מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה להשלמת קצבת נכות מביטוח לאומי

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

להשלמת התמונה יצוין כי לאחר העברת ייצוג הנתבעים לעו"ד פסקא, התביעה הקודמת נמחקה ותחתיה הוגשה תביעה חדשה לבית משפט המחוזי בתל אביב (להלן: "התביעה השנייה").
עניין זה התבטא בייעץ מוטעה שנתן התובע כאילו הגשת תביעה למוסד לביטוח לאומי לתשלום גמלת נכות כללית תיפגע בסכוייהם לקבלת תשלום תכוף מקרנית, המנעות התובע מהגשת בקשה למינוי נתבעים 2-3 כאפוטרופוסים על נתבע 1, זאת בנגוד להמלצת העובדת הסוציאלית אשר טיפלה בנתבע 1 במהלך אשפוזו בבית חולים לווינשטיין, הבטחה, שלא מומשה, להשיג תשלום תכוף תוך 40 יום וחשוב מכך התשלום התכוף שהושג באמצעות התובע היה בסכום נמוך שלא כיסה את הוצאות הנתבעים והתחייבויותיהם בעקבות התאונה, מה גם ובהתאם לשטר הסילוק הנתבעים היו מנועים מהגשת בקשה חדשה לתשלום תכוף וזאת עד ליום 01.09.16.
...
הבסיס הנורמטיבי לקביעת שכר ראוי מעוגן בסעיף 46 לחוק החוזים (חלק כללי), ולפיו: "חיוב לתשלום בעד נכס או שירות שלא הוסכם על שיעורו, יש לקיים בתשלום סכום שהיה ראוי להשתלם לפי הנסיבות בעת כריתת החוזה". ב- ע"א 9282/02 יכין חקל בע"מ ואח' נ' עו"ד יחיאל, פ"ד נח(5), 20 נפסק לעניין הוראת החוק לעיל, כדלקמן: "סעיף 46 שורשיו בדיני עשיית עושר ולא במשפט. ביסודו העיקרון כי אדם זכאי לשכר בגין עמלו, שאם לא כן יימצא מקבל השירות מתעשר שלא כדין..... הצורך באמדן השכר הראוי – חלף שכר מוסכם – עשוי להתעורר במקרים שונים..... ובכלל זה המקרה נושא ענייננו, אשר בו לא סוכם כלל שיעור שכר הטרחה (מקרים אחרים הם למשל מקום שבו הוסכם על השכר, אולם השירות נפסק בעודו באבו, ולא סוכם מה יהיה השכר במקרה זה, או מקום שבו הסכם שכר הטרחה איננו תקף מסיבה כלשהי). הנה אפוא, ברגיל, העדרו של הסכם שכר טרחה אין בו משום אות וסימן לכך שהשירות ניתן בחינם. אדרבה, רואים בצדדים כאילו הסכימו ביניהם שבתמורה לשירות יקבל עורך הדין את השכר הראוי..... והוא כשהנסיבות אינן מצביעות על מסקנה אחרת....." (שם, עמ' 27) (ההדגשה אינה במקור - ר.ח.) באשר לאופן אומדן השכר הראוי, הוסיף בית המשפט ופסק בעניין יכין לעיל, באומרו: "כיצד אומדים את השכר הראוי? קביעת השכר הראוי בגין טרחת עורך דין צריך שתעשה בכל מקרה ומקרה לפי נסיבותיו. ודוק, דרך קביעתו של השכר הראוי ושיעורו אינם בגדר ידיעה שיפוטית, ועל בית המשפט לקובעם על בסיס הראיות המובאות בפניו..... בהקשר זה יש להביא בחשבון, בין היתר, את הזמן שהקדיש עורך הדין לטיפול בעניינו של הלקוח; את מהותו, היקפו ומידת מורכבותו של השירות; את שוויו של העניין מושא השירות; את המוניטין של עורך הדין..... כמו כן ניתן להתחשב בשיטה המקובלת לקביעת שכר הטרחה בתחום הנדון – אם קיימת שיטה כזו....." (שם, עמ' 27-28 לפסק הדין).
לסיכום כל האמור לעיל, אני מקבל את התביעה באופן חלקי, ומורה כדלקמן: ניתן בזאת פסק דין הצהרתי, לפיו התובע זכאי לקבל 20% מתוך שכ"ט עו"ד המגיע בהתאם לכללי הלשכה עבור הפיצויים שיפסקו לנתבעים או למי מהם בעקבות התאונה נשוא התביעה ובתוספת מע"מ עליו.
הנתבעים ישלמו לתובע, ביחד ולחוד, את מלוא הסכומים כמפורט להלן: - שכר טרחת עו"ד עבור הטיפול בהסכם תשלום תכוף בסך של 5,500 ₪ בתוספת מע"מ עליו ובסה"כ 6,435 ₪, שכ''ט עו''ד עבור הטיפול בבקשה למינוי אפוטרופוס בסך של 3,634 ₪, וכן החזר אגרות אשר שילם התובע עבור הגשת התביעה הקודמת והבקשה למינוי אפוטרופוס בסך של 1,518 ₪, ובסה''כ 11,587 ש''ח. בהתחשב בתוצאה אליה הגעתי, ולאור הפער שבין הסכום הנתבע לסכום שנפסק בפועל, אני מחייב את הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לתובע הוצאות משפט ושכ''ט עו''ד בסכום כולל של 8,000 ₪.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

המבקשים הגישו לבית משפט השלום שבחדרה תביעה לפצוי כספי, בגין הפרות הסכם מכר למכירת מקרקעין.
המבקשים ממאנים להשלים עם פסק הדין, הגישו הודעת ערעור וכן את הבקשה מושא ההחלטה דנן.
לטענת המבקשים, המבקש 1 (להלן: "המבקש") אינו עובד, ומוכר כבעל נכות פיזית ונפשית, ומתקיים מקיצבת נכות מהמוסד לביטוח לאומי בסך 3,217 ש"ח. המבקשת 2 (להלן: "המבקשת"), עובדת כשכירה באק"ים והכנסתה החודשית הנה בסך כ-10,000 ש"ח. לפיכך, אין ידם משגת לשלם הערובה, שכן מצבם הכלכלי מכסה בקושי את הוצאותיהם כמפורט בתצהירים ובאסמכתאות שצורפו לבקשה, והם אף מצויים בגרעון תקציבי מדי חודש.
...
המשיבים טוענים מנגד, כי אין כל מקום להיעתר לבקשה לפטור מהפקת ערובה, שכן דין הערעור להידחות על הסף ואין פגם בהחלטת בית המשפט קמא.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד טוען התובע כי על פי סעיף 296 א' לחוק הביטוח לאומי:"כל תביעה לגימלת כסף, תוגש למוסד תוך שנים עשר חודשים מהיום שבו נוצרה עילת התביעה". במקרה דנן טוען התובע כי עילת התביעה נוצרה עם קבלת החלטות הוועדות הרפואיות בעיניין נכותו הזמנית ביום 28.1.19 ולא קודם לכן.
להלן הכרעתינו בכל הנוגע לתקופה מיום 15.11.16 ועד ליום 30.11.17 נציין כי נוכח העובדה כי ביום 16.12.2020 ניתן פסק דין חלקי להסכמת ב"כ הנתבע להחזרת עניינו של התובע לועדת הרשות על מנת שתשקול שוב את החלטתה באשר לתקופה מיום 1.2.18 ועד ליום 28.2.19, אזי הפלוגתא שנותרה בתיק היא האם בדין נדחתה תביעתו של התובע להכיר בו כנכה נזקק ולהשלמת קצבת נכותו הזמנית לשעור 100% לתקופה מיום 15.11.16 ועד ליום 30.11.17.
נציין כי בהתאם לפסיקה - "על פי חוק הביטוח הלאומי יש לאבחן בין זכאות לגימלה לבין זכאות לתשלום גמלה. הזכאות לגימלה משמעה - שהתובע עונה על תנאי הדין המזכים בגימלה. הזכאות לתשלום גמלה נבחנת לאחר שקמה הזכאות לגימלה והיא מותנית בתנאים נוספים, כגון: זכאות לכפל קצבה על פי סעיף 320(ג) לחוק; תשלום דמי ביטוח על פי סעיף 366 לחוק; מועד הגשת התביעה למוסד על פי סעיף 296 לחוק וכו'". ר' עב"ל (ארצי) 96/03 דוד פריג' – המוסד לביטוח לאומי [פורסם בנבו] (31.12.2013).
...
סיכומו של דבר, התובע לא הוכיח כי יש להחיל בעניינו את הכלל של התיישנות שלא מדעת.
שוכנענו כי התובע אינו עומד בתנאים הקבועים בסעיף 8 לחוק ההתיישנות לעניין "התיישנות שלא מדעת". סוף דבר משכך שוכנענו כי לתובע לא קמה זכאות לגמלת נכה נזקק, מעבר לתקופה שאושרה, זאת לאור הוראות סעיף 296 לחוק והן לאור תכלית החקיקה המחייבת לקבוע את מועד הזכאות לגמלת נכה נזקק, בצמוד למועד הגשת התביעה לקביעת דרגת נכות.
לאור כל האמור, התביעה נדחית ללא צו להוצאות משמדובר בהליך מתחום הביטחון הסוציאלי.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

החל מחודש מאי 2016 אושרה לתובע קצבת אזרח ותיק, אשר כללה סכום קצבה חודשי, כולל תוספת בת זוג, על סך 3,452 ש"ח ובנוסף השלמה לקיצבת נכות בסך 62 ש"ח (נ/1).
נעיר, כי מהנתונים שהוצגו בפנינו, שלא בהקשר האמור, עולה ספק בדבר זכאות התובע לגימלה הנוספת [שכן לכאורה, קצבת הנכות של התובע עמדה על סך של 2,364 ש"ח, וקיצבת האזרח הוותיק עמדה על סך 3,503 ש"ח וראו: סעיף 251(ב) לחוק וכן עב"ל (ארצי) 49614-03-21 זאב לאור - המוסד לביטוח לאומי (7.10.2021)], אולם, כאמור – איננו מכריעים בסוגיה ולתובע שמורות כל זכויותיו בעיניין זה. סוף דבר – אנו מקבלים את התביעה בחלקה.
...
ככל שביקש התובע להוכיח כי בחודשים מסוימים לא השתכרה, היה עליו לצרף לתצהיריו אישור מעסיק או תלושי שכר והוא לא עשה כן. לפיכך, טענות התובע כנגד החוב בגין תוספת בת זוג לשנת 2017 - נדחות.
אולם, עסקינן בקיזוז חוב על פי סעיף 315(א) לחוק ועל כן דין טענה זו להידחות.
נעיר, כי מהנתונים שהוצגו בפנינו, שלא בהקשר האמור, עולה ספק בדבר זכאות התובע לגמלה הנוספת [שכן לכאורה, קצבת הנכות של התובע עמדה על סך של 2,364 ש"ח, וקצבת האזרח הוותיק עמדה על סך 3,503 ש"ח וראו: סעיף 251(ב) לחוק וכן עב"ל (ארצי) 49614-03-21 זאב לאור - המוסד לביטוח לאומי (7.10.2021)], אולם, כאמור – איננו מכריעים בסוגיה ולתובע שמורות כל זכויותיו בעניין זה. סוף דבר – אנו מקבלים את התביעה בחלקה.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2024 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

התובע עונה על הגדרת "נכה" בהתאם לסעיף 195(2) ולסעיף 195(3) כאשר לא יתכן שבשל כך שהוא נאלץ לפדות את ימי מחלתו תשלל ממנו הזכות לקבלת השלמת קצבת נכות כללית לצמיתות שכן המבחן על פי סעיף 195(3) לחוק צריך להימדד לאורך זמן ולא יתכן שאדם, כמו התובע, שנאלץ לפדות את ימי מחלתו בסמוך למועד בו הגיש את תביעתו לא יהיה זכאי לקבל קצבה למורת שאין חולק כי נקבעו לו 88% נכות רפואית והוא איבד את כושרו להישתכר.
(1) (נמחקה); (2) אין לו כושר להישתכר מעבודה או ממשלח יד, או שכושרו להישתכר כאמור צומצם עקב הליקוי, בין בבת אחת ובין בהדרגה, ב-50% או יותר (לאי-כושר או להפחתת הכושר כאמור ייקרא בחוק זה – אי-כושר להישתכר); לעניין פרק זה יראו כנכה גם מי שהיה עובד קטין בתכוף לפני שניגרם לו אי-הכושר להישתכר; (3) אין לו הכנסה בפועל מעבודה או ממשלח יד או שהכנסתו כאמור אינה עולה על 60% מהשכר הממוצע לתקופה של 90 ימים רצופים לפחות מהתאריך הקובע סעיף 196 (ב) לחוק, קובע כי "הזכות לגימלה לפי פרק זה תתחיל בתום 90 ימים מהתאריך הקובע". 3176/05 גנץ דינה - המוסד לביטוח לאומי (פסק דין מיום 23/5/06) (אליו התייחסו שני הצדדים) -(להלן -"ענין גנץ"), נקבע, בין היתר כך: "מקובלת עלי עמדת ב"כ התובעת, כי דברי ההסבר מחזקים את גישתו, לפיה דמי מחלה הינם הכנסה ככל הכנסה אחרת, כאשר הסיבה בשלה הוצאו מהגדרת "הכנסה" לצורך סעיף 195 לחוק והועברו לסעיף 196(ב) לחוק הינה סיבה טכנית ולא מהותית.
...
טענות התובע אשר לכך שלא יתכן שבשל כך שהוא נאלץ לפדות את ימי מחלתו תישלל ממנו הזכות לקבלת השלמת קצבת נכות כללית לצמיתות וכן אשר לכך שאין מקום להביא בחשבון השכר את דמי המחלה כ"הכנסה" לענין נכות כללית, לא רק שאינה מתכתבת עם לשונו הברורה של סעיף 195 לחוק אלא שהיא אף אינה מתיישבת עם מה שנקבע בעניין גנץ ובעניין דנילוב, שהרי שם נרשם במפורש כי:"דמי מחלה הנם הכנסה ככל הכנסה אחרת"..וכי:"... כיוון שעדיין עסקינן בהכנסה ואין הצדקה לשלם גמלת נכות כללית בנוסף לדמי מחלה שאמורים להוות תחליף מספק להשתכרות שקדמה למחלה". בנוסף, לא מצאנו שניתן לקבל את ניסיונו של התובע להתייחס לדמי המחלה שקיבל בשלושת חודשי עבודתו האחרונים כ"תשלום חד פעמי" שאין לפרשו כהכנסה, אך גם אם ייקבע שניתן לעשות זאת, הרי שאין בכך כדי להועיל לתובע שהרי פקודת מס הכנסה מגדירה הכנסה גם כ".
מכל מקום ובשים לב לסעיפי החוק והפקודה כפי שהובאו לעיל, לא מצאנו שניתן לקבוע כי דמי מחלה אינם בגדר "הכנסה" שכן השתכרות מעבודה, בין אם היא משולמת ע"ח מחלה או רכיבי שכר אחרים, היא עדיין הכנסה מעבודה.
סוף דבר - לנוכח כל האמור ובשים לב לטענות הנתבע וחרף טענות התובע הרינו קובעים כי דמי מחלה, בנסיבותיו של תיק זה, הם בגדר הכנסה לצורך חישוב גובה קצבת נכות כללית ולכן צדק הנתבע עת קבע כי לא נוצרה לתובע, במועד בו פרש, זכאות לקצבת נכות ובהתאם לכך הרינו מורים על דחיית התביעה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו