השאלות הטעונות הכרעה
השאלה הראשונה השנויה במחלוקת היא אם למי מהצדדים (הנתבעים או הצד השלישי) אחריות לתקלות המוכרות, או שמא האחריות להן מוטלת על גורמים שלא נתבעו – ובשל כך, אין לתובעים ולנתבעים יריבות בהקשרן;
שאלה נוספת שיש להכריע בה, היא איזה דבר חוק אמור לחול בנסיבות המקרה, למען הבהירות, נשאלת השאלה אם כטענת הצד השלישי, החוק החל הוא חוק שירותי תעופה, אשר בהתקיים נסיבות מסוימות, מקנה פיצוי כספי קבוע ומוגדר, או שמא פקודת הנזיקין וחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה);
מהו הנזק שניגרם לתובעים, ואיזהו הסעד המתאים בנסיבות העניין (בהתאם לדין החל);
כיצד מתחלקת האחריות בין הנתבעים ובין הצד השלישי, וכנגזרת, החבות בפצוי (אם תוכר).
כך למשל, ברת"ק (מחוזי י-ם) 27128-09-10 מרים ברנשטיין נ' הדקה ה-90 בע"מ (נבו 24.11.2010), נקבע, בסעיף 12 לפסק הדין:
"...אשר לטענה לפיה היה על המערערים לתבוע את חברת התעופה, אכן, אין לקבל את טענת המערערים לפיה תקנות התעופה שוללות את אחריות חברת התעופה כלפיהם. עם זאת, המערערים, כתובעים, אינם מחויבים לתבוע את כל המזיקים או המפרים שלקחו חלק בארוע והעובדה כי יתכן שניתן היה להטיל אחריות גם על חברת התעופה, אינה שוללת את אחריות סוכנות הנסיעות והמארגן (שבחרו שלא לתבוע את חברת התעופה)."
חובותיה של סוכנות נסיעות מוסדרות בשני דברי חקיקה עקריים - חוק שירותי תעופה (פיצוי וסיוע) וחוק שירותי תיירות, תשל"ו-1976 (להלן: "חוק שירותי תיירות") וכן בתקנות שהותקנו מכוחו, בפרט תקנות שירותי תיירות (חובת גילוי נאות), תשס"ג-2003.
בפסיקה נקבע בעיניין זה במפורש:
"על סוכנות נסיעות מוטלת החובה לספק ללקוח את השרות שנרכש עבורו. כאשר מדובר בתקלה הנובעת מתיאום רשלני או לקוי של החופשה תוטל על סוכנות הנסיעות אחריות. לא ניתן להטיל על סוכנות נסיעות אחריות מקום בו ביצעה את ההזמנה בהתאם לנדרש, וכאשר מדובר בתקלות או ליקויים שאינם בשליטתה" הבת"ק (תביעות קטנות י-ם) 36860-11-15 פרבר נ' חברת פגסוס בע"מ (פורסם, 27.7.2016)).
...
נוסף על תקלות "מוסכמות" אלו, הלינו התובעים על מספר קשיים נוספים: לאחר שנענו להצעת הנתבעים להאריך את החופשה ביומיים, על מנת שהתקלות בטיסת ההלוך לא יגרעו ממשך שהות התובעים וילדיהם בחו"ל – נדרשו לשאת בתוספת תשלום למלון, אשר לא הייתה מצויה בכיסם – מה שהצריכם ליטול הלוואה בישראל בעודם שוהים בחו"ל; הארכת השהות הייתה כרוכה במעבר התובעים למלון אחר, שכן במלון שהוזמן עבורם מלכתחילה לא היו חדרים פנויים לשהות הנוספת; כרטיסי טיסת החזור הנדחית, הועברו לידיהם רק ביום הטיסה (המקורית) עצמו – דבר שגרם להם למתח רב.
לטענת התובעים, נגרמה להם עגמת נפש רבה, וכן הוצאות.
לאחר ששמעתי את טענות הצדדים, ותוך שאני מביאה בחשבון את הפתרונות שהועמדו על ידי הנתבעים או מי מטעמם, לרבות הענקתם של כרטיסים לטיסה חליפית (בדומה להוראות האחרות הקבועות בחוק) - לא ראיתי לנכון לסטות מהפיצוי הקבוע בתוספת הראשונה לחוק, ועל כן אני מעמידה את הפיצוי בגין התקלה בטיסה על סך של 2,120 ש"ח לנוסע, ובסך הכל על 8,480 ש"ח.
לא למותר לציין, כי ההיצמדות לסכום הקבוע בתוספת הראשונה הולם גם היתכנות שהנתבעים או הצד השלישי יבחרו לפעול, בהליך נפרד, נגד חברת התעופה.
בשקלול כל האמור לעיל, מצאתי לנכון לכמת את עגמת הנפש בגין יתר התקלות (מעבר לתקלת הטיסה), על סך של 1800 ₪ לכל אחד מהנוסעים, קרי, על סך 7,200 ש"ח. סך זה מגלם, בין השאר, את רצף התקלות שחוו התובעים, את מאפייניהם הייחודיים כפי שנסקרו לעיל, וכן את ההשתלשלות שתוארה, ולא הוכחשה, בעניין הארכת השהות: החופשה הוארכה ביוזמת הנתבעים; ולאחר אישור ההארכה, הנתבעים התנו את כיסוי עלויות הלינה בתקופת הארכה – במכתב היעדר תביעות מצד התובעים.
התוצאה
הנתבעים ישלמו לתובעים סך של 15,680.