לטענת התובעת, יעוד המקרקעין על פי התכנית החלה עליהם הוא חקלאי, והנתבעים בנו במשק יחידות נוספות ובלתי מאושרות, בהן הם עשו ועושים שימוש שאינו חקלאי, כדלקמן:
בנו במיגרש 43 מבנה דו קומתי, בלתי מאושר (להלן מבנה המגורים), בשטח כולל של כ-250 מ"ר, המחולק לשתי יחידות דיור; האחת-בשטח של כ-200 מ"ר, והאחרת-בשטח של כ-50 מ"ר. היחידות משמשות למגורים בהשכרה.
בכתב התביעה המתוקן עתרה התובעת למתן צו מניעה קבוע כנגד הנתבעים, האוסר עליהם לעשות במשק 43 כל שימוש שאינו חקלאי, לרבות שימוש כלשהוא ביחידות נוספות והשכרתן; למתן צו המורה לנתבעים ומי מטעמם להרוס או לאטום את היחידות הנוספות שבנו ללא היתר ותוך שימוש חורג; ולחייב את הנתבעים לשלם דמי שימוש ראויים בגין השמוש החורג, בסך 543,449 ₪ (כולל מע"מ) בערכי מועד הגשת כתב התביעה המתוקן (2.3.2015), בצרוף הפרישי הצמדה עד לתשלום בפועל ובדמי שימוש גם בגין התקופה שלאחר מועד הגשת התביעה עד הפסקת השמוש החורג בפועל.
ההסכמות הנן כדלקמן:
שטח השמוש החורג לחיוב במבנה המגורים הוא 64 מ"ר, וזאת מאחר וההיתר ניתן ביחס ל-171 מ"ר בעוד שבפועל ניבנו 235 מ"ר, כאשר תקופת השמוש החורג שאינה במחלוקת הנה החל מיום 1.10.2010-30.1.2012.
הכרעה
הקף השמוש החורג לצורך קביעת דמי השמוש
מעיון בתצהירה של הגב' רחל אמיר מטעם התובעת, כמו גם מסעיף 4.1 להחלטת רמ"י 1265 (נוסח משולב) שצורפה לתצהירה, עולה כי בגין שימושים לתעסוקה לא חקלאית, בתקופה שקדמה למועד הסדרתם החוזית של השטחים המשמשים לתעסוקה לא חקלאית, ישלם בעל זכויות בנחלה למינהל תשלום בגובה 5% מערך הקרקע ששמשה לתעסוקה לא חקלאית לכל שנה בה נעשה שימוש כאמור, בלא ששולמה עבורו התמורה למינהל.
תקופת החיוב בדמי השמוש
אני דוחה את טענת הנתבעים, לפיה משעה שפנו בבקשה לקבלת היתר, לאחר הגשת התביעה, יש לפטור אותם מתשלום דמי שימוש ראויים.
מהאמור עולה כי השמוש החורג שעשו הנתבעים נעשה ביודעין, ולאור העובדה כי הנתבעים המשיכו, אף לשיטתם, בהשכרה מסחרית עד ליום 1.8.2015, תוך ידיעה מוחלטת כי מדובר בשימושים חורגים, אין מקום להעניק להם פטור מדמי שימוש ממועד הניסיון להגשת התוכניות בשנת 2012.
...
איני מקבלת את טענת הנתבעים בסיכומיהם, כאילו תוצאה כאמור הינה תוצאה המצדיקה הפרת הוראות החוק.
לאור כל האמור, אני סבורה כי יש לחייב את הנתבעים במלוא דמי השימוש הראויים עד להסדרת הבנייה ללא היתר בפועל, או להריסתה, הן במגורון והן במבנה המגורים.
.
על מנת לתת לנתבעים שהות להסדיר את השימושים החורגים במגורון ובמבנה המגורים, לנוכח הפער בין סכום דמי השימוש שנתבעו בהתאם לחוות דעת השמאית מטעם התובעת, לבין סכום דמי השימוש שנקבעו בפסק הדין, ולנוכח העובדה כי בהתאם לנהלי התובעת נמנע מהנתבעים לפעול להסדרת השימושים החורגים עד לסיום התיק ותשלום דמי שימוש על בסיס חישובי התובעת, אני קובעת כי לאחר תשלום מחצית מסכום פסק הדין תבחן התובעת את התכניות שיגישו הנתבעים לצורך הסדרת השימושים החורגים.