בתקנות (הכוונה לתקנות עבודה מועדפת, י.פ.)". אף הוספנו באותה פרשה, כי יש לבחון לא רק את העבודה הספציפית שביצע העובד, אלא אף את מקום העבודה. לפיכך, "מבחינת תכלית החוק לא די בעצם עשיית העבודה המועדפת. יש הכרח כי אותה עבודה תבוצע במקום עבודה שחסרים בו עובדים על פי צרכי המשק ואין זו דרישה פורמליסטית כלל. מלצר במסעדה למשל לא זכאי למענק להבדיל ממלצר בבית מלון, בשל צרכי המשק להפניית אנשים לבתי המלון. לכן דין הערעור להיחרץ על פי סיווג מקום העבודה במקרה שלפנינו. על פני הדברים מקום העבודה נראה בעיני יותר שייך לשירותים מאשר לבתי מלאכה". עיננו הרואות, כי כאשר באים לבחון את זכאות המבוטח למענק, יש ליתן את הדעת הן על אופי עבודתו של המבוטח והן על אופי מקום עבודתו, ובכלל זאת יש לבחון האם מקום העבודה עונה על תכלית החוק, ובעניינו האם מתקיים אלמנט ייצרני בבית המלאכה שבו הועסקה המשיבה.
משכך, אך ברור הוא כי עבודתה של המשיבה בבית המלאכה איננה עונה על התכלית לשמה הותקן החוק ובנסיבות אלו, אין מנוס מלקבוע כי המשיבה איננה זכאית למענק עבודה מועדפת.
" כאמור התביעה נדחית, אין צו להוצאות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2015 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

מנגד, טען הנתבע בסיכומיו, כי בדין נדחתה תביעת התובע לתשלום מענק עבודה נידרשת/מועדפת לחייל משוחרר שכן עבודת התובע כבודק CT בפיליפס, באמצעות טאקט, איננה בגדר עבודה בלתי מקצועית בתעשייה ולפיכך אינה בגדר "עבודה נידרשת" בהתאם לסעיף ו(3) בלוח ח' לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 (להלן – החוק).
תשלום מענק זה יהווה תמריץ לחייל משוחרר לצאת לעבודה שאינה "עבודה מתאימה" כמשמעותה בחוק אך מאידך היא עבודה מועדפת לצרכי המשק, וזאת במקום לקבל דמי אבטלה להם הוא זכאי" (הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 48), התשמ"ב-1982, ה"ח 1592).
...
" בהקשר זה נוסיף, כי לא מצאנו בדרישה לבגרות 4-5 יחידות במתמטיקה ו- 5 יחידות באנגלית, כפי שהופיע במודעה, כדרישה יוצאת דופן המלמדת על כך שהעבודה אותה מבצע התובע בפיליפס הינה עבודה מקצועית.
" עדויות אלו הצביעו על עבודה טכנית באופיה, המתבצעת לפי תסריט קבוע מראש, שלתובע אין שיקול דעת לגביו, אלא שהוא נדרש לפעול בהתאם להוראות מדוייקות שנמסרות לו. לפיכך, בנסיבות האמורות אנו קובעים כי מדובר בעבודה בלתי מקצועית וזאת בנוסף לקביעה כי העבודה בוצעה במפעל תעשייתי.
סוף דבר על יסוד כל האמור לעיל, ומשהוכח בפנינו כי התובע עבד את פרק הזמן הנדרש בעבודה בלתי מקצועית במפעל תעשייה כהגדרתם בחוק – התובע זכאי למענק לחייל משוחרר.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

רקע כללי ביום 18.10.2018, הגישה התובעת לנתבע תביעה לתשלום מענק לחייל משוחרר שעבד בעבודה מועדפת/ נידרשת.
[footnoteRef:9] [9: עב"ל 20243/97 מטרני – המוסד, פד"ע לו 326 (להלן: "עניין מטרני")] מלשון דברי ההסבר להצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 48), התשמ"ב-1982, הצ"ח 1592, מיום 19.07.1982, עמ' 240-241 אנו למדים כי התכלית לתשלום המענק היא – "... לעודד חיילים משוחררים במשך שנתיים מיום שחרורם מהשרות הסדיר, להישתלב במקומות ובסוגי עבודה שייקבעו כעבודה מועדפת, מתוך היתחשבות בצרכי המשק. חייל משוחרר שייענה להצעת שירות התעסוקה ויעבוד בעבודה מועדפת כאמור, יהיה זכאי למענק. תשלום מענק זה יהווה תמריץ לחייל משוחרר לצאת לעבודה שאינה "עבודה מתאימה" כמשמעותה בחוק אך מאידך היא מועדפת לצרכי משק, וזאת במקום לקבל דמי אבטלה להם הוא זכאי".
...
" מקובלת עלי טענת הנתבע כי ביתנו אינו עונה על אף אחת מחלופות לוח ח' ככלל והגדרת המוסדות המנויים בפריט (ז) (2) (ד) בפרט.
משהוכח, כי התובעת לא היתה זכאית לקבל דמי אבטלה ביום בו החלה לעבוד בעבודה מועדפת ביום 13.12.2017, מפאת העובדה שלא צברה תקופת אכשרה כמתחייב בחוק וכן, לאור העובדה כי חלפה יותר משנה מיום שחרורה משירות לאומי, אין התובעת זכאית לקבל מענק עבודה מועדפת ודין תביעתה להידחות .
לאור כל האמור התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

תביעת התובעת נדחתה ביום 16.3.15 מן הטעם שלא עבדה בסוג עבודה ובמקום עבודה שהוכר כעבודה נידרשת, ככל שהדברים נוגעים לגלידת באר שבע – גלידה ישראלית בע"מ. המחלוקות בתיק: האם מקום העבודה של התובעת בגלידה באר שבע בקניון מלחה בירושלים מהוה מיפעל תעשייה בתחום המזון? בכפוף לאמור, האם זכאית התובעת למענק עבודה מועדפת? המקור הנורמאטיבי: סעיף 174 לחוק, הקובע את הזכאות למענק עבודה מועדפת, קובע כי זכאות זו מותנית בכך שהחייל המשוחרר יעבוד 6 חודשים לפחות בתוך שנתיים מיום שיחרורו משירות סדיר על פי חוק שירות הבטחון בעבודה מועדפת כאשר ההגדרה של עבודה מועדפת המופיעה בסעיף 174(א) לחוק הנה: "עבודה במקום עבודה או בסוג עבודה כמפורט בלוח ח'; ובילבד שלגבי אדם פלוני העבודה אינה עבודה מתאימה כאמור בסעיף 165(א) ו(ב)." הסעיף הרלוואנטי שבלוח ח' הנו סעיף (ו)(3) "עבודה בלתי מקצועית בתעשיות הבניה, המזון והטקסטיל ובתעשיות אחרות, לרבות הפעלת מכונות ועבודת ניקיון, ולמעט עבודה פקידותית". בפסיקה נקבע כי תכליתו של תשלום המענק בגין עבודה מועדפת הנה מתן תמריץ לחיילים משוחררים להישתלב במקומות עבודה ובתוך כך העסקתם במקומות עבודה שנקבעו כמוקדים בעלי חשיבות לצורכי המשק ו/או הסובלים ממחסור כרוני בעובדים (ר' עב"ל 1188/04 המוסד לביטוח לאומי – דן חורי (15.2.15).
עוד נקבע בפסיקה, כי "המחוקק ראה לנכון ליצור תמריץ עבור חיילים משוחררים שלא יסמכו על דמי האבטלה אלא יצאו לשוק העבודה" (עב"ל (ארצי) 20243/97 עזר מטרני – המוסד לביטוח לאומי, [פורסם בנבו] פד"ע לו 326).
...
באשר לתכלית המענק נפסק, כי בחינת העבודה המועדפת, חייבת להיעשות בבחינה כפולה (ר' עניין גוטמן דלעיל והאסמכתאות שם): "... לא רק בהתחשב בטיב העבודה, אלא גם בהתחשב בטיבו של מקום העבודה, שהרי אין טעם לזכות במענק את החייל המשוחרר העובד אמנם בעבודה מועדפת או נדרשת אך זאת בענף או במקום עבודה לגביהם לא מתקיימת תכלית החוק." דיון והכרעה : א. על רקע האמור השאלה המרכזית שבה נדרשות אנו להכריע הינה האם יש לראות בפעילות שבמסגרתה עבדה התובעת כעבודה נדרשת, אם לאו.
לאחר שנתתי את דעתי לטענות הצדדים הגעתי למסקנה כין אין מנוס מדחיית התביעה ע"פ הנימוקים להלן: מעדות התובעת עלה בבירור כי הועסקה במרבית זמנה כמוכרת בחנות.
סוף דבר: לאור האמור לעיל - משלא הוכח כי התובעת הועסקה בסוג/מקום עבודה המוכרים כ'עבודה מועדפת/נדרשת' על פי החוק והפסיקה, ואף לא למענק חלקי , אין מנוס מדחיית התביעה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו