הודעת החדילה המתוקנת
משהתברר כי אכן הודעת החדילה המקורית לקתה בחסר, בדיון בפניי מיום 16.6.2019 הגיעו הצדדים להסכמות, להן ניתן תוקף של החלטה בדבר חדילה, כדלקמן:
"החל ממועד החדילה, המשיבה תחזיר אגרת רשוי לכל מי שהפקיד את רישיון הרכב, בין אם הרכב הוצא מהפקדה בתוך תקופת הרישיון ובין אם בתום תקופת הרישיון, לאחר ובין אם בסמוך לתום תקופת הרישיון, החישוב לפי ימים יבוצע ל- 100% מהחזרי האגרה וכל זאת בצרוף הפרישי הצמדה, מעוגל לשקל הקרוב. החזר האגרה יינתן לכל אדם שהפקיד את רישיון רכבו מעל חודש, כפי החוק, כאשר חודש לצורך העניין אינו מחויב להיות חודש קלנדרי. מעבר לכך, גם במהלך תקופה יינתן החזר לאדם שהפקיד את רישיונו לחודש ימים ולא לחודש קלנדרי. בנוסף, אחת לשלוש שנים מחיר האגרה יורד. המשיבה תשיב את האגרה עפ"י שיעור תשלומה ממועד החדילה. המשיבה תשיב פיזית כספים למי שהפקיד את הרישיון בהתאם להוראות החוק ובתוך 45 ימים ממועד הבקשה. לעניין התנאי של עצם הגשת הבקשה, מוסכם כי די בלחיצה על הלינק שכותרתו 'טופס שיחרור מהפקדה' ובכך יראו בקשה מתאימה להשבת האגרה לתקופת ההפקדה. תיקון הלינק יתבצע בתוך 21 ימים מהיום.
הנתונים בדבר סכומי הגבייה ביתר
בעקבות ההסכמות אודות חדילה ומתן תוקף להודעה המתוקנת, הוריתי למשיבה בדיון להגיש נתונים בדבר סכומי הגבייה ביתר, כדלקמן: "התצהיר יתייחס בכותרות לנושאים ובהם: א. החזר אגרה רק לחודשים קלנדריים מלאים בלבד במקום חישוב יומי. ב. החזר אגרה בהתאם לאגרת הרישיון בשנה העוקבת במקום מה ששולם בפועל. ג. החזר אגרה ללא עיגול לשקל הקרוב. ד. החזר אגרה ללא הפרישי הצמדה. ה. החזר אגרה למי הפקיד רישיון רכב מעל חודש ימים והרישיון פקע. ו. הפרישי הצמדה לכל הסכומים שהושבו בגין סיום הפקדת האגרה. לסכומים אלה יש לצרף הפרישי הצמדה והם יעוגלו כלפי מעלה ככל שיש חריגה לאחר הנקודה בשקל".
טענות המשיבה
ביום 3.11.2019 המשיבה הגישה תצהיר מטעם הגב' סיגל זלנפרוינד, מנהלת תחום יישומים בכירה באגף טכנולוגיות דיגיטאליות ומידע של המשיבה, שהצהירה כדלקמן:
(1) החזר אגרה לחודשים מלאים ולא לפי חישוב יומי – "בתקופה שמיום 1.1.2017 ועד ליישום החדילה לפי החלטת בית המשפט, היו 1,090 הפקדות, וההפרש בין הסכום שהוחזר בפועל על פי חישוב חודשי לעומת הסכום שהיה אמור להיות מוחזר על פי חישוב יומי, הוא 141,913 ₪ (הסכום צמוד מתאריך תשלום האגרות ועד למועד חתימת תצהירי זה)".
(2) החזר אגרה לפי הרישיון לשנה העוקבת ולא מה ששולם בפועל – "בתקופה האמורה בוצעו 3,780 החזרים כאמור ובידי המדינה סכום עודף כולל של 15,971 ₪ (צמוד) מדובר במקרים בהם החישוב של האגרה לשנה אחרי ההוצאה מהפקדה, היה שגוי, לעיתים גבייה ביתר ולעיתים גבייה ביתר". הסכום שהוצג הוא לאחר קזוז הגבייה בחסר.
אשר לדוגמת רכב המיצובישי שנמכר מאדם פרטי לסוחר וממנו לאדם פרטי לאחר תום תקופת הרישיון, טענה המשיבה כי "סוחרים משלמים כשנמצא קונה לרכב, אך פעמים רבות אינם מגיעים למשרד הרשוי לבקש אגרה מופחתת שתביא בחשבון את תקופת ההפקדה מאז מועד החידוש שחלף, ואם הם מוציאים מהמערכות האוטומטיות רישיון לחידוש, הרישיון יוצא בסכום המלא, וצריכים לבקש החזר על תקופה זו. מדובר באחד מהמקרים של הפקדות סוחר שנמצאת בבדיקה הנוספת" (ס' 54 למכתב התגובה).
[6] אשר לרכב המאזדה של המבקשים שהופקד פעמיים מעל 30 ימים ונטען שהיתקבל בגינו החזר חלקי אך הוא לא נכלל במסד הנתונים, המשיבה טענה כי "מדובר ברכב נושא התביעה שבשל התביעה נערך רישום מיוחד בעיניינו, אשר גרם לאי הכללה ספציפית ופרטנית של מקרה זה בדו"ח, ואין בכך כדי להעיד על אף מקרה אחר כאמור".
[7] אשר לרכב היונדאי שהופקד לאחר החדילה, המשיבה חזרה על כך שחישוב ימי ההפקדה ע"י המבקשים שגוי וכי ההשבה בוצעה כדין.
...
לסיכום - מכלל האמור לעיל מצאתי כי אכן קיימים חוסרים ואי דיוקים בדו"ח, הן לעניין כ-280,000 רשומות רכבים שלא נבדקו על אף שהיה מקום לבדקן, והן לעניין פערים עליהם הצביעו המבקשים בין הרשומות והדו"ח ובין המציאות.
לסיכום – לאחר ששקלתי את מכלול השיקולים, לרבות העובדה שמדובר בכספי ציבור, וכן שהושגה תועלת רבה לא רק לחברי הקבוצה (לאפשרות לפסוק שכ"ט נוכח תרומה לשיפור המצב ר' - בר"מ 6729/10 המוסד לביטוח לאומי נ' הסתדרות הכללית של העובדים בארץ ישראל ההסתדרות במרחב חיפה (08.07.2021))- מצאתי לפסוק לב"כ המבקשת שכ"ט בסך 250,000 ₪ וגמול למבקשים בסך 50,000 ₪.
סוף דבר
המשיבה תישא בשכ"ט ב"כ המבקשים בסך 250,000 ₪ ובגמול המבקשים בסך 50,000 ₪ שישולמו בתוך 30 ימים מהיום.