מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה להשבת תשלומי ארנונה על נכס לא ראוי לשימוש

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

סעיף 8(א) לחוק הסדרים במשק המדינה (תקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב), התשנ"ג-1992 קובע כי: "מועצה תטיל בכל שנת כספים ארנונה כללית, על הנכסים שבתחומה שאינם אדמת בנין; הארנונה תחושב לפי יחידת שטח בהתאם לסוג הנכס, לשימושו ולמקומו, ותשולם בידי המחזיק בנכס" (ההדגשות אינן במקור-ד.כ.ל).
אם משלם מס הארנונה סבור כי הרשות המקומית אינה ממלאת את חובותיה כלפיו, או עושה שימוש לא ראוי (ולחלופין נמנעת מלעשות שימוש ראוי) בסמכויותיה, פתוחה לפניו הדרך לנקוט בהליכים משפטיים שתכליתם לאכוף על הרשות המקומית למלא אחר חובותיה החוקיות באופן ראוי, ולספק את השירותים שהיא מחויבת באספקתם לתושביה.
ממילא, אין בידיו עילה לתבוע השבה של כספי ארנונה ששולמו, בטענה לפיה בהיעדר מתן שירותים הגבייה הפכה בדיעבד לבלתי מוצדקת או לבלתי חוקית (ראו והשוו גם: עמ"נ (ת"א) 11965-05-11 חביב נ' עריית הרצליה, פס' 4(א) (3.12.2013), אשר בקשת רשות ערעור לגביו נדחתה בבר"ם 95/14 חביב נ' עריית הרצליה (13.5.2014); עוד ראו והשוו: בש"א (נצ') 524/99 משרד הבטחון נ' המועצה האזורית גליל תחתון (3.8.1999)).
...
דין טענות אלה להידחות.
המסקנה המתבקשת מכל אלה, היא כי גם אניח שכל טענותיו של המבקש בבקשת האישור מטעמו הן נכונות, וכי העירייה אינה מספקת שירותים מוניציפאליים בתחומי שכונת ביר-עונה, אין בכך כדי להפוך את גביית הארנונה ממחזיקי נכסים בשכונה הנדונה לגביית מס "שלא כדין". כאמור לעיל, למחזיקי הנכסים עומדת הזכות לנקוט בהליכים מתאימים כדי לאכוף את העירייה למלא אחר חובותיה החוקיות כלפיהם אם וככל שחובות אלה מופרות.
אשר על כן, ונוכח מכלול הטעמים האמורים, אני מורה על סילוק על הסף של הבקשה לאישור התובענה כייצוגית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנתבעת מחזיקה איפוא ועושה שימוש בנכס שלא כדין, ללא כל הסכם מול הנתבעת ומבלי לשלם דמי שכירות, ארנונה וחשמל.
בישיבת ההוכחות ובסיכומים עלו טענות מצד הנתבעת לפיהן הייתה הנתבעת נכונה להחזיר לתובעת את המפתחות של אותו מחסן ימני, אלא שנציג התובעת הבהיר, כי מדובר היה בהסכמה שהותנתה בתנאים ועל כן לא הסכים לה, ובכל מקרה אין בדברים כדי לסתור את הקביעות החלוטות בדבר מניעת שימוש מהתובעת בנכס שלה.
מהקבלה שהציגה התובעת, לא ניתן לדעת האם מדובר בתשלום ארנונה על כל הנכס של התובעת (קרי, חלקות 3 ו- 4), או בחשבון ארנונה נפרד רק ביחס לשטח שבמחלוקת שהוא בשטח של 23 מ"ר בלבד.
זאת ועוד- אין בכתב התביעה כל טענה לפיה עריית תל אביב מנפיקה לתובעת חשבונות ארנונה נפרדים (חשבון לשטח של 23 מ"ר וחשבון ליתרת שטח המרתף בשטח של למעלה מ- 200 מ"ר- רק בישיבת ההוכחות נטענו הדברים לרבות במענה לשאלתי) ומכאן שקם החשש, שמא הקבלה משקפת את התשלום החודשי שבוצע עבור כל הנכס של התובעת (כ-236 מ"ר) כאשר החיוב בארנונה שיש לזקוף עבור אותו מחסן הנו נגזרת של החיוב (10%).
לא זו אף זו –בעמ' 19 לפרוטוקול הדיון, בש' 10-11, הודה מנהל התובעת, כי השמוש שעשתה הנתבעת בשטח שבמחלוקת היה למעבר: "איזה שימוש? ת. אנשים עברו שם לכנסייה". משמעות הדברים הנה אם כן, כי מעת שאין טענה ומעת שלא הוכח, כי הנתבעת עשתה בנכס שבמחלוקת שימוש לאחסנה לא ניתן לידרוש ממנה (כפי המופיע בחוות דעת השמאי מטעם התובעת) תשלום עבור דמי שימוש ראויים לאחסנה.
...
סבורני, כי נתיב תביעה זה אינו אפשרי- התובעת אינה יכולה לטעון, כי אלמלא השתלטות הנתבעת, היא הייתה יכולה להשכיר את הנכס כמחסן, שכן אם הייתה עושה כן, הרי שהיא הייתה פועלת בניגוד לייעודו של הנכס ולהיתר הקיים בעניינו.
התובעת הפנתה בסיכומיה לע"א 3846/13 מדינת ישראל מינהל מקרקעי ישראל נ' היפר חלף (21.7.2015) אלא שפסק דין זה איננו יכול לסייע לה ועמדת הנתבעת בהקשר זה מקובלת עליי.
תוצאת הדברים: דין התביעה להתקבל אך ורק ביחס לטענת בדבר תשלום חשבון המים בסך 81.35 ₪, שאותו תשלם הנתבעת לתובעת בתוך 30 יום מיום קבלת פסק הדין.

בהליך רשות ערעור תביעות קטנות (רת"ק) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

לטענתו הנכס יכול לשמש כמחסן בלבד ולכן הוא זכאי על פי תקנה 13 לתקנות הסדרים במשק המדינה (הנחה מארנונה), תשנ"ג-1993, להנחות הדרגתיות מתשלומי ארנונה על הנכס (חצי שנה פטור מלא, לאחר חצי שנה פטור בסך 50% וחצי שנה לאחר מכן פטור בסך 25% ורק לאחר מכן מחיר מלא).
המבקש קבל על עמדת המשיבה לפיה בכל מקרה עובר להגשת התביעה הנכס ראוי לשימוש ואינו פטור מתשלומי ארנונה.
לדבריו, "גם עכשיו לא ראוי לשימוש אבל היא אומרת שנגמרה התקופה של לא ראוי לשימוש ואמרה שאני חייב לשלם אפילו אם הוא ריק". המבקש הסתמך על חקיקת משנה לפיה תשלומי הארנונה לשנה הראשונה והשניה יהיו בשעור של 50% ובשנה העוקבת הזכות לפטור עומדת על 25%.
המבקש טען בדיון בבית משפט קמא שהוא נכון לשלם "אבל שיורידו את כל העיקולים ואת כל מכתבי ההתרעה". בית המשפט ציין בפסק דינו עוד ש"עולה מדברי התובע, כי הנו מושך תובענה זו לכדי "קרדום לחפור בו" כאשר מבקש הוא לחייב באמצעות תובענה זו את הנתבעת להחזיר את סכום העיקול אשר הוטל עליו תוך שהוא מבקש להפחית את הוצאות המשפט בגין מכתבי התראה אשר נשלחו לו, ככל הנראה".
...
לאחר ששקלתי את טענותיו של המבקש ובחנתי את כתבי טענותיהם של הצדדים ואת פסיקתו של בית משפט קמא, הגעתי למסקנה כי דין הבקשה למתן רשות ערעור, להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

הנתבע לא השיב על הנטען ומשכך, לאור האמור, יש לקבל את טענת התובעת שסעיף 3(ג) לחוק הערר תוחם את סמכות בית המשפט לידון רק בטענת אינני מחזיק, מבין הטענות שבסמכות מנהל הארנונה, והסמכות מוגבלת לדיון במקרים "נדירים ביותר בעלי חשיבות ציבורית מובהקת". נוכח האמור, את טענות הנתבע היה צריך לברר במועד במסגרת של השגה וערר ולא בהליך דנא.
עדת התובעת העידה, שלא התקבלה אצל התובעת כל הודעה על נכס לא ראוי לשימוש ועדותה לא נסתרה.
התובעת הכירה בנכס בלתי ראוי לשימוש והעניקה לנתבע פטור מתשלומי ארנונה לשנים 2022 ואילך, משמע כי במהות אין חולק כי הנכס היה ועדיין בלתי ראוי לשימוש וכי רצף השנים כולל גם את שנות המס 2011-2021.
לטענת הנתבע, הוכיח שהנכס אינו ראוי לשימוש בכל התקופה הנטענת ועד היום ויש לדחות את התביעה מחמת משקלן המצטבר של מכלול טענותיו: התובעת החליטה לתת פטור לא ראוי לשימוש לנכס נשוא התביעה החל משנת 2022, לאחר בדיקה שערכה בנכס ביום 30.1.2023, תוצאת הערר שהגיש הנתבע.
...
הנתבע לא סתר זאת ולא תמך טענתו בעניין ומשכך דינה להידחות.
סוף דבר לאור האמור, התביעה מתקבלת במלואה.
הנתבע ישלם לתובעת בתוך 30 תשלום סך 164,472.51 ש"ח בתוספת הפרשי הצמדה וריבית לפי חוק הרשויות המקומיות (ריבית והפרשי הצמדה על תשלומי חובה), תש"מ-1980, מיום 31.12.2020 וכן שכר טרחה והוצאות המשפט בסכום כולל של 20,000 ש"ח. המזכירות תשלח את פסק הדין לב"כ הצדדים.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

תמצית בקשת האישור ביום 20.8.2023 הגישה אף דבליו אס קמעונות בע"מ (להלן: "המבקשת"), בקשה לאישור תובענה ייצוגית כנגד המשיבה עריית מודיעין (להלן: "המשיבה"), בטענה כי המשיבה מפרה את הוראות חוק הרשויות המקומיות (הפרישי הצמדה וריבית על תשלומי חובה), התש"ם-1980 (להלן: "חוק הרשויות המקומיות ריבית והפרשי הצמדה") בכך שהיא מחזירה תשלומי חובה שגבתה ביתר בערכם הנומינלי ללא תוספת ריבית.
עם תחילת עבודות השפוץ, נשלחה בשם המבקשת ביום 18.5.2022 פנייה בכתב למשיבה בבקשה לקבלת פטור מארנונה לתקופת השיפוצים, בהתאם להוראת סעיף 330 לפקודת העיריות [נוסח חדש] המאפשרת מתן פטור מארנונה לנכס שאינו ראוי לשימוש.
מיום החדילה ואילך, תחילת תהליכי החזר כספי בעקבות תקוני שומה עקב הליכי השגה ו/או ערר ו/או בקשות לפטור נכס ריק או לא ראוי לשימוש, יבוצעו על ידי המשיבה עם חישוב הפרישי ריבית מיום התשלום על ידי הנישום, ככל שמדובר במקרה שמשמעותו החזר כספי, וככל שההחזר הכספי לנישום ייעשה בפועל לאחר 30 ימים ממועד קבלת ההשגה במשרדי המשיבה.
...
סוף דבר מאחר שמתקיים בענייננו האמור בסעיף 9 בחוק תובענות ייצוגיות, אין לאשר את בקשת האישור.
על כן, בקשת האישור – נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו