מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה לפירוק שיתוף במקרקעין: מכירה בהתמחרות פנימית או למרבה במחיר

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

עסקינן בתביעה לפירוק שתוף בזכויות במקרקעין שהיו ידועים כמגרש תיכנוני מס' 7 על פי תכנית מפורטת 427-0139089, כיום חלקה 335 בגוש 6369 בגבעת שמואל (להלן: "החלקה" או "המקרקעין").
בתביעה עתרה התובעת לפירוק השתוף בזכויות האובליגטוריות של הצדדים בחלקה בדרך של מכר הזכויות בהתמחרות פנימית בין הצדדים, ולחילופין, בדרך של מכר למרבה במחיר לרבות לצדדים שלישיים.
...
אני מאשרת את הדו"ח המסכם שהגיש הכונס ואת הוצאות הכינוס בסך 25,740 ₪, כפי שפורטו בו. בסכומים אלה (שכר טרחת הכונס והוצאות הכינוס) יישאו כל בעלי הזכויות במקרקעין, באופן יחסי על פי חלקם בזכויות במקרקעין עובר למכירה.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ראשיתם של ההליכים, בתביעה לפירוק שתוף שהוגשה על ידי המשיב 1 ובה עתר לפירוק השתוף בדרך של מכירה למרבה במחיר.
זאת, בין בהליך של מכירה פומבית או בהליך של היתמחרות פנימית בין השותפים.
בית המשפט גם דחה את טענת הרוכשות כי יאלצו להיות שותפות של המשיב 1, הואיל וממילא במצב הקיים הן שותפות במקרקעין, כך שמצבן לא הורע אלא השתפר לאור מספר השותפים שקטן משמעותית, וכי בנסיבות שכאלו אין כל מניעה כי פירוק השתוף במיתחם שיועבר לשליטתן ולמשיב 1, ייעשה בדרך של מכירה למרבה במחיר, כפי שאכן המערערים עותרים.
כך גם הפנו לעמדתו של סילבר כי יש צורך לקבוע דיון במעמד הצדדים לגבש פיתרון בדרך של שתוף פעולה בין הרוכשת לסילבר לבצוע הפרויקט על ידי הרוכשת ובין פירוק הנידרש ביניהם לרבות בדרך של מכירה / היתמחרות.
...
יתר על כן, סבורני כי דווקא התנהלות המשיב 1 וכך גם סילבר, נגועה בחוסר תום לב, ושוב מבלי שיש בכך משום קביעת מסמרות.
בהתחשב בכלל האמור, ולרבות אשר התגלה אודות "הנפשות הפועלות" סבורני כי יש לקבל את הערעור, להורות כי פסק דינו של בית משפט קמא בטל, וכי פירוק השיתוף יבוצע בדרך המלך בעת שלא ניתן לבצע פירוק שיתוף בעין, דהיינו, מכירה פומבית לכל המרבה במחיר, כאשר כמובן כל אחד מבעלי הזכויות רשאי להשתתף, ובעת שמדובר במכירת מלוא הזכויות של החלקה.
הנתבעים ישלמו למערערים שכ"ט עו"ד בסך 75,000 ₪, וכמובן שההוצאות שנפסקו לחובת המערערים בבית משפט קמא בטלות, וככל ששולם תשלום על ידי המערערים בעקבות פסק דינו של בית משפט קמא, יוחזר אשר שולם בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מעת התשלום ועד השבתו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

אשר לדרך הפרוק: מבוקש להורות על פירוק השתוף בדרך של מכירה לכל המרבה במחיר "או להצטרף למציע צד ג' שירכוש את המקרקעין". הנתבעת 21 (חנה קנטי): נתבעת זו הודיעה כי היא אינה מיתנגדת לפירוק השתוף במקרקעין על דרך של מכירה למרבה במחיר – ללא זכות סרוב ובהתמחרות חיצונית, ובאופן שבו בעל זכויות שיהיה חלק מהקבוצה הזוכה לא יצטרך לרכוש את חלקו שלו.
היא הוסיפה וביקשה לחייב את התובעים בהוצאותיה, בגין מחדלי התובעים: הגשה של התביעה אל בית המשפט המחוזי; הגשתה טרם רישום זכויות הבעלים הנוכחיים; דרישת התובעים בכתב התביעה לפירוק השתוף בדרך של מכירה פנימית או כי תנתן זכות סרוב (דרישות מהן חזרו התובעים).
אין איפוא מקום לעשות צו כאמור עתה, ובדרך זו להדרש לסוגיה שהתנהלה לפני בית המשפט המעביר; הגשת תביעה מוקדמת ודרישה לקיים היתמחרות פנימית או להעמדת "זכות סרוב". שבתי ובחנתי את כתב ההגנה שהגישה הגב' קנטי, שהאמור בו שונה מהגישה שהוצגה בסיכומים.
...
סיכום צו פירוק שיתוף ומינוי כונס נכסים: אני מורה על פירוק השיתוף במגרש, כהגדרתו לעיל.
אני ממנה את עו"ד בועז רוה ועו"ד שי רוה (מרחוב מנחם בגין 11, רמת-גן; טל: 03-5762000; פקס: 03-6131007) ככונסי נכסים (להלן – כונסי הנכסים) לצורך פירוק השיתוף במקרקעין בדרך של מכירה למרבה במחיר.
לא שוכנעתי, כי אלמלא אותם מחדלים נטענים, הייתה מלכתחילה עמדתה לגופם של דברים שונה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

בשנת 2008 הגישה מרינה תביעה לפירוק שתוף במקרקעין בדרך של היתמחרות פנימית, ולחילופין בדרך של מכירה פומבית למרבה במחיר.
בגדריו של הליך פירוק השתוף במקרקעין, בשלב הראשון, נידרש בית המשפט להכריע במחלוקת שבין הצדדים באם להעתר לבקשה למתן צו פירוק, ואם כן – באיזה אופן יבוצע פירוק השתוף – האם פירוק בעין, היתמחרות פנימית או שמא החלטה על מכירת המקרקעין למרבה מחיר.
...
בנסיבות אלה, סבורני כי יש ממש בטענה כי פסק הדין מיום 28.7.2021 סיים סופית את המחלקות בין העירייה לבין מרינה בסוגיות אלה, באופן שלא הצריך מבית המשפט להידרש שוב למחלוקת זו (והוא אף לא נדרש לכך בפועל).
בהקשר זה מקובלת עלי טענת העירייה כי מעבר לשאלת הסמכות, הרי שבאותם מקרים שבהם התייחס המותב או הערכאה האחרת לשאלת ההוצאות (בין כאשר פסקה הוצאות כפי שהיה בבג"ץ שיף ובין אם מצאה שלא לפסוק הוצאות בנסיבות העניין), הדרך להשיג על החלטה זו הינה במסגרת ערעור או הגשת בקשה לערכאה שדנה בהליך, ולא במסלול עוקף בפני הערכאה שדנה בהליך פירוק השיתוף.
סוף דבר מהטעמים המפורטים לעיל, הגעתי לכלל מסקנה כי בית המשפט נעדר סמכות לפסוק בשלב זה הוצאות, וכי עם מתן פסק הדין מיום 28.7.2021 הושלמה מלאכתו של בית המשפט למצער בכל הנוגע למערכת היחסים ולמחלוקות שבין העירייה למרינה.
לפיכך, הבקשה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום הרצלייה נפסק כדקלמן:

מרינה עתרה לפירוק השתוף בדרך של היתמחרות פנימית ולאחר מכן למכירה חיצונית למרבה במחיר, ואילו הערייה סברה כי ניתן לפרק את החניון בדרך של חלוקה בעין.
יש שיראו בהתמחרות פנימית או מכירה חיצונית כדרך לקבלת התמורה המיטבית עבור זכויותיהם.
לצד הדמיון האמור, ההבדל בין הליך אזרחי רגיל להליך של פירוק שתוף במקרקעין הוא שכאשר ישנה החלטה חלוטה על אופן פירוק השתוף, ובפרט כאשר נקבע כי פירוק השתוף יעשה בדרך של מכירה חיצונית למרבה במחיר, או אז אפשר שקיימת זהות אינטרסים לבעלי הדין.
די בעיניין זה להפנות לפסק דינו של סגן הנשיא, כב' השופט שנהב מיום 21.9.2009 שם, בסעיף 3 לפסק הדין, הבהיר את גדר המחלוקת: "הנתבעות נתנו הסכמתן לבקשת התובעת לפירוק השתוף בחניון והמחלוקת היחידה הדורשת הכרעה, מתייחסת לדרך בה יפורק השתוף – ע"י פירוקו בעין וחלוקת החניון לשני חניונים נפרדים, או לחילופין מכירת החניון בשלמותו וחלוקת התמורה בין השותפים, עפ"י חלקם בחניון" בסופו של דבר, התביעה של מרינה התקבלה ופרוק השתוף נעשה בדרך של מכירה חיצונית, תוך דחיית טענת הערייה לפירוק בעין.
...
מהטעמים עליהם עמדתי לעיל, אני סבור כי יש מקום לשפות את מרינה בגין הוצאות להן נדרשה, ולמעט ההוצאה בעניין חוות דעת בצלאל קציר, וזאת מאחר שאיני סבור כי יש להשית הוצאה זו על כתפי העירייה בנסיבות העניין.
בסיכומו של דבר, לאחר בחינת מכלול השיקולים לעניין שכר הטרחה כמפורט לעיל, לרבות היקף ההליכים והעבודה, משך ההליך, התנהלות הצדדים, הדיונים שנערכו, מידתיות וסבירות התשלום וכיו"ב, מצאתי בנסיבות מקרה דנן להעמיד את סכום שכר הטרחה שהעירייה תשיב למרינה בקשר עם הליך פירוק השיתוף, על סך של 350,000 ₪.
סוף דבר מהטעמים המפורטים לעיל, העירייה תישא בהוצאות מרינה כמפורט בסעיף 47 לעיל וכן בתשלום שכ"ט כמפורט בסעיף 53 לעיל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו