בית הדין הארצי לעבודה
עב"ל 57384-09-23
08 אפריל 2024
ד"ר ראיד סרחאן
המערער
המוסד לביטוח לאומי
המשיב
לפני: סגן הנשיאה אילן איטח, השופטת לאה גליקסמן, השופטת חני אופק גנדלר
נציגת ציבור (עובדים) גב' רחל בנזימן, נציג ציבור (מעסיקים) מר דן חן
ב"כ המערער - עו"ד עמוס אגרון, עו"ד מאיר היימן
ב"כ המשיב - עו"ד ענת רישין נקש
פסק דין
לפנינו ערעור על פסק דינו של בית הדין האיזורי ירושלים (הנשיאה שרה ברוינר-ישרזדה; ב"ל 44932-01-22) שבו נדחתה תביעת המערער להכיר בליקוי במרפקיו ובכפות ידיו כפגיעה בעבודה לפי עילת המקרוטראומה או מחלת המיקצוע.
לעניין מחלת המיקצוע – ציין בית הדין האיזורי כי המערער נסמך על פריט 26 בחלק א' לתוספת השניה לתקנות הביטוח הלאומי (ביטוח מפני פגיעה בעבודה), תשי"ד – 1954 - "עבודות המחייבות תנועות חד-גווניות של האצבעות, כף יד או מרפק, לפי הענין, החוזרות ונישנות ברציפות". בית הדין קבע כי לא הוכחו תנאי העבודה כאמור בפריט:
"זאת מהטעם שכפי שהוכח, התובע לא רק הקליד, אלא גם השתמש בעכבר המחשב לסירוגין, ומעת לעת אף הדפיס דפים, לחץ על הפעמון שקורא למטופל הבא, חתם בכתב יד ובחותמת על מסמכים ומסרם למטופל והרים את שפורפרת הטלפון. בין מקטעי ההקלדה היו פעולות אחרות כדלעיל, מכאן שאף שפעולת ההקלדה היא בגדר תנועות חד-גווניות של האצבעות, לא היתקיימו בעבודתו של התובע חזרתיות ורציפות כנדרש בפרט 26 לתוספת השניה לתקנות (ראו והשוו: עניין סלאמה)."
לאחר שבחנו את כלל חומר התיק ואת טענות הצדדים לפנינו בכתב ובעל פה הגענו לכלל מסקנה כי דין העירעור להידחות וכי בעקרו של דבר ראוי לאשר את פסק דינו של בית הדין האיזורי לפי תקנה 108(ב) לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין), התשנ"ב – 1991.
...
אשר לפסק הדין בעניין אטלנוב (עב"ל (ארצי) 18274-12-21 ליליה אטלנוב – המוסד לביטוח לאומי (13.4.2022)) – כפי שהוצג בעב"ל (ארצי) 24478-02-22 ז'קלין זיוה אופיר – המוסד לביטוח לאומי (15.12.2022), שם "נדון מקרה של מי שעסקה בעבודת הקלדה של פרוטוקולים בוועדות רפואיות. דיוני הוועדות נמשכו במשך שש שעות ביום, כשבכל שעה נשמע עניינם של כארבעה מבוטחים ובעניינו של כל מבוטח ההקלדה המדובר היה בהקלדה רצופה של כחמש עד שבע דקות". מקובלת עלינו קביעת בית הדין האזורי כי נסיבות ההקלדה שם, בהיבט של האינטנסיביות והרציפות, שונות מאלה שהוכחו בעניינו של המערער.
נזכיר כי בעניין אטלנוב נקבע כי מדובר במקרה גבול ובעניין אופיר קבענו ביחס לנפסק שם כי "לא מצאנו שיש הצדקה להוסיף ולהרחיב את גבולות התשתית העובדתית המתאימה לעילת המיקרוטראומה".
בשולי הדברים אך לא בשולי חשיבותם, מצאנו להעיר כי צודקת טרוניית המערער בקשר לקביעה בסייפת הדיון בעילת המיקרוטראומה לפיה "לא למותר לציין שלא עלה בידי התובע להצביע על מקרה אחד של רופא, התומך בתזה של 'הרופא הקלדן' כפי שטען". העדר מקרה של רופא בו הוכרה תשתית עובדתית מתאימה אינו מלמד על כך שבמקרה הנוכחי לא קיימת תשתית מתאימה.
כל מקרה צריך להבחן בנסיבותיו ולא ניתן לשלול אפריורית את האפשרות כי תוכח התזה של "הרופא הקלדן".
סוף דבר – הערעור נדחה.