מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה לזכות מעבר בשטח משותף בבניין

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

הסעדים המבוקשים בתביעה זו הם סעדים הצהרתיים כי הסכם מכירת הזכויות לנתבעת 3 בטל, כי זכותו של התובע בחצר גוברת על זכותה של הנתבעת 3, כי החצר והמחסן (להלן) מהוים רכוש משותף וכי תנתן לתובע למצער זכות מעבר בחצר (סעד זה אינו נהיר שכן זכות המעבר נקבעה בתנאי המיכרז).
לחלופין נטען כי עסקינן בתובענה לזכות במקרקעין ועל כן הסמכות העניינית היא של בית המשפט המחוזי.
לעניין זה נקבע בע"א 213/80 שמעונוף נ' ברוכים, פ"ד לז(3) 808 (1983) כי במקום בו שטח בבניין מוגדר כמשותף ביחסים שבין אחד הדיירים לגורם המחזיק בזכות בשטחים המשותפים (בעניינינו עמידר) מוחל סטטוס זה באופן אוטומאטי ביחס ליתר דיירי הבניין: "הנימוק שביסוד הלכה זו הוא למנוע אנדרלמוסיה ובלבול ביחס לאופיים של השטחים השונים שבבית המשותף, כלומר למנוע מצב שאותו שטח עצמו, בעת ובעונה אחת, ממוין מבחינה משפטית בצורות שונות, הסותרות אחת את רעותה, היינו, שביחסים שבין הדייר ראובן לבין הקבלן שטח זה הוא מוצמד, וביחסים שבין הדייר שמעון לבין הקבלן אותו שטח עצמו הוא רכוש משותף" על כן, היות שהחצר היא חלק מהשטח שעתיד להרשם כמשותף אין ניתן להפקיעו מידי הדיירים.
...
] נוכח כל האמור, התובע אינו זכאי לסעד של ביטול זכויות הנתבעת 3 בחצר או לכל סעד אחר שנתבע.
נוכח כל האמור אני מעדיף את חוות דעת הנתבעות 1-2 על חוות דעת התובע.
על כן, ככל שהתובע זכאי לפיצוי, הרי ששיעורו נמוך יותר מסכום ההוצאות לו זכאיות הנתבעות 1-2 בשל הידרשותן להליך זה. סיכום התביעה נדחית על כל ראשיה (הסעד הנוגע לחיפוי שביל הגישה כבר ניתן).

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

זאת, לפי הנטען, בנגוד להסכמה קודמת בין המבקש למשיב 1, לפיה כל צד ידאג לקיומו של שביל גישה נפרד המוביל לחלקו בחלקה, כך שהצדדים לא יעברו זה בחלקו של זה. בהתאם לכך, עתר המבקש לדמי שימוש ראויים ולפיצויים בגין נזקים שגרמו כלי הרכב שעברו בשטח המריבה, בסך מיצטבר של 108,964 ש"ח. מנגד, המשיבים טענו כי המשיב 1 כלל לא חתם על הסכם 2005 וכי חתימתו זויפה; כי בהסכם 2005 כלל אין היתייחסות לזכות המעבר של הצדדים זה בחלקו של זה; וכי במעמד החתימה על הסכם 2005, סוכם בעל פה שכל צד יאפשר לרעהו לעבור דרך חלקו בחלקה.
למען שלמות התמונה יצוין כי ביני לביני חסם המבקש את שטח המריבה, לאחר שלטענתו סירבו המשיבים להענות לדרישותיו לחדול מלעבור בו. על רקע זה, הגישו המשיבים תביעה לבית משפט השלום בקריות (ת"א 64138-03-18) ובה עתרו, בין היתר, לצוו מניעה אשר יאסור על המשיב לחסום את דרך הגישה העוברת בשטח המריבה.
על כן, נקבע כי המשיבים לא עמדו בנטל לשכנע בטענתם כי לא היו חייבים בדמי שימוש, ולפיכך חלה עליהם החובה לשלם למבקש דמי שימוש עבור מעברם בשטח המריבה, בסך של 56,105 ש"ח. מנגד, בית המשפט קבע כי הנטל להוכחת הנזקים שנגרמו לבניין בחלקו של המבקש, ממעבר הרכבים בו, מוטל על שכמו, וכי המבקש לא עמד בנטל להוכיח שהמשיבים הם אלו שגרמו לנזקים אלו.
על פסק דינו של בית משפט השלום הגישו המשיבים ערעור, ובו טענו, בין היתר, כי המבנה שהוקם במיגרש המאוחד הנו בית שאינו רשום כבית משותף, ולכן סעיף 29 לחוק המקרקעין אינו חל לגביו; וכי הצדדים שינוי בהתנהגות את הסכם 2005, כך שישנה הסכמה משתמעת לשימוש שנעשה על-ידם בשטח המריבה.
...
כתוצאה מהנמכת מפלס הקרקע טענו המשיבים כי אין ביכולתם להשתמש בשביל הגישה לשטח הדרומי, כך שאין מנוס משימוש בשביל הגישה העובר בחלקו של המבקש.
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בבקשת הרשות לערער, בפסקי הדין של בית המשפט המחוזי ובית משפט השלום, וכן בכתבי הטענות שהגישו הצדדים בערכאות דלמטה, הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להידחות בהתאם לתקנה 148א לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018 (להלן: התקנות), אף מבלי להידרש לתגובת המשיב.
על רקע זה, דומה שאף אילו היה פסק דינו של בית המשפט המחוזי מבוסס כולו על טענה זו, עדיין לא היה בכך כדי להוביל, בהכרח, למסקנה לפיה יש לקבל את הבקשה דנן.
סיכומו של דבר: דין הבקשה להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לא זה המצב בעניינינו, שבו התובע מבקש להצהיר על בעלותו בשטח שבמחלוקת ולמעשה תובע את אכיפת ההסכם בהתאם למצג השוא, שלטענתו הוצג לו. בע"א 5888/08 יוסף אלרומלי ואח' נ' החברה הכלכלית לפיתוח רהט בע"מ (3.2.2011) קבע בית המשפט העליון "ככלל, יש להבחין בין הצהרה לא נכונה המהוה הטעייה, אשר ככזו יכולה לזכות בסעד של ביטול החוזה, לבין הצהרה לא נכונה המהוה חלק מההתחייבויות של הצד המתקשר בהסכם, ואשר הפרתה מזכה את הצד שכנגד בכל הסעדים החוזיים לרבות אכיפה ופיצויים. לא תמיד ברורה ההבחנה בין מצג גרידא לבין מצג שהופך לחלק מתניות החוזה" (פסקה 31, שם).
בסעיף ה"הואיל" השני נכתב "ועל החלקה חלה, בין היתר, תכנית בנין עיר נת 600/א וכי לחלקה הוצא היתר לבניית שתי יח"ד מספרי היתר 130213, ו-160362 מצ"ב ומסומן נספח ב' להסכם הרכישה". בסעיף ה"הואיל" הרביעי נכתב "והמוכרת הנה הבעלים של החלק המזרחי של המקרקעין לרבות השלד שניבנה על פי היתר הבניה הנ"ל כמסומן בתשריט בנוגע ליח"ד המזרחית בגוש 8568 חלקה 53 להלן: "המקרקעין" מצ"ב כנספח ד' להסכם הרכישה" (ההדגשות במקור - ר.ש.).
בחקירתו (עמ' 125 דיון ביום 20.7.2021), הוצג לאדריכל צרפתי פירוט שטחים שערך אשר כונה "חלוקת שטחי קרקע ברח' אקסודוס" (נספח 5 לתצהירי התובע), שבמסגרתו פירט כי שטח היחידה המערבית הוא 130.83 מ"ר, שטח היחידה המזרחית הוא 165.28 מ"ר, שטח משותף – 33.89 מ"ר. טענת התובע כי השטח שמתחת למרפסת קומת הקרקע נמצא בבעלותו הפרטית ואינו חלק מהשטח המשותף נסמכת על המסמך האמור.
עוד אמר בחקירתו "...אגף הרשוי והפיקוח מכריחים את האדריכל לתכנן חניה כמו שצריך ורחבת תימרון כמו שצריך לפי התקן וכו', ואחרי שכל זה מתוכנן עם הבטחה לזכות מעבר, התוכנית תקנה 27 מופקדת בידי אגף האגרות על מנת להבטיח שהבעלויות שתרשמנה בטבו וההצמדות שתרשמנה בטבו לא יסתרו את היעודים התכנוניים של הפונקציות שבתוכנית. ולכן, נצבע כל כבש הירידה וכל רחבת התימרון בכחול על מנת להבטיח שזה שטח צבורי ולא יכול להיות מוצמד לאף אחד לא לבכר ולא לצביקל" (עמ' 135 ש' 14-8).
...
עדותו של האדריכל צרפתי הייתה בהירה, קוהרנטית, ניכר בה הידע המקצועי ושליטתו בפרטי התוכנית, והיא מקובלת עלי.
לנוכח האמור, אני דוחה את טענת התובע כי הבקשה הוגשה בניגוד להסכם המכר ותוך הפרתו.
נוכח כל האמור אני דוחה את התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בבת ים ת"א 52540-10-18 גבריאלי ראובן, נכסים והשקעות בע"מ נ' חוטר ישי ואח' תיק חצוני: בפני כבוד השופט יגאל נמרודי תובעת גבריאלי ראובן, נכסים והשקעות בע"מ ע"י ב"כ עו"ד גונן קסטנבאום נתבעים 1. עו"ד דרור חוטר ישי ע"י ב"כ עו"ד אהוד חוטר ישי 3. אסנת חברה לעבודות קבלניות בע"מ ע"י ב"כ עו"ד דור מצגר 6. יחזקאל נחום 7. יצחק נחום 13. ששון נמני 14. רן נמני 17. חיים נחום נתבעים 6, 7, 13, 14 ו-17 ע"י ב"כ ד' שידלובר 10. אביוד נכסים בע"מ 11. ע. צוברי בנין בע"מ 16. שלתם בנין בע"מ 18. איציק הובלות ואריזות חקלאיות בע"מ ע"י ב"כ עו"ד אחיקם גריידי 12. ג.ש.י.ב. נכסים והשקעות בע"מ 19. רחל גלעדי פסק דין
טענות התובעת בכתב התביעה, לפיהן הנתבעים מחזיקים כפי חלקם במקרקעין (ראו להלן היתייחסות נפרדת ביחס לנתבע 1), אינן מאפשרות לזכות אותה בסעד הכספי לו היא עותרת, זאת בשים לב להצהרת התובעת לפיה היא אינה דורשת דמי שימוש ראויים משותף שאינו מחזיק מעל לחלקו היחסי במקרקעין.
בהחלטה בדבר מינוי מומחה מיום 1.7.2020 ציינתי כי "אין בעצם המינוי או בחוות הדעת שתוגש כדי להתיר שינוי או הרחבה של חזית המחלוקת". בהחלטה מיום 28.8.2020 בדבר זהות המומחה הבהרתי כי "אין בהוראות שנקבעו כדי להתיר שינוי ו/או הרחבה של חזית המחלוקת. טענות הצדדים במישור זה שמורות להם". בהחלטתי מיום 3.1.2021, בבקשת הנתבעים 6, 7, 13, 14 ו-17 להורות כי מומחה בית המשפט לא ייחס להחזקת הנתבעים או מי מהם שטחים כמוחזקים על ידם, מעבר לאלו שיוחסו להם בכתב התביעה, חזרתי על הבהרתי (שניתנה בהחלטה מיום 28.8.2020) לפיה "אין בהוראות שנקבעו כדי להתיר שינוי ו/או הרחבה של חזית המחלוקת" (עמ' 2, ש' 18).
ציינתי כי "קביעה כי בעל דין מסוים מחזיק בשטח שהוא גדול יותר מהשטח שייחסה לו התובעת בכתב התביעה לא תתכן, שהרי קביעה כזו היא בבחינת הרחבה של חזית המחלוקת. כשם שתובע שעתר לפינוי מחזיק ממקרקעין בשטח מסוים לא יוכל לזכות בסעד שעניינו פינוי משטח אחר או משטח גדול יותר, כך לא יוכל תובע לזכות בסעד כספי שמתייחס לשטח מקרקעין שהוא גדול יותר מהשטח לו הוא טוען בכתב התביעה" (החלטה מיום 3.1.2021, עמ' 1, ש' 13-9).
...
התובעת תשלם לנתבעים אלו הוצאות ושכר טרחת עו"ד, כדלקמן: לנתבע 1: סך של 20,000 ש"ח. בפסיקת הוצאותיו נלקחו בחשבון גם הוצאות בקשתו של הנתבע 1 לחיוב התובעת בהפקדת ערובה להבטחת הוצאותיו (ראו החלטתי מיום 28.11.2019).
נתבעת 19: התביעה כנגד נתבעת זו מתקבלת באופן חלקי, כדלקמן: התביעה לסעד הצהרתי כנגדה נדחית.
על נתבעת 19 לשלם לתובעת דמי שימוש ראויים בסך של 26,420 ש"ח. כן תשלם הנתבעת 19 לתובעת הוצאות ושכר טרחת עו"ד על-סך של 6,000 ש"ח. במסגרת פסיקת ההוצאות הבאתי בחשבון את העובדה כי עוד ביום 26.12.2019 עתרה התובעת בבקשה ליתן פסק-דין לחובת נתבעת זו, וכי ההליך הוסיף להתנהל לא בגינה, אלא לנוכח העובדה שקיימים נתבעים נוספים, שהתגוננו בהליך.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בצו מוגדרת "מרפסת" כ"שטח מגודר במעקה הגובל בדירה המשמשת למגורים או שטח מרוצף שממנו קיים מעבר לדירה המשמשת מגורים".
שטח המגורים כלל גם חלק יחסי של השטחים המשותפים בבניין וכן את השטח שבמחלוקת.
המבקשים לא הגישו ערר על ההחלטה לועדת הערר לעינייני ארנונה שליד הערייה, בהתאם לזכותם על פי חוק הרשויות המקומיות (ערר על קביעת ארנונה כללית), התשל"ו-1976 (להלן: חוק הערר).
בשיחת טלפון שניהלו עם הערייה לאחר דחיית ההשגה נימסר להם, שאם המרפסת מקורה היא נכללת בסווג מגורים, ובלשון הנציגה במוקד הטלפוני (תימלול השיחה צורף כנספח 6ב' לבקשת האישור): "אם מקורה, זה רגיל. אם זה, יש קורה מבטון או מעץ שהיא סגורה המרפסת, את מחויבת אה, מגורים". ביום 7/9/2022 הגישו המבקשים בקשה לאישור הגשת תביעה כייצוגית, בה טענו כי המשיבה מחייבת את שטחי המרפסות הלא מקורות בבניין בסווג מגורים, בנגוד להוראות צו הארנונה.
...
דיון והכרעה כפי שאפרט להלן, הגעתי למסקנה כי יש לקבל את בקשת העירייה, שכן דין בקשת האישור לסילוק על הסף.
מאחר שייתכנו מצבים עובדתיים שונים לגבי שטחים שבמחלוקת, שכל אחד מהם יחייב הכרעה בשאלה האם הוא כלול בהגדרת מרפסת, דומה כי מתחייבת המסקנה כי ההליך הייצוגי אינו הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקות.
סוף דבר לאור כל האמור, אני מקבל את הבקש ומורה על סילוק בקשת האישור על הסף.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו