בעניינינו תביעת הורים, פלסטינאים תושבי השטחים, לפיצויים בגין הנזקים שנגרמו בגין תאונת דרכים בה משאית פגעה בבתם הקטנה, הולכת רגל; פגיעה שגרמה למותה.
עזבונה (הוריה) עתר בין השאר - בסעיף 7(3) בפסק הדין של הערכאה הראשונה - לפסיקת פיצוי בראש הנזק "بدل فقدان دخل مستقبلي وخسارة المدعين عن وفاة المرحومة [...]", ובתרגום חופשי: "בגין אובדן הכנסה עתידית והפסדי התובעים עקב פטירת המנוחה [...]". הערכאה הראשונה דחתה את העתירה בנושא זה בנימוק לפיו חוק הרשות אינו כולל נוסח כלשהוא שמקנה לתובעים שָם זכות לפצוי בגין אובדן הכנסה עתידית של המנוחה, שכן המנוחה "ليست معيلة لوالديها وان هذا الحق اعطي للورثة المعالين من قبل المتوفى بحادث طرق حال حياته", ובתרגום חופשי: "אינה תומכת בהוריה, וזכות זוּ ניתנה ליורשים התלויים במי שנפטר עקב תאונת דרכים, במהלך חייו".
כאמור, על פסק הדין האמור, הוגש ערעור וזה נדחה.
מחוות הדעת שהוגשו בנידון ומחקירות המומחים התרשמתי כי הדין הפלסטינאי בתחום הנזיקי, לרבות - בכל הקשור לניזקי תאונות דרכים, מתבסס על העקרון של "השבת המצב לקדמותו"; כמובן, בכפוף לדרישות עמידה בנטלי הוכחה ובקביעת ספים מסוימים.
הנתבעים עצמם מצביעים בסיכומיהם על מקרים בהם ערכאת "אל-נאקד" מוצאת כי טעתה בעבר ומתקנת את עצמה, למשל, כשהתברר לה שבפסיקתה היא הפרה את "היישום הנכון של החוק בשאלת ההתיישנות". בעניינינו, יכולה לעלות גם השאלה, אולי דוקא היישום הקודם, המצמצם, של חוק הביטוח (שננקט במספר פסקי דין בעבר, כאמור), פרשנות שמונעת מיורשיו של קטין (שכמעט תמיד הם – הוריו), קבלת פיצויים בגין אובדן הישתכרותו – היא היא המפירה את "היישום הנכון"?!
הנתבעים מצביעים על פסק דין של בית משפט השלום הפלסטינאי שניתן ביום 25.11.19 בתיק 1223/2017, שבו נפסקו ליורשי קטין 5,000 דינר בלבד, ו"בית המשפט של הדרגה הראשונה לא יישם את החלטתו החריגה של בית המשפט האלנאקד הנכבד" [בחוות דעת המומחה מטעם הנתבעים].
...
לאור כל האמור לעיל, אני פוסק כי:
התביעה הנדונה מתקבלת, כך שהנתבעת 2 תשלם לתובעים, ביחד ולחוד, סך של 245,500 ₪.
עוד תשלם הנתבעת 2 לתובעים, ביחד ולחוד, הוצאות משפט והחזר שכר טרחת עורך דין בסך 48,000 ₪; וכן - החזר האגרה ששילמו התובעים בנדון, והחזר הוצאות ששולמו על ידם למומחה (בכפוף - להצגת חשבוניות), כשהחזר אגרה והוצאות המומחה ישולמו בלוויית הצמדה וריבית כדין ממועד הוצאתם על ידי התובעים.
בהיעדר פרטים מזהים – אני מורה כי ניתן לפרסם פסק דין זה.
ניתן היום, כ"ג תשרי תשפ"ב, 29 ספטמבר 2021, בהעדר הצדדים.