במקרים שבה לא הוצגה חשבונית או קבלה בדבר תיקון מגמת הפסיקה היא, כי אין מקום לדחות את התביעה רק בשל כך. מנגד, בהעדר קבלה, אין מקום לפסוק את רכיב המע"מ. ראו לעניין זה את שנפסק בע"א (ת"א) 51991-10-18 יעקב דן נ' ש. שלמה רכב בע"מ (18.4.19):
"השאלה שבמחלוקת: האם בהעדר חשבונית בדבר תיקון בפועל, דין התביעה להדחות כולה רק בשל העדר החשבונית. אני סבורה, כי אין הצדקה לדחות תביעה רק בשל העדר חשבונית, כאשר הוכח מהו הנזק כתוצאה מהתאונה. הוכח כי בוצע תיקון בפועל, והוגשו ראיות שיתמכו בסכום הנזק שניגרם כתוצאה מהתאונה. בהיעדר קבלה על תשלום בפועל, אין מקום לפסוק את רכיב המע"מ שננקב בחוות דעת השמאי בנוגע לסכום הנזק".
וכן:
"ברור שאין דין חברת ליסינג או חברת השכרת רכב, אשר מצופה ממנה להציג קבלות כחברה המנהלת הנהלת חשבונות מסודרת, כדין תובע פרטי אשר מעיד מפורשות, כי הוא עדיין לא שילם בגין התיקון בשל חיסרון כיס למרות שבוצע תיקון בפועל וכי המוסך הסכים לדחות את מועד התשלום".
הדברים יפים לענייננו; התובע הוא אדם פרטי.
גם תאונה מאוחרת אשר נגרמה לרכב אינה מאיינת את התביעה או מפחיתה את סכומה -
במהלך הדיון המקדמי מיום 12 ביולי 2021 העלתה הערייה טענה חדשה ולפיה הסתבר לעירייה, כי הרכב נמכר ובהמשך אף הסתבר לעירייה, כי נוכח תאונה נוספת שהתרחשה הרכב הוגדר כאובדן מוחלט והתובע קיבל פיצוי מלא מחברת הביטוח, תוך שהופחת סך של 24,000 ₪ נוכח סימני תיקון.
בהקשר זה, יש להפנות לע"א (נצרת) 36576-04-19 אסולין נ' ג.א.ן תחבורה (7.8.19) שם נקבע, כי המכירה והתאונה שארעו לאחר התאונה מושא התביעה אינן שוללות את חוות דעת השמאי ואינן מאיינות את זכותו של המערער שם לתבוע על פיהם, לאמור:
"השאלה היא, האם מכירת קטנוע הטי-מקס והתאונה לקטנוע הקימקו, שארעו לאחר התאונה נשוא התביעה שהתבררה בפני בית המשפט קמא, שוללות את חוות הדעת של השמאי ומאיינות את זכותו של המערער לתבוע פיצוי על פיהן. התשובה לכך שלילית. עילת התביעה של המערער התגבשה במועד ארוע התאונה, ובמועד זה הוא היה זכאי לקבל את הפצוי בגין עלות התיקונים שנגרמו לקטנועים. אילו המערער היה מגיש את תביעתו במועד ארוע הנזק והיה מוכיח את עלות התיקון במועד זה, הוא היה זוכה למלוא הנזקים שנגרמו לו בתאונה, ללא שום קשר לשאלה מה נעשה עם הקטנועים לאחר מכן".
המשמעות היא, כי עילת התביעה התגבשה ביום קרות התאונה מושא המחלוקת דנן, ומכאן שזכאי התובע לפצוי בהתבסס על חוות דעת השמאי שלא נסתרה.
...
דין טענה זו להידחות נוכח מספר טעמים: ראשית, המסמך שהוצג- אינו מחייב ואינו מעוגן בדין; שנית – מדובר במסמך שנערך בחודש ספטמבר 2020 ואילו חוות דעת השמאי נערכה בכלל בשנת 2019; שלישית – קביעותיו של השמאי בדבר אובדן הערך לא נסתרו בחוות דעת נגדית.
ימי שהייה לצורך תיקון הרכב - רכיב זה לא הוכח בראיות או תימוכין אחרים כלשהם ודינו להידחות.
גם פיצוי בגין ימי עבודה של התובע דינו להידחות לאחר שלא הוכח בראיות כלשהם, לעניין העמדת הרכב והשבתתו ולא ביחס לעלויות יום העבודה של התובע.