מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה להרמת מסך וחיוב בעלי מניות בחובות חברה חדלת פעילות

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אולם בתי המשפט נזהרים מ"הרמת מסך", ונוקטים בדרך זו רק שעה שהוכחה למעלה מכל ספק תרמית – בין בעת הקמת החברה, בין בעת פעילותה, ובין בסיום פעילותה, הן בפרוק והן על ידי הפסקת פעילותה למעשה".
עוד הוזכר באותו עניין כי על מנת לחייב בעל מניות בחובות החברה, על המבקש להוכיח בראיות היתנהלות המצדיקה את חיובו האישי דוקא, כאשר לגבי העילה המצדיקה את הרמת המסך, יש להניח תשתית עובדתית המלמדת כי החברה: "נועדה לשמש כסות לפגיעה בזכויותיו של המשיב או להונאתו". בר"ע (ארצי) 52353-08-16‏, א.ב. טוקו שף בע"מ נ' ‏ADMARIAM GAVR NEGOUSE, מיום 13.11.16.
לא הונחה לפנינו תשתית עובדתית ממנה ניתן ללמוד כי הנתבעת נועדה לשמש כסות לפגיעה בזכויותיו של התובע או להונאתו, כי הנתבעת נוהלה תוך נטילת סיכון בלתי סביר או כי הנתבעת חדלת פרעון.
משלא הוכחה עילת תביעה אישית כנגד נתבעים 2 ו – 3 המצדיקה את הרמת מסך ההיתאגדות, אנו דוחים את התביעה נגדם.
...
סוף דבר התביעה כנגד נתבעת 1 מתקבלת חלקית.
התביעה נגד נתבעים 2 ו – 3 נדחית.
בשים לב לכך שהחלק הארי מהתביעה התקבל, ומנגד לכך שהתביעה נגד נתבעים 2 ו -3 לא הוכחה ונדחתה, אנו קובעים שנתבעת 1 תישא בהוצאות שכ"ט עו"ד בסך 6,000 ₪, צמודים כחוק מהיום.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

סעיף 6 לחוק קובע כי בית משפט רשאי לייחס חוב של חברה לבעל מניה בה, אם מצא כי בנסיבות הענין צודק ונכון לעשות כן. הסעיף מונה מקרים חריגים שבהם השמוש באישיות המשפטית הנפרדת נעשה באופן שיש בו כדי להונות את נושי החברה, או תוך נטילת סיכון בלתי סביר באשר ליכולתה לפרוע את חובותיה וכיוצ"ב. ס"ק (ד) מבהיר כי בית המשפט לענין סעיף זה הוא בית המשפט שלו הסמכות לידון בתובענה, וזאת לאחר שההגדרה שהיתה לבית המשפט בסעיף 1 לחוק נמחקה ואיננה כפי שהיתה בעבר (ובפקודת החברות), תוך שהמחוקק מבהיר בדברי ההסבר להצעת החוק (כפי שצורפה כנספח א' לתגובת המשיבה) כדלהלן: "מוצע להתאים את הוראות חוק החברות להוראות המוצעות בהצעת חוק זו, כך שכל הדיונים המשפטיים בעילות הנובעות מחוק החברות, יידונו לפני בית המשפט המחוזי, מלבד אותם עניינים אשר פורטו לעיל - הרמת מסך ו.. שלגביהם נותרה הסמכות הקיימת כיום". תביעה להרמת מסך ההיתאגדות מכוח סעיף 6 לחוק, נדונה אפוא, בבית המשפט שלו הסמכות העניינית לידון בתביעה על פי שוויה.
ודוק, היעלה על הדעת כי כל עת שניתן צו פירוק כנגד חברה נוכח חידלות פירעונה (ועסקינן בענין שבשיגרה) יעוכבו אוטומאטית כל ההליכים המתנהלים בבתי המשפט השלום כנגד בעלי החברה וזאת אף ללא כל שיקול דעת, כאילו צו הפרוק (שבדרך כלל ניזום ע"י הנושים) מקנה חסינות לבעלי המניות?! אין זו כוונת המחוקק, ואילו התכוון להגביל את זכות הפניה לערכאות של הנושים המחפשים מזור בנסיבות בהן החברה נקלעה לחדלות פירעון, חזקה עליו שהיה מציין זאת במפורש.
עוד טענה המבקשת, כי יש להבדיל בין תביעה כנגד אורגן של החברה מכח מעשים או מחדלים שביצע באופן אישי כנגד הנושה, שאז ישנה סמכות לבימ"ש אזרחי לידון בתובענה, לבין תביעה לחיוב נושא משרה או בעל מניות מכוח הרמת מסך כבענייננו, בה הסמכות נתונה למפרק החברה בביהמ"ש של פירוק.
לפיכך, ולאחר שהושלמו הליכי הביניים בהתאם למועדים שנקצבו והוארכו, וככל שאין בידיהמשיבה מידע קונקריטי אודות מעורבות ישירה של המבקשת בפעילות החברה וכפי שנידון בדיון, ראוי שתשקול את צעדיה בנוגע להמשך ההליך.
...
שנית, אין בידי לקבל האבחנה המוצעת ע"י הכנ"ר, מהטעם שאין עסקינן בשאלה של סמכות עניינית, אלא בשאלה של שיקול דעת המוקנית לבית המשפט של פירוק, הרשאי כאמור להורות על עיכוב הליכים פרטניים המתנהלים כנגד בעלי המניות או אורגנים של החברה.
משכך, סבורני כי יש סמכות לבית המשפט השלום לדון בתביעות הרמת מסך, המוגשות כנגד בעלי המניות או אורגנים בחברה, אף אם החברה מצויה בפירוק.
אשר על כן, אני דוחה את הבקשה ומחייב את המבקשת בהוצאות המשיבה בסך של 2,500 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מהיום ועד מועד התשלום בפועל.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

הפוכו של דבר, מעיון בכתבי בי דין בבית הדין לעבודה, שצורפו על-ידי המערערת לתביעת החוב מטעמה, עולה כי לדבריה שלה היא פוטרה באוגוסט 2012 לאחר שעבודתה אצל החברה שבבעלות החייה החלה רק באפריל 2010, כי פצויי פיטורין שולמו ליתר העובדים, כי ההבטחה לעניין תשלום מלוא הפיצויים לידיה ניתנה על-ידי גורם אחר ולא על-ידי החייב וכי אי-הפרשת זכויות סוציאליות יוחסה על-ידה למעסיקה הקודמת.
החיוב בפסה"ד הוא חיוב בעל מניות בחובות חברה, דהיינו – מדובר בהרמת מסך, סעד שאיננו שיגרתי ומחייב תשתית מתאימה להוכחת עילות מוגדרות הקבועות בדין.
מכאן שמוצדק היה, ואף מתחייב, כי הנאמן – הנושא באחריות כלפי כלל הצדדים בהליך חידלות הפרעון – יבחן האם הונח בסיס מספק להוכחת וביסוס החיוב מושא תביעת החוב.
יתר טענות המערערת באשר לריקון החברה המעסיקה מתוכן, ניהול החברה תוך לקיחת סיכונים בלתי סבירים, הקמת עסק הממשיך את אותה פעילות וכו', בגדר עילות נוספות להרמת מסך בעניינינו, לא נתמכו בראיות כלשהן ונטענו בעלמא, ולא ניתן להתבסס עליהן כתשתית המצדיקה הרמת מסך.
...
במסקנה זו אינני רואה עילה להתערב, מהטעמים שלהלן.
בכלל זאת נפסק, כי אי-העברת ניכויים משכרו של העובד עבור תנאים סוציאליים, מהווה, כהנחת מוצא, עילה להרמת המסך בין חברה מעסיקה לבעליה, וזאת משמדובר בשליחת יד של המעסיקה בכספי העובד (ע"ע (ארצי) 1137/02 יוליוס אדיב נ' החברה לפיתוח ולמלונאות רחביה בע"מ (פורסם במאגרים) (2003); לסיכום וחידוד ההלכה בעניין זה ראו מלאחרונה – ע"ע (ארצי) 35231-02-19 יד שירותי ייעוץ וליווי חברות בע"מ ואח' נ' אלעד סטפנסקי (פורסם במאגרים) (2020)).
סיכומם של דברים; נוכח כל המפורט לעיל, דין הערעור להידחות, וכך אני מורה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

על אף טענת הזיוף לא הגישה התובעת כל ראיה להוכחת המסמכים שבמחלוקת ונותרה עם עדותו היחידה של מנהל התובעת, שלא התקבלה בעיניין זה. התובעת טענה שנתבע 3 יצר עירבוב נכסים בחברות השונות, הביא אותן לחדלות פירעון והבריח את כל הרכוש והפעילות העסקית שלהן לחברה אחרת, ועל כן דרשה את הרמת מסך ההיתאגדות וחיוב הנתבע 3 בחובות הנתבעות 1-2.
סביר להניח שרשויות המס יצטרכו להדרש למערבולת העיסקאות שעשו שני הצדדים בהליך זה, אך עניין נקודתי זה אינו מצדיק הרמת מסך עד כדי חיוב בעל מניות בחובות העיסקיים של החברה שבבעלותו.
...
סוף דבר ענייננו בתביעה העוסקת ביחסים המסחריים בין הצדדים ונטען בה שהנתבעים חבים לתובעת כספים ורכבים.
בסיכום הדברים לא ניתן להימנע מהמסקנה שבפני בית המשפט הוצגה רק חלק ממסכת היחסים העסקיים בין הצדדים.
מכל המקובץ בפסק דין זה עולה כדלקמן: לא הוכח שהתובעת סיימה לשלם עבור משאית המרצדס ולא הוכח שמי מהנתבעים חב לה תשלום כלשהו כהחזר מע"מ שלכאורה שילמה חברת א.מ.סורי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

במסגרת התביעה שלפניי מבקש התובע, בעל עסק לאספקת בשר, לחייב את הנתבע, מי ששמש במועדים הרלוואנטיים כבעל מניות בחברה אשר ניהלה חנות מיפעל לפירוק ואריזת בשר, ביתרות החוב שנותרו כלפיו בעקבות רכישות שביצעה החברה (לאחר שזו פתחה בהליכי פירוק).
דומה אם כן כי לא זו בלבד שהנתבע ידע במועד רשומו כבעל מניות בחברה כי חובות החברה עולים על שווי נכסיה, אלא שממועד כניסתו ועד לחודש אוגוסט 2019, המועד בו לשיטת הנתבע הפכה החברה לחדלת פירעון והפסיקה את פעילותה, הלכו חובות החברה וגדלו.
מכל אלו, לאור שילוב היתנהלותו של הנתבע (באפשרו יצירת חובות נוספים מבלי להגדיל את "כרית הביטחון" של החברה, באפשרו הצגת מצגים כלפי התובע בנוגע לכוונת החברה ויכולתה לסלק את חובותיה כלפיו, ובכך שהמשיך וחתם על המחאות כלפי התובע ואפשר המשך הזמנת סחורה מבלי ליידע את התובע בדבר מצב הדברים לאשורו) מצאתי כי היתקיימו הנסיבות המצדיקות, במקרה הנוכחי, הרמה של מסך ההיתאגדות וחיובו של הנתבע, בעל מניותיה של החברה, בעיקר חובות החברה כלפי הנתבע.
...
לאחר ששמעתי את עדויות הצדדים מצאתי כי יש לקבל את עיקר התביעה ולחייב את הנתבע לשלם לתובע סך של 575,363 ₪, ולהלן טעמיי – אין מחלוקת בין הצדדים בנוגע לכך שהתובע סיפק לחברת א. חקלאות לימן בע"מ (להלן: החברה) מוצרי הודו ועוף טריים במשך שנים ארוכות, במהלכן נוצרו קשרים הדוקים בינו לבין מי שהיה בעליה הקודמים והמשיך וניהל את החברה לאורך כל שנות העבודה המשותפת, מר אמיר כהן, אחיינו של הנתבע.
כאן המקום להבהיר כי הגם שהתובע טען בכתב תביעתו כי הנתבע עצמו הוא שהציג את המצג, והגם שהתרשמתי כי התובע אינו יכול לשחזר במדויק מי אמר את הדברים באופן ישיר, הרי ששוכנעתי כי הנתבע, שהוצג כבעל המניות ובעל זכות החתימה היחיד בחשבון (ובהתאמה כמי שבקיא במצבה הכלכלי של החברה) לכל הפחות נכח באותה ישיבה ולא ביקש לסייג את הדברים או להתריע מפני קושי ממשי בהמשך עמידה בהתחייבויות החברה.
הנה כי כן אני קובעת כי במחדליו כאמור הסתיר הנתבע, הלכה למעשה, מעיניו של התובע את מצב הדברים לאשורו, גרם לו להסתמך על התחייבויות החברה תוך הגדלת גרעונו, והכל כאשר בהיותו בעל זכות החתימה בבנקים היה מודע וער למצב הדברים, לשיעור החובות אל מול נכסי החברה, לקשיי החברה בגיוס אשראי ולקריסתה של החברה.
יחד עם זאת שוכנעתי כי התנהלות הנתבע ומר כהן, בין היתר בחתימתו של מר כהן על ערבויות אישיות, בביצוע תשלומים בהעברות בנקאיות (בסכומים שאינם מבוטלים), ובהצגת הדברים כבעיה תזרימית זמנית, כדי להפחית ממידת האשם התורם החוזי שיש בנסיבות העניין לייחס לתובע.
כפועל יוצא, אני סבורה כי לתובע אשם תורם בשיעור שאינו עולה על 10% לגיבושו של החוב במלוא מימדיו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו