פניות התובע אל הנתבעת בדרישה, כי תשלם לו את ההפרש בין סכום הפצוי שקבל ממנה בגין ירית ערך, לבין הערכת השמאי מטעמו ביחס לרכיב זה, לא זכו למענה מצדה של הנתבעת, ומכאן התביעה שלפניי המוגשת מכוח סעיף 56ג' לחוק חוזה הביטוח, התשמ"א-1985, ואשר בגדרה עותר התובע לחיוב הנתבעת בתשלום סך של 101,338 ₪ המורכב מההפרש בירידת הערך בסך 84,475 ₪; שכ"ט השמאי מטעמו בסך 8,073 ₪ כולל מע"מ; וכן פיצוי בגין אובדן הנאה ועוגמת נפש המוערך על ידו בסך של 20,000 ₪; ובנכוי התשלום שנתקבל מהנתבעת בסך של 11,210 ₪, והכול בצרוף הפרישי הצמדה וריבית כחוק מיום התאונה.
במקרה שלפנינו המחלוקת הנטושה בין הצדדים היא בשאלה, האם במסגרת ירידת הערך, שהיא ברת פיצוי, זכאי התובע אך לפצוי בגין 'ירית הערך הטכנית', הנקבעת על פי כללי השמאות, כפי שאלה באו לידי ביטוי במסמך המכונה "דו"ח ועדת ששון"; או שמא זכאי התובע לפצוי בגין ירידת ערכו של הרכב בשוק, שתכונה להלן "ירידת ערך מסחרית", זאת במסגרת היחסים שבין מבוטח לחברת הביטוח - המבטחת של רכבו.
לעניין זה ראו דברי בית המשפט בע"א 7298/10 הדר חברה לביטוח בע"מ נ. אחד העם מזון והשקעות בע"מ (9.7.2012):
"... בית המשפט העליון הכיר בעיניין הפועלים ליסינג בזכותו העקרונית של המבוטח-הנפגע, לתבוע פיצויים בגין הנזק שניגרם לו עקב ההפרה ותוצאותיה ושהמפר-המבטח ראה אותו או שהיה עליו לראותו מראש בעת כריתת החוזה כתוצאה מסתברת של ההפרה, בהתאם לסעיף 10 לחוק התרופות. באותו עניין נדונה השאלה אם רשאי המבוטח לתבוע את המבטח בגין הוצאות מימון וריבית חריגה ששילם עקב העיכוב בתשלום תגמולי הביטוח. בית המשפט הכיר עקרונית בזכותו של המבוטח לתבוע פיצויים בגין הוצאות מימון שהוציא עקב הפרת החוזה, אך נימנע מלפסוק פיצויים אלו מטעמים אחרים שאינם מענייננו (ראו שם בעמ' 773-770)."
בעניינינו, לאחר ששקלתי בדבר, ראיתי לפסוק לתובע פיצויים בגין עוגמת נפש בסך של 6,000 ₪, זאת משום שאילמלא היתנהלותה של הנתבעת כמתואר לעיל, הרכב היה מתוקן במסגרת הפוליסה, מה שלא נעשה משך כל התקופה עד למכירתו, עקב עמדתה של הנתבעת בכל הקשור לאחריות מוסך ההסדר לליקויים שנגרמו אגב תיקון הרכב לאחר התאונה, שאינה עולה בקנה אחד עם ההלכה הפסוקה, כפי שבואר לעיל.
...
להלן הנימוקים שביסוד מסקנה זו.
דין טענת הנתבעת כי מדובר בשני אירועים שגרמו ירידת ערך לרכב, להידחות
כפי כבר צוין לעיל, לאחר שרכב התובע ניזוק בתאונת דרכים במועד הנקוב לעיל, הוא הועבר לתיקון במוסך ההסדר ונבדק ע"י שמאי מטעם הנתבעת, אשר קבע כאמור ירידת ערך אגב התאונה דנן בשיעור של 5.5% משווי הרכב (נ/6).
הכרזה על הרכב כאובדן להלכה
אמנם התובע זנח בסיכומיו את טענתו בדבר חובת פיצוי לפי 'אובדן להלכה' של הרכב, לטעמי דינה של טענה זו להידחות אף לגופה.
סוף דבר
אני מקבלת את התביעה חלקית ומחייבת את הנתבעת לשלם לתובע בגין ירידת ערך הרכב לאחר התאונה בשיעור של 18% משווי הרכב במועד התאונה (280,250 אלף ₪), השווה לסך של 50,445 ₪.
התוצאה היא 39,235 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק ממועד התאונה (9.6.17) ועד מועד התשלום המלא בפועל.