המסגרת הנורמאטיבית
בטרם נפנה לסקור את ההסדרים הספציפיים הנוגעים לקבלת קצבת אזרח ותיק באופן רטרואקטיבי, שהם ההסדרים הרלוואנטיים למקרה שלפנינו, נזכיר לעצמנו את המסגרת הנורמאטיבית הרחבה יותר בגידרה עלינו ליתן את פסק הדין כאן, עליה עמדה כב' השופטת חני-אופק גנדלר באחת הפרשות (עב"ל 62405-02-16 כהן נ' המוסד לביטוח לאומי (6.9.18, להלן: הילכת כהן)):
"שאלת זכאותו של אדם לתשלומים סוצאליים מקופת הציבור באופן רטרואקטיבי הנה שאלה מובהקת של מדיניות חברתית-כלכלית באשר למידת והקף הגישה לזכות הסוציאלית בציר הזמן והשינויים שחלו במרוצתו. משכך, את שאלת הזכאות לתשלום למפרע לא ניתן לבודד ממרכיבים נוספים של הזכאות לגימלה מסוימת, ובכלל זה מידת האפשרות להגיש את התביעה בכל עת (ללא מיגבלת היתיישנות); הקף העיון החוזר בהחלטה שניתנה אל מול עיקרון סופיות ההחלטה, כמו גם מעקרונות כלליים בתחום החקיקה הסוציאלית. בהכללה גסה, ומבלי להרחיב אודות פרטי ההבדלים הקיימים בין הענפים הסוצאליים השונים והאיזונים הפנימיים השונים בכל אחד מהם, נציין כי הגבלה על תקופת הזכאות למפרע רווחת בחקיקה הסוציאלית, והיא אינה זרה לה. זאת, מטעמים תקציביים וכחלק מאיזון הנידרש עקב פריסתה הרחבה של הגישה לזכאות בהקשרים אחרים עליהם עמדנו לעיל".
באחת הפרשות שהגיעה לאחרונה לדיון בבית-המשפט העליון (בג"ץ 4913/18 לנצ'יצקי נ' בית הדין הארצי לעבודה (19.4.20), להלן: הילכת לנצ'יצקי) עמד כב' השופט ניל הנדל על שקולי המדיניות המובהקים התומכים בהגבלה של הזכות לקבל קיצבאות למפרע:
"הפסיקה [בעיניין תכליותיהן של הקיצבאות ניתנות לזכאים להן על-ידי המוסד לביטוח לאומי],... לרבות זו הנוגעת ישירות לקיצבת האזרח הוותיק שבה אנו עוסקים כאן, חזרה לא פעם על הקביעה שלפיה תכליתן של הקיצבאות היא לממן ולספק את הצרכים המידיים והשוטפים של הזכאים... ברי כי בתשלום רטרואקטיבי של קיצבאות יש כדי לפגוע בתכלית זו. מתן קיצבאות למפרע יביא לתשלום סכומי כסף גדולים עבור תקופות ארוכות בעבר, ללא קשר הכרחי לצרכים של הזכאים בהווה, אשר להם נועדו הקיצבאות לתת מענה... גמלאות הביטוח הלאומי נועדו בעקרו של דבר להבטיח קיום מינימאלי בכבוד, או לשמור על רמת חיים קודמת; אך זאת, אך ורק בהווה ובתקופה שחלפה הסמוכה לו, ולא כפצוי על העבר הרחוק...
בשנת 2012 נידרש פעם נוספת בית-הדין לעניין התשלום הרטרואקטיבי במקרה של תביעה המוגשת באיחור, והפעם במסגרת הליך (עב"ל 57861-01-11 לוזון נ' המוסד לביטוח לאומי (7.8.12, כב' סגן הנשיאה (כתוארו אז) יגאל פליטמן, להלן: הילכת לוזון)) שבו נטען כי ההוראה המגבילה את התשלום הרטרואקטיבי של קיצבאות בכלל – במקרה זה דובר בקיצבת שאירים – לשנה בלבד, אינה מידתית, וככזו היא אינה עומדת בתנאי פיסקת ההגבלה הקבועים בחוק יסוד: כבוד האדם וחרותו, ועל כן דינה בטלות.
אף נסיבות מיוחדות אלה מצדיקות, בהיבט של מדיניות שיפוטית, לקבוע כי מדובר במקרה של "אחריות מוחלטת" של הנתבע, להבדיל מ"אחריות משותפת" כפי שיטת הנתבע;
שלישית הנתבע בתיק שלפנינו בחר, וטעמיו שמורים עימו, שלא להגיש תעודת עובד ציבור או ראיות אחרות כלשהן מטעמו, והמסמכים היחידים שצורפו על ידו (לכתב ההגנה) הנם ההחלטה להתחיל ולשלם לתובעת את הקצבה במרץ 2020, תחשיב התביעה, וכן הנוהלים הנוגעים לתשלום אוטומאטי של קצבת זקנה, שהוגשו בהתאם להחלטת בית-הדין ביום 2.2.21.
...
נוכח כל האמור, אין בידינו לקבוע כי הנתבע הוכיח משלוח מכתב שכזה (מכתב שהתובעת ובנה הכחישו שקיבלו).
נדגיש, כי לא מצאנו בסיכומי הנתבע כל הסבר או נימוק מדוע תשלום רטרו עבור ארבע שנים ותשעה חודשים הוא חוקי ומוצדק בנסיבות המקרה שלפנינו, ולעומת זאת תשלום רטרו עבור שבע שנים, כפי דרישת התובעת, אינו חוקי ומוצדק בנסיבות.
סוף דבר
התביעה מתקבלת באופן חלקי.