אכן, כפי שטוען הנתבע, בדיון שהתקיים ביום 22.2.17 בתביעה הכספית, לאחר פטירת האב, אמר ב"כ התובעים: "יש לנו את הנתבע 2 שהוא הדייר המוגן מכוח זה שעבד עם אביו, הוא בעסק משנת 79, הוא היחיד שמכיר את העובדות". כמו כן, לא נעלמו מעיני יתר טענות הנתבע בעיניין, ובכללן העובדה שעד למועד הגשת התביעה דנן, התובעים לא העלו כל טענה לשינוי מצבו המשפטי של הנתבע עקב פטירת האב או טענה להעדר זכותו לדיירות מוגנת, המשיכו בניהול התביעה הכספית שעניינה כאמור תשלום דמי שכירות בהתאם לחוק הגנת הדייר והגישו נגדו את התביעה השלישית בבית הדין לשכירות, תוך היתייחסות לנתבע כאל דייר מוגן לכל דבר ועניין, ואף גבו ממנו דמי שכירות כדייר מוגן כפי שנטען בכתב התביעה.
ראו בעיניין זה דבריו של בית המשפט העליון בע"א 127-77 מלכה קפה נ' יוסף הלוי ואח', פ"ד לא(3) 455:
"אין בעל הבית יכול להחזיר לעצמו את החזקה במושכר, אשר דיירו נפטר, כאשר זו מצויה בידי בן-הזוג, הילד או היורש האחר, כאמור בסעיף 23 לחוק, אלא אם תבע פינויים בשל אחת מן העילות המעוגנות בחוק, וניתן פסק-דין כמבוקשו...".
בנסיבות העניין, כפי שפורטו לעיל, ונוכח טענת הנתבע ולפיה הוא עושה בחנות שימוש לצורך עסק לשיפוצים ואחזקת מבנים (סעיפים 27-31 לתצהירו), יחויב הנתבע בדמי שימוש ראויים, בסך של 5,000 ₪ לחודש, החל ממועד הגשת התביעה (03.10.19) ועד למועד פינוי החנות בפועל, לפי הפרוט שלהלן:
· תקופה ראשונה – החל ממועד הגשת התביעה (03.10.19) ועד למועד מתן פסק הדין (25.05.22): 5,000 ₪ דמי שימוש ראויים לחודש * 32 חודשים = 160,000 ₪.
...
טענות הנתבע
בכתב ההגנה המתוקן (להלן: כתב ההגנה), טוען הנתבע כי התובעים לא גילו בכתב התביעה את דבר קיומם של הליכים משפטיים רבים קודמים בין הצדדים, אשר נוהלו על ידם בערכאות השונות באותו העניין, במשך למעלה מעשר שנים, בחוסר תום לב, ודין התביעה להידחות ולו מטעם זה בלבד.
שטח החנות שבו עשה הנתבע שימוש בפועל, לפי חוות דעתו של המומחה שלא נסתרה, הינו 158 מ"ר.
יחד עם זאת, לאחר שבחנתי את טענות הצדדים בעניין ושקלתי את כל השיקולים הרלבנטיים, הגעתי למסקנה כי נכון וצודק יהיה להעמיד את דמי השכירות הראויים על סך של 5,000 ₪ לחודש, כלומר להפחית את דמי השכירות הראויים כפי שנקבעו על ידי המומחה מטעם בית המשפט, וזאת נוכח הנסיבות המיוחדות של המקרה דנן ובכללן העובדה שבמהלך כל השנים, גם לאחר פטירת האב, התובעים ראו בנתבע כדייר מוגן בחנות, הסכימו להחזקתו בחנות וגבו ממנו דמי שכירות מוגנים לפי הסכם השכירות המקורי שנחתם עם האב.
כפי שנקבע לעיל, אין בכל אלה, כדי להובילני למסקנה כי הנתבע הינו דייר מוגן בחנות, שכן, כאמור, השאלה האם רכש הנתבע מעמד של דייר מוגן בחנות הינה שאלה משפטית שיש לבחון לאור חוק הגנת הדייר, או לחילופין לפטור אותו מלשלם דמי שכירות ראויים כפי שהוא מבקש, אך יש בשיקולים אלה כדי להפחית את דמי השכירות הראויים כפי שנקבעו על ידי המומחה מטעם בית המשפט.
התובעים ישלמו עד ליום 08.06.22 את המחצית השנייה של האגרה, אחרת פסק דין זה מבוטל והתביעה תמחק עקב אי תשלום אגרה, וזאת ללא צורך בהחלטה נפרדת.