חלק ראשון – פתח דבר – מהות פסק הדין, העדים שנשמעו ותמצית טענות הצדדים
מהות פסק הדין
על פסק הדין - עניינו של פסק דין זה הוא תביעה לתשלום דמי תיווך בסך 148,590 ₪ בגין עסקת רכישת בית מגורים בהרצליה פיתוח שרכשו הנתבעים באמצעות חברה בבעלותם ברחוב המעפילים 16 בהרצליה פיתוח (להלן:" הנכס").
מדובר בבעלי מיקצוע אשר תחום עסוקם הוא תחום הנדל"ן. לעניין זה הצהיר הנתבע 2 כך (סעיף 1 לתצהיר) – "הנני איש עסקים כאשר במהלך השנים האחרונות עיקר עיסוקי הוא בתחום הנדל"ן. בשליטתי ובניהולי קבוצה של חברות שעיסוקה העקרי הוא בתחום הנדל"ן. החברות הנמנות על קבוצת החברות שבשליטתי הן הבעלים של נכסי נדל"ן מרובים ברחבי ישראל ובהם קרקעות, בתים ודירות, נדל"ן מסחרי ונדל"ן מניב".
ביחס לנתבע 1 הובהר בסעיף 2 לתצהיר – "אורי הנו אף הוא איש עסקים, וכיום הוא שותף ברשת בתי מרקחת. עד לשנת 2019 שימש אורי כסמנכ"ל נכסים בקבוצת החברות בשליטתי. כמו כן אורי עוסק אף הוא, גם באופן עצמאי גם בשותפות עמי ועם קבוצת החברות שלי, בתחום הנדל"ן".
היתנהלות הנתבעים, כפי שעלתה מהראיות והדיונים שהתקיימו, מעט מטרידה.
אילו היה ידוע שהנתבעים אינם משלמים דמי תיווך עבור עיסקאות כנוס נכסים, הרי בודאי לא הייתה התובעת טורחת להציג את הנכס ולערוך לכל אחד מהנתבעים סיור פרטי בו. חזקה היא שהתובעת, כגוף עסקי, לא תשקיע מאמצים בעיסקה ממנה לא תקבל כל תמורה.
יתירה מכך, אילו היה ידוע לתובעת שהנתבעים אינם מתכוונים לשלם דמי תיווך בגין הנכס שבכינוס נכסים – הדעת נותנת שדוקא הייתה מעדיפה שאלה כלל לא יתעניינו בנכס.
נימוק שלישי מארבעה מדוע אין לקבל הטענה לפיה הנתבעים אינם משלמים עבור הנכס שכן היה בהליכי כנוס – אין לקבל טענת הנתבעים המבוססת על כך שהיו יכולים לאתר הנכס במאגר נתונים
הנתבע 1 הפנה לכך שהוא מחובר למערכות מידע מהן ניתן ללמוד על נכסים בכינוס נכסים העומדים למכירה, וכלשונו (ע"מ 100 שורות 27-30):
"לשיטתי, במסגרת הסכם שהוא דרך כנוס נכסים, ואני מחובר למערכת שקוראים לה יפעת, שבה אני עושה כל מיני סינונים לפי נכסים. רושם כנוס נכסים, רושם הרצליה, רושם מרינה, רושם זה, אז כן. במסגרת הזאתי כמו שציינתי להם כבר בפנים, אז לא מגיע להם דמי תיווך"
כלומר, לגישת הנתבעים ממילא היו יכולים להגיע אל הנכס במסגרת אחד ממאגרי המידע שבידיהם.
...
קביעה זו תואמת הלכה ישנה יותר של בית המשפט העליון ברע"א 6519/09, אלי חסקל נ' יצחק אוסדיטשר (מיום 26/1/2010, הש' א' רובינשטיין) שם נקבע:
"אמנם, כשלעצמי סבורני כי יש לבדוק כל מקרה לגופו היטב היטב, כדי שלא לפגוע בתכליתו של חוק המתווכים, אך גם לא הייתי רוצה לפתוח פתח לרמאים להתחמק מחבות באופן "מתוחכם".
בעניינינו עולה בבירור שהנתבעים התחמקו במכוון מחתימה על הסכם מחייב, ארחיב על כך בסעיף 13 להלן.
לאור האמור לעיל אני מחייב את הנתבעים, ביחד ולחוד, בתשלום הסך של 127,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 15/1/2020 ועד למועד התשלום בפועל.
עוד אני מחייב את הנתבעים, ביחד ולחוד, בתשלום הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך כולל של 20,000 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה כחוק ממועד פסק דין זה ועד למועד התשלום בפועל.