בין השנים 1997-1999 עבד במיתקן N.
בין השנים 1999-2001 עבד מחדר הבקרה של מתקן P.
בין השנים 2001-2003 עבד מחדר הבקרה המשותף בתפעול מתקן N.
בין השנים 2003-2012 עבד מחדר הבקרה בתוך מתקן N.
לטענת התובע במהלך עבודתו הוא נחשף (במגע ישיר או בשאיפה) לחומרים הכימיים הבאים: אמוניה, חומרים לשימור מים, מי חמצן, כלור לסוגיו, היפו כלוריד וחומרים רבים נוספים המצויים במיתקן N במפעל בו עבד (והמפורטים בנ/1).
ביום 4.2.2015 הגיש התובע לנתבע תביעה להכרה במחלת המיאלומה הנפוצה בה לקה כ- "פגיעה בעבודה" בשל חשיפתו לחומרים כימיים שונים במהלך עבודתו במפעל חיפה כימיקלים.
דיון והכרעה
המסגרת הנורמאטיבית
על פי ההלכה התנאי להוכחת פגיעה בעבודה במסגרת תורת המקרוטראומה הוא:
"קיומן של פגיעות זעירות שכל אחת מהן הסבה נזק זעיר בלתי הדיר, עד שהצטברות הנזקים הזעירים הללו זה על גבי זה הביאה בסיכומם הכולל לנזק הממשי הפוגע בכושר עבודתו של הנפגע. הדוגמה המובאת בדרך-כלל להמחשת אופן קרות הנזק האמור הנה של טיפות מים המחוררות חור באבן שהן פוגעות בה.. "
עב"ל (ארצי) 313/97 המוסד לביטוח לאומי - אשר יניב, פד"ע ל"ה, 529, 533 (1999)
עוד נפסק באשר לעילת המקרוטראומה בהקשר של חשיפה לחומרים מסוכנים:
"ההכרה בתביעות להכרה בפגיעות כגון מחלת ריאות, מחלות סרטן, מחלות עור ועוד, בדרך של מקרוטראומה, כתוצאה מחשיפה לחומרים (מסוכנים או אחרים) במסגרת העבודה "ימיה כימעט כימי הילכת המקרוטראומה בבית הדין. מאז תחילת דרכו הבהיר בית הדין כי חדירה של חומרים כאלו ואחרים דרך הנשימה מהוה שרשרת של אירועים המהוים פגיעות חוזרות ונשנות".
בהתאם להלכה העקרונית בנוגע למקרוטראומה, גם במקרה של פגיעות שהם תוצאה של חשיפה לחומרים במסגרת העבודה, נידרש מהנפגע להוכיח תשתית עובדתית "מתאימה". תשתית עובדתית זו כוללת נתונים אודות החשיפה ה"חוזרת ונישנת" לחומרים.
...
בשים לב לכך שהובאו בפנינו ראיות דלות ביותר ביחס לעבודתו של התובע במתקן P, אין בידינו לקבוע כי הונחה תשתית עובדתית מספקת ביחס לחשיפתו של התובע לחומרים בתקופת עבודה זו.
עבודת התובע במתקן N (2001-2012) – עבודה זו תיאר התובע כך: "שינוע חומרים שונים בחביות או בצוברים וג'ריקנים, החלפתם בשטח המפעל ובתוך המתקנים. לקיחת דגימות שונות משטח המפעל. פעולות ניקיון הכוללת פינוי מפגעי בטיחות, משטחים, פחים, קרשים, ברגים חלקי ברזל ועוד" (סע' 18 לתצהירו המשלים).
סיכום
לאור האמור לעיל ולאחר בחינת כלל הראיות אשר הובאו בפנינו, הגענו לכלל מסקנה כי קיים בסיס מספק לקבוע שהתובע נחשף באופן מתמשך ורציף, באמצעות הנשימה, לחומרים כימיים, לגזים רעילים ולאדים שנפלטים מהחומרים הללו הן כחלק מעבודת השטח במפעל, והן במסגרת שהייתו בחדר הבקרה.
בנוסף, לא הונחה תשתית מספקת לטענה לחשיפה להיפו-כלוריד, אורניום, ארסן, קדיום כספית ועופרת, בתקופת עבודתו של התובע במתקן P.
על יסוד האמור לעיל, הגענו למסקנה כי התובע הרים את הנטל להוכיח קיומה של תשתית עובדתית לביסוס טענת המיקרוטראומה לשם העברת עניינו למומחה רפואי לבחינת הקשר הסיבתי בין תנאי עבודתו למחלה ממנו הוא סובל.