מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה לפיצוי בגין איחור במסירת דירה לפי סעיף 5א לחוק המכר (דירות)

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ערעור על פסק דינו של בית משפט השלום בפתח תקווה (כב' השופט א' ברגנר) בת"א 11953-05-19, שעניינו זכאות המשיבים, רוכשי דירות, לפצוי בגין איחור במסירת הדירות.
התביעה והתביעה שכנגד ביום 6.5.2019 הגישו המשיבים תביעה נגד המערערת על סך 2,507,335 ש"ח. במסגרת התביעה נתבע פיצוי בגין האיחור במסירת הדירות לפי סעיף 5א בחוק המכר (דירות), וזאת עבור התקופות שבגינן לא שילמה המערערת פיצוי.
...
כך או אחרת, אנו סבורים כי מקרה שבו הקפאת ההליכים נמשכה פרק זמן של כארבעה חודשים, אינו חורג ממתחם הסיכון הצפוי כתוצאה מקריסת הקבלן.
הערעור נדחה, אפוא.
המערערת תשלם למשיבים שכר טרחת עורך דין בסך 20,000 ש"ח. ניתן היום, כ"ה אדר א' תשפ"ד, 5 מרץ 2024, בהעדר הצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

על רקע זה הוגשה התביעה, הכוללת שני "ראשים" עקריים: ראשית, התובע עתר בכתב התביעה לפצוי בגין איחור במסירת הדירה, במספר מישורים: פיצוי לפי סעיף 5א לחוק המכר (דירות), תשל"ג-1973 (להלן "חוק המכר") בשל העיכוב עד למועד הגשת התביעה (15.4.18); פיצוי נוסף לפי סעיף 6.10 להסכם המכר, בסך 3,000 דולר ארה"ב לכל חודש של עיכוב וזאת לאותה תקופה; עוד פיצוי לפי סעיף 6.11 להסכם המכר בסך 250 ₪ לכל יום של עיכוב, לאותה תקופה; הפרישי ריבית והצמדה מאמצע תקופת האיחור לגבי כל הסעדים הקודמים; וכן סעד הצהרתי לפיו הוא זכאי להמשך פיצוי מן הנתבעים בסכום חודשי של 3,750 דולר ארה"ב וכן 250 לכל יום איחור עד למסירת הדירה בפועל.
בתצהירו טען התובע כי לסכומי הפצוי בגין האיחור במסירה יש להוסיף ריבית שנתית של 22%, וזאת בהקש מסעיף 5.14 להסכם המכר.
תביעת פיצוי לפי חוק המכר (דירות), תשל"ג-1973 התביעה שהגיש התובע לפצוי נוסף לפי חוק המכר חוטאת ללשונו של סעיף 5א(א) לחוק, הקובע כי קונה דירה זכאי לפצוי לפי החוק "או לפיצויים בסכום שהוסכם עליו בחוזה המכר בשל איחור במסירת הדירה, לפי הגבוה". מכאן שאין לפסוק הן פיצוי לפי הסכם המכר, והן פיצוי לפי החוק, והאחרון ייפסק רק אם הוא גבוה מן הפצוי החוזי.
...
ממילא, שאין לחייב את הנתבעים בהחזר ההלוואה ויש לדחות את התביעה לעניין זה. נוכח מסקנתי זו, טענת התובע בסיכומי התשובה כי הסכם ההלוואה לא בוטל באופן פורמלי אינה מסייעת לו. ברי שהחיוב להשיב את ההלוואה אינו עומד בפני עצמו, אלא כרוך בכך שהמלווה (התובע) יקיים את חיובו ויעמיד את ההלוואה.
התביעה להחזר הלוואה ולמתן סעד הצהרתי נדחית.
דינה אף להידחות, וזאת ככל שנדרש פיצול סעדים (דבר שלא הובהר בהעדר פירוט מצד התובע).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

מבוא עניינה של התביעה, פיצויים בגין איחור במסירת דירה לפי סעיף 5א. לחוק המכר (דירות), תשל"ג-1973.
עוד נמצא כי הנתבעת לא הרימה את הנטל להוכיח כי הנסיבות השונות להן טענה, כאמור לעיל בסעיף 5(ג), גרמו לעיכוב בסיום עבודות הבנייה באופן שהצדיק את דחיית מועד מסירת הדירה.
ב(3)(ב) דיון כאמור בסעיף 5א(ג) לחוק המכר דירות, הצדדים לחוזה רשאים להסכים כי הסדר הפצוי הסטאטוטורי לפי סעיפים 5א(א) ו-5א(ב) לא יחול על איחור במסירה שניגרם כתוצאה מנסיבות שאינן בשליטת המוכר, ושהסכון להתרחשותן ולתוצאותיהן אינו מוטל עליו.
...
סכום זה, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק ממועד התשלום, 22.3.2012, ועד למועד פסק הדין הוא 29,496 ש"ח. סוף דבר התובעת זכאית לפיצויים לפי סעיף 5א. לחוק המכר דירות בסך של 81,413 ש"ח. מסכום זה יש לקזז את ריבית הפיגורים כאמור לעיל בסעיף 38 בסך של 29,496 ש"ח. היתרה המגיעה לתובעת היא בסך של 51,917 ש"ח. בנוסף, התובעת זכאית להפרשי ההצמדה והריבית כאמור לעיל בסעיף 33.
הנתבעת תשלם לתובעת, תוך 30 יום מהיום, את הסך של 51,917 ש"ח בצירוף הפרשי ההצמדה והריבית כאמור לעיל בסעיף 33.
בנוסף, הנתבעת תשלם לתובעת את הוצאות המשפט בצירוף שכ"ט עו"ד בסך של 10,000 ש"ח. המזכירות תמציא את פסק הדין לב"כ הצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2018 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

תביעה כספית לפצוי בשל איחור במסירת דירה לפי סעיף 5א לחוק המכר (דירות) תשל"ג-1973 (להלן: "החוק").
גם שם נקבע כי הוראותיו הקוגנטיות של סעיף 5 א' לחוק אינן מאפשרות העברת האחריות לרוכשי הדירות.
סעיף 5א לחוק קבע הסדר סטאטוטורי של פיצוי בגין איחור במסירת דירה לרוכשי דירות: "5א.(א) לא העמיד המוכר את הדירה לרשות הקונה לאחר שחלפו שישים ימים מתום המועד הקבוע לכך בחוזה המכר (בסעיף זה – המועד החוזי), זכאי הקונה לפיצויים, בלא הוכחת נזק, בסכום כמפורט להלן, בעבור כל חודש או חלק ממנו מהמועד החוזי ועד להעמדת הדירה לרשותו, או לפיצויים בסכום שהוסכם עליו בחוזה המכר בשל איחור במסירת הדירה, לפי הגבוה..." החוק מכיר אומנם בתקופה של ששים ימים כתקופה "לגיטימית" של איחור שאינה מזכה בפצוי (ראו פס"ד שמש).
...
בהתאם להסכמת הצדדים ולהחלטתי מיום 15.7.18 החלטתי בבקשה תינתן בגדרו של פסק דין זה. הנתבעת טוענת (בתמצית): מועד המסירה החוזי אומנם היה ביום 30.10.16 והדירה אומנם נמסרה רק ביום 21.4.17, אך התובע אינו זכאי לפיצוי שכן היא הייתה רשאית לעכב את מועד מסירת החזקה משורה של טעמים: עיכוב של 127 ימים, מחמת נסיבות המהוות "כוח עליון" שעל פי סעיף 15.6.2 להסכם הרכישה אינו מזכה את התובע בפיצוי; עיכוב של 342 ימים, עקב איחור בתשלומי התמורה שהיה על התובע לשלם עבור הדירה, שלפי סעיף 15.6.1 להסכם הרכישה אינו מזכה את התובע בפיצוי; עיכוב של שמונה ימים, עקב שינויים שבוצעו בדירה על פי הזמנת התובע, שעל פי סעיף 13.4.11 לסכם הרכישה אינו מזכה את התובע בפיצוי.
לפיכך אני קובע כי התובעת חייבת לפצות את התובע בגין האיחור במסירת הדירה עבור תקופה של חמישה חודשים ו- 14 ימים.
מקום בו קבלן אינו מוסר הדירה בזמן ואף נמנע מלשלם הפיצוי הסטטוטורי מיד בתום 60 הימים ממועד המסירה, אין לאפשר לו להרוויח מכך ורוכש הדירה זכאי לעתור לקבלת הפיצוי המגיע לו מבלי לכרוך בתביעתו טענות נוספות שיתכן ויעכבו את בירור תביעתו.
לאור כל האמור מצאתי לקבל את התביעה ברובה: הנתבעת תשלם אפוא לתובע סך של 41,000 ש"ח. כן תישא הנתבעת בהוצאות התובע בסך של 1,082 ש"ח ובשכר טרחת עו"ד בסך כולל של 10,000 ש"ח. הסכומים האמורים ישולמו תוך 30 ימים שאם לא כן יישאו הפרשי הצמדה וריבית כדין.

בהליך רשות ערעור תביעות קטנות (רת"ק) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

לפני בקשת רשות ערעור על פסק-דין של בימ"ש לתביעות קטנות בעפולה (כב' הרשם הבכיר מרט דורפמן) מיום 7.4.22, בו התקבלה חלקית תביעת המשיב נגד המבקשת לתשלום פיצויים בגין איחור במסירת דירה, תוך חיוב המבקשת בתשלום פיצויים בסך 15,750 ש"ח למשיב.
הפצוי נתבע בגין איחור במסירת הדירה לפי סעיף 5א לחוק המכר (דירות), תשל"ג – 1973 (להלן – חוק המכר דירות), בגדר פיצוי ללא הוכחת נזק, וכן פיצוי בגין עוגמת נפש.
בבקשה טוענת המבקשת כי פסק-דינו של בימ"ש קמא שגוי הוא, בהתעלמו הן מהוראות ההסכם בין הצדדים, והן מהוראות 5א(א)(ג) לחוק המכר דירות, המתירות, לשיטתה, הסכמה של הצדדים לסטייה מהוראות החוק לגבי מועד המסירה מקום בו מדובר בעיכובים בשל נסיבות שאינן בשליטת המוכר.
...
כידוע, ההלכה הפסוקה קובעת כי רשות ערעור על פסק דין שניתן על ידי בית המשפט לתביעות קטנות, תינתן במשורה ובמקרים חריגים בלבד; "נקבע לא אחת כי בשל טבעם של הליכי תביעות קטנות, שתכליתם בירור יעיל, מהיר ופשוט של סכסוכים, תינתן רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט לתביעות קטנות רק במקרים חריגים שבחריגים, עת נעשה לאחד הצדדים עוול קשה או כאשר הבקשה מעוררת שאלה משפטית בדרגת חשיבות גבוהה ביותר (ראו: רע"א 7711/06 המכללה המשותפת בע"מ נ' מנדל, פסקה ו' (2007); רע"א 1196/15 צח בר נ' פורטל (18.03.2015); רע"א 7535/16 דהרי נ' לדרמן, פסקה 6 והאסמכתאות המובאות שם (26.12.2016)". לא שוכנעתי כי ענייננו הוא בגדר מקרה חריג כאמור המצדיק מתן רשות ערעור על פסק-דינו של בימ"ש לתביעות קטנות.
מסקנה זו מקובלת עלי.
נוכח כל המקובץ, הבקשה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו