מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה לפירוק השותפות בנכס מקרקעין ולתשלום דמי שימוש ראויים

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

יש לקזז מכל הכספים שיגיעו לתובעת, ככל שיגיעו, בגין כל חלק מעזבונה של המנוחה, לרבות כל חלקה הנטען בדירת המגורים, סך כולל של 333,500 ₪, בגין הכספים ששילמה הנתבעת למימון צורכי מחייתה של המנוחה בתקופה שבה התמנו עליה אפוטרופסים וכן בגין הכספים המגיעים לנתבעת כמי ששמשה כמטפלת סיעודית של המנוחה, מבלי ששולם לה שכר ראוי בגין כך. באשר לנכס המסחרי, אלה עקרי טענות הנתבעת: היה על התובעת לצרף לתביעה את הבעלים הרשום של המקרקעין וכן את בעלת המחצית הנוספת בזכויות החכירה הראשית בנכס; ומשהדבר לא נעשה יש למחוק את התביעה.
בבג"צ 323/81, המ' 533/81 וילוז'ני נ' בית הדין הרבני הגדול בירושלים, פ"ד לו(2) 733, 744 (1982), נקבע כי גם במצב שהיתה הסכמה בתחילה לחזקה הבלעדית, אולם התעוררה היתנגדות מאוחרת בזמן, לא תחול דיירות מוגנת על שותף: "ההלכה הפסוקה, ששותף לא יהיה דייר מוגן לפי החוק, אלא אם החזיק בדירה החזקה ייחודית כדין, דהיינו שהשותף האחר הסכים להחזקתו הבלעדית. כאשר חזקתו הבלעדית בדירה המשותפת היא בנגוד לרצון השותף האחר, בין אם מלכתחילה פלש לדירה שלא בהסכמת שותפו ובין שלכתחילה החזיק בדירה בהסכמת שותפו, אך כעבור זמן היתנגד שותפו לחזקתו הבלעדית בה (64/65, ענין משיח, פ"ד כ(1) 126) אין הוא מחזיק בדירה באופן בלעדי כדין ושותף מחזיק כזה לא יהיה לדייר מוגן לפי סעיף 33(א) כאמור." בתמ"ש (ת"א) 19220/97 קלדס נ' מזור (3.1.1999) קבעה כב' השופטת צפת: "פסיקת בית המשפט העליון, הצרה כאמור את תחולתו של סעיף 33 לחוק רק לנסיבות בהם ניתנה לשותף חזקה ייחודית בהסכמת השותפים האחרים ..יוצא איפוא כי הנתבעת אומנם מחזיקה בנכס כאחד הבעלים מאז פטירת האב, אולם החזקתה בנכס אינה ייחודית. אין מחלוקת כי לא הייתה הסכמה פוזיטיבית של התובעות להחזקתה- לא במפורש ולא במשתמע...ודוק! מגוריה של הנתבעת עם הוריה כברת רשות של הבעלים (ההורים) אינם מקנים לה זכות כלשהי על פי סעיף 33 לחוק שכן באותה עת היא לא הייתה הבעלים.. בסיכומו של דבר הוכחה פוזיטיבית לחזקה ייחודית מוטל על כתפי הנתבעת". בתמ"ש 61704-06-13 (27.2.2014) דן בית המשפט בשאלה האם יש להורות על פרוק שתוף בדירה שירשו צדדים מאימם והאם נתבע שהתגורר משך כל רוב חייו עם האם בדירה הנו דייר מוגן, ונקבע כי "במקרה דנן, לא הוכיח הנתבע שהתובע הסכים כי תוענק לו החזקה ייחודית בנכס. אדרבא, מהמכתב ששלח התובע לנתבע ביום 25.4.10 עולה בברור כי התובע לא הסכים לכך ועמד על זכותו לקבל דמי שימוש ראויים. גם מהעובדה כי התובע הגיש תביעת פינוי בהליך הראשון הדבר עולה במפורש". בע"א 175/81 אדמיר פתוח ואדריכלות בע"מ נ' קלו, פ"ד לח(4) 293 (1984) נדונה בהרחבה שאלת תחולתו של סעיף 33 לחוק הגנת הדייר על פירוק שתוף במקרקעין; שְׁלוש שופטי ההרכב החליטו שלא להחיל את ההוראה אולם בחרו בדרכים שונות; השופט שמגר סבר כי עמידת השותף על זכות הדיירות המוגנת מכוח הסכמה להענקת זכות שימוש בנכס עשויה להחשב כחוסר תום לב במובן סעיף 39 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג – 1973; השופט שמגר הבהיר כי אם לא הושגה הסכמה מפורשת לכך שהשותף המחזיק ייהנה מזכות דיירות מוגנת, יראו בדרישתו לזכות הדיירות כפעולה שאינה בתום לב; השופטת בן פורת סברה כי רק מקום שבו מבקש הפרוק הוא שטוען לזכות הדיירות המוגנת, ייקבע כי פעל בחוסר תום לב וזכותו תשלל; השופט ש' לוין סבר כי ההסכמה להחזקה הייחודית, שמקנה מעמד של דייר מוגן, צריכה להימשך עד רגע הפרוק ואם בוטלה ההסכמה לפני כן לא ייהנה המחזיק מזכות הדיירות המוגנת [ד"ר יעקב שקד, פירוק שתוף במקרקעין (התש"ף-2020) עמ' 314-313 (להלן – שקד)].
...
דירת המגורים הסוגיות שבמחלוקת לעניין דירת המגורים בחינת טענות האחיות לעניין פירוק השיתוף בזכויות בדירת המגורים, מלמד על מחלוקות בסוגיות הבאות: האם הנתבעת היא 'דיירת מוגנת' בדירת המגורים ובהתאם לכך האם יש לשום את הדירה כ'פנויה' או כ'תפוסה'? האם קיומן של מחלוקות בין הצדדים הנוגעות להיקף עיזבון המנוחה ו/או קיומן של טענות בדבר כספים שהעיזבון חב לנתבעת, יש בהן כדי לעכב את פירוק השיתוף? אני סבורה שיש להשיב לשאלות הנ"ל בשלילה; אבאר עמדתי להלן: "דיירות מוגנת" – המסגרת הנורמטיבית התובעת טוענת כאמור להיותה 'דיירת מוגנת' מכוח סעיף 33 לחוק הגנת הדייר (נוסח משולב), התשל"ב - 1972 (להלן – חוק הגנת הדייר), הקובע: "(א) החזיק אדם בנכס כשהוא בעלו או חוכרו-לדורות, או אחד הבעלים או החוכרים-לדורות, ופקעה זכותו בנכס מחמת מכירתו בהוצאה לפועל של פסק דין או של משכנתה או בפשיטת רגל, או מחמת חלוקת הנכס במשפט חלוקה או בהסדר קרקעות או מחמת חלוקתו על ידי רישום בפנקס הבתים המשותפים כאמור בסעיף 42 לחוק המקרקעין, תשכ"ט-1969 3 - יהיה המחזיק לדייר של בעלו החדש של הנכס, או של החוכר-לדורות החדש.
סוף דבר באשר לדירת המגורים, אני קובעת כדלקמן: ניתן בזאת צו לפירוק שיתוף בדירת המגורים, ומכירתה כפנויה.
לצורך המכירה בשוק החופשי, אני ממנה את באי כח הצדדים – עו"ד טריכטר ועו"ד שחר – ככונסי נכסים, שיפעלו לקבל את המחיר המקסמילי האפשרי.
באשר לנכס המסחרי, אני קובעת כדלקמן: ניתן בזאת צו לפירוק שיתוף בנכס המסחרי.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

מונחת לפני תובענה לפירוק שתוף של דירת מגורים השייכת לעיזבון הוריהם המנוחים של הצדדים וכן לתשלום דמי שימוש ראויים מהמועד בו החל הנתבע לעשות שימוש בדירה ועד למועד פינויה בפועל.
המנגנון של פירוק שותפות בנכסי עיזבון על פי חוק הירושה, התשכ"ה – 1965 (להלן: "חוק הירושה") קודם להפעלת המנגנון של פירוק שתוף על פי חוק המקרקעין, תשכ"ט – 1969 (להלן: "חוק המקרקעין") אלא אם כן יוכח 755 ; ע"א 513/82 רייזמן 22 ( שהעזבון כבר חולק (ראה: רע"א 535/85 שם טוב נ' צוק פ"ד לט ( 813 (להלן: "פסק דין רייזמן"); תמ"ש (ת"א) 58790/97 אלי חנינה נ' 23 ( נ' וושצ'יק פ"ד לז ( משה שמחה (פורסם בנבו)).
...
בהתאם להסכמת הצדדים, אני מורה כבר עתה על מינוי שמאי מטעם ביהמ"ש לצורך הערכת שווי הדירה.
אני ממנה את ___.
המזכירות תמציא החלטתי לב"כ הצדדים.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

ביום 28.11.17 הגישו התובעים (כאן) תביעה לביהמ"ש לעינייני מישפחה כנגד הנתבעים 1-3 (תמ"ש 64178-11-17), אשר הוגדרה בכותרתה -"הצהרתי, רכושי, עזבון, דיני חברות, מינוי מומחה, פירוק שותפות, מאזן חשבונות וכספי". ואלו עקרי הסעדים להם עתרו במסגרתה: (1) להצהיר כי העסק כולל את מלוא המקרקעין עליהם שוכנת המסעדה, את זכות השמוש במטבח/מיפעל המצוי בקומת המרתף בבית הנתבעת, כל נכס נדל"ן אשר נרכש ע"י הנתבע בכספי העסק ו/או החברה ואת כל פעילות המסעדה; להצהיר כי המקרקעין עליהם שוכנת המסעדה הם יחידה קניינית אחת בלתי נפרדת; (2) להצהיר כי הנתבע מנהל את החברה בדרך שיש בה כדי לקפח את זכויות התובע בהתאם לסעיף 191 לחוק החברות, תשנ"ט - 1999; (3) למנות רו"ח שיבדוק את פעולות החברה ממועד פטירת המנוח ויעריך את הסכומים המגיעים לתובע ולחברה; (4) למנות מומחה שיעריך את שווי החברה; (5) להורות לנתבע להשיב לחברה את הכספים שגזל ממנה ולחייבו בפצוי; (6) להורות על ביטול העברת המניות לידי הנתבעת והעברתם לתובע ולנתבע בחלקים שוים ביניהם; (7) לאפשר לתובע לרכוש את זכויותיו של הנתבע בעסק ובחברה לאחר היתחשבנות ביניהם (להלן: "התביעה מטעם התובעים").
סוגיית הבעלות במקרקעין עליהם שוכנת המסעדה, פירוק שתוף במקרקעין, הכרעה בתביעה לפינוי מושכר ודמי שימוש ראויים ביחס למקרקעין שבשימוש המסעדה לרבות המחסן והחנות: כאמור, המסעדה שוכנת על המקרקעין ברח' --- כאשר תתי חלקות 2, 4 ו-5 רשומות בלישכת המקרקעין ע"ש הנתבע (להלן: "שלוש היחידות ע"ש הנתבע") ואילו תת חלקה 3 רשומה ע"ש התובע (להלן: "היחידה ע"ש התובע").
) התביעה לדמי שימוש ראויים: דומה כי הצדדים תמימי דעים בנוגע לתשלום דמי שכירות ראויים בגין השמוש שעושה המסעדה בנכסי המקרקעין השונים.
...
אני מורה על פירוק השותפות במקרקעין עליהם שוכנת המסעדה והחנות – פירוק השותפות יעשה בד בבד עם פירוק השותפות בחברה ובשיטת ההתמחרות הפנימית כמפורט בסע' 268, 276 לעיל.
אשר לביצוע ההתחשבנות הכספית בין הצדדים – אני מורה למומחה רו"ח בוכניק להגיש חוו"ד כמפורט בסע' 221, 224-228 ו- 277 לעיל.
התביעה לפינוי מושכר – נדחית.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

עניינה של החלטה זו במינוי מומחה לשם הערכת שווי פעילות עסקית/ חברה לרבות קביעת גדר סמכויות המומחה שימונה וכן בעיניין הגדרת סמכויות שמאי שמונה על ידי בית המשפט לשם הערכת שווי מקרקעין במסגרת תובענה לפירוק שתוף במקרקעין.
בהחלטה מיום 04.07.2022 נקבע שיש למנות מומחים כדלקמן: בתביעה לפירוק שתוף יש למנות שמאי ובתביעה הכספית יש למנות מומחה לשם בחינת טענות הצדדים במתייחס לחובות ולזכויות של השותפות.
בבקשה מיום 07.11.2022 עתרו התובעים להורות לשמאי לשום את שווי הנכס לרבות חלקה 35 וחלקה 18, לשום את שווי דמי השמוש, לשום את שווי זכויות הבניה המוקנות לחלק מן התובעים ולבחון אפשרות חלוקה בעין של מבנה הX. בתגובה מיום 20.11.2022 היתנגד הנתבע לבקשה וטען כי המדובר בהרחבת חזית וכי האב המנוח לא חשב כי הצדדים יוכלו לעבוד בצוותא.
לא מצאתי מקום להורות לשמאי לשום את שווי דמי השמוש במקרקעין שעה שלא הוגשה תביעה לחיוב בדמי שימוש, וגם התביעה שבתיק 2801-05-20 אינה לתשלום דמי שימוש ראויים אלא דמי שכירות מוסכמים (ראו ס' 18 לכתב התביעה).
...

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

 בהתאם להלכה הפסוקה, החובה לשלם דמי שימוש ראויים קיימת "כאשר השותף האחד השתמש במקרקעין באופן בלעדי, באופן שנימנע מיתר השותפים להשתמש אף הם באותם מקרקעין" (ר': ע"א 1492/90 זרקא נ' פארס [פורסם במאגרים] (20.1.1993).
תביעה לפירוק שתוף מלמדת על העידר הסכמה לשימוש בלעדי של שותף מסוים בנכס, והיא גם דרך המלך לבקש את דמי השמוש הראויים עבור ההנאה שצמחה באין הסכמה שכן "מעת שבן הזוג שעזב את הדירה הגיש תביעה לפירוק שתוף, הרי גילה דעתו שאין הוא מסכים לא לשימוש הייחודי ולא לויתור על דמי שימוש ראויים" [עמ"ש (מחוזי ת"א) 7396-12-09 פלונית נ' אלמוני [פורסם בנבו] (21.4.13)].
...
התובעת סבורה שדין טענות הנתבע כלפיה ולפיהן מנכרת את הילדים, להידחות; זמני השהות חדלו מאז 06/2021 ערב חקירת מעשיו הפליליים.
הנני מחייבת את הנתבע בתשלום דמי מזונות עבור הקטינים בסך של 5,500 ₪ מידי חודש (2,750 ₪ עבור כל קטין), בתוספת מחצית מהוצאות הבריאות והחינוך, והכל כמפורט בסעיף 92 לעיל; את חוב העבר, כקבוע בסעיף 93 ישלם הנתבע באמצעות קיזוז מחלקו בתשלום הראשון שיתקבל עבור מכירת הנכס, בהתאם להוראות שיינתנו כמפורט בסעיף ו. הנני נותנת תוקף של פסק דין לחוות דעת האקטואר מיום 1.10.20 כשהאיזון יבוצע עפ"י החלופה השנייה, כמפורט בסעיף 3.2 לחו"ד. האקטואר יפעל לתיקון חוות הדעת ביחס למפורט בסעיף 103 לעיל, כמו גם יערוך פסיקתות מעודכנות, וזאת תוך 15 ימים מיום קבלת פס"ד בידיו.
הנתבע ישלם לתובעת את הסכומים כמפורט בחוות הדעת המתוקנת וזאת תוך 30 ימים מיום קבלתה.
בזאת תמו כלל המחלוקות לפניי; מכאן, אני מורה על ביטול מינוי עו"ס לס"ד ואפוט' לדין, ומודה להן על עבודתן.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו