מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

תביעה להכרה בליקוי שמיעה וטנטון כפגיעה בעבודה עקב מיקרוטראומה

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 2.6.1997 הגיש המשיב תביעה למערער להכיר בליקוי שמיעה וטינטון מהם הוא סובל כפגיעה בעבודה, בגין עבודתו בתפקיד כימאי בחברת "צים". המערער קיבל את התביעה והכיר בליקוי השמיעה והטינטון כפגיעה בעבודה.
אופן קביעת דרגת הנכות לגבי שלושת סוגי הפגיעות בעבודה - תאונת עבודה, מחלת מיקצוע ומקרוטראומה, כאשר מדובר בנכות מעורבת עקב העבודה ושלא עקב העבודה, הנו על דרך של עריכת חשבון עובר ושב.
...
לסיכום קבעה הוועדה כך: "הוועדה מקבלת את הערר וקובעת בגין ירידה בשמיעה נכות של 15% לפי 72 1 ד 4 ותחולתה מ-18.5.17, וכך מקבלת גם את המלצתו של פרופ' יואכימס במכתבו (ללא חתימה) מ-10.11.17". בנסיבות אלה קבעה הוועדה שנכותו המשוקללת של המשיב היא בשיעור של 24% (15% בגין ליקוי שמיעה ו-10% בגין טנטון).
] הכרעה לאחר ששקלתי את טענות הצדדים מצאתי כי דין הערעור להתקבל, כמפורט להלן.
מעיון בהחלטת הוועדה עולה כי אין בה התייחסות כלשהי לניכוי נכות שאינה קשורה לעבודה ברעש מזיק, ולכן איני מקבלת את טענת המשיב בעניין זה. בנסיבות אלה, מצאתי כי נפלו פגמים משפטיים בעבודת הוועדה.
סוף דבר הערעור מתקבל.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

בשנת 2014 הגיש התובע לנתבע תביעה ראשונה להכרה בליקוי שמיעה וטינטון כפגיעה בעבודה, בטענה כי הוא חשוף לרעש מזיק אשר נוצר מכלים רוטטים אותם הוא מפעיל במהלך עבודתו.
באותו עניין נקבע כדלקמן: "לשיטתנו, כאשר עובד תובע להכיר בליקוי בשמיעתו כפגיעה בעבודה, ואין בידו להוכיח את מפלס הרעש במקום עבודתו בתקופה הרלבנטית לתביעתו באופן אובייקטיבי, הן בשל העובדה שהמעביד לא קיים את החובה המוטלת עליו למדוד את רמות הרעש במפעלו, והן כאשר לא מוטלת כלל חובה כזו על המעביד, וכאשר סביר להניח, מחומר הראיות שמונח בפני בית הדין כי אכן העובד נחשף לרעש במקום עבודתו- במקרה כזה, לדעתנו, יש למנות מומחה רפואי, על מנת שיקבע האם הליקוי בשמיעה הוא תוצאה של חשיפה לרעש מזיק בעבודה. זאת בדומה להליך שנהג בבתי הדין לגבי תביעות להכרה בליקוי שמיעה כפגיעה בעבודה על דרך המקרוטראומה, שהוגשו למוסד טרם כניסת התיקון לתוקף. במצב שבו קביעת המומחה שימונה תהא, כי אין מדובר בליקוי שמיעה כתוצאה מחשיפה לרעש מזיק, הרי שיש לדחות את התביעה. אולם אם יקבע המומחה, על סמך החומר הרפואי שבפניו, כי יש קשר סיבתי רפואי בין חשיפת העובד לרעש במקום עבודתו לבין הליקוי בשמיעתו, ימשיך בית הדין ויבחן האם התמלאו התנאים האחרים המנויים בסעיף 84א'." בעב"ל (ארצי) 61058-12-16 גנטוס נ' המוסד לביטוח לאומי (11.04.19) נקבע שאין בפסיקה בעיניין פאנוס כדי לגרוע מחובת התובע לעמוד בהוכחת קיומו של רעש מזיק לצורך הכרה בפגיעתו : "....אחד מתנאי הסף להכרה בפגיעה בשמיעה כפגיעה בעבודה בשל רעש מזיק, היא הוכחת תנאי עבודה ברעש מזיק. נטל זה מוטל על התובע ואם לא עלה בידו להרים נטל זה, הרי שדין תביעתו להדחות. אכן, כפי שנקבע בעיניין פאנוס, כאשר בוחנים אם עלה בידי התובע להרים את הנטל, מקום בו אין מדידות רעש, יש לבחון את השאלה בשים לב למכלול הראיות, וכאשר על פני הדברים המסכת העובדתית מצביעה על האפשרות הסבירה שהמבוטח נחשף לרעש מזיק, יישקל מינוי מומחה רפואי.... אולם, אם תובע לא הרים את הנטל הראשוני להוכיח כי נחשף לרעש שאפשר שייחשב כמזיק, אין מקום למנות מומחה רפואי ...". מן האמור לעיל עולה כי מקום בו בית הדין שוכנע כי המבוטח אכן נחשף לרעש מזיק במקום עבודתו, ימונה מומחה רפואי גם מקום בו אין מדידות רעש במקום העבודה, אולם על המבוטח להרים את נטל ההוכחה הראשוני על מנת שניתן יהיה לקבוע באופן ברור על פי החומר הראיות, כי עבד בסביבה בה קיימת חשיפה לרעש המזיק.
...
] על כן, לא שוכנענו גם כי עבודתו של התובע ושותפו דרשה עבודה משמעותית עם דיסק, מקדחה או פטישון, באופן החורג מהמוגדר בתקנות, ואף כאשר התובע נשאל לגבי התכיפות של השימוש בדיסק, תשובתו היתה לא מדויקת ומעורפלת: "כמה פעמים בשבוע, לא יודע, לא זוכר כמה, מתי שצריך. לא יודע להגיד לך מתי".[footnoteRef:15] התרשמנו כי התובע ניסה להעצים את הרעש אליו נחשף, ולא נתנו אמון בעדותו, נוכח הסתירות אל מול עדותו של מר טפירו.
לא נתנו אמון בגרסתו של התובע ולא שוכנענו כי היה חשוף לרעש מזיק באופן אשר תואר על ידו, ואשר אינו עולה בקנה אחד עם שאר הראיות.
סיכום על יסוד כל האמור לעיל, התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

התובע טען כי בבדיקת השמיעה מתאריך 27.3.2019 הודגמה ירידה בשמיעה של מעל ל – 20 דציבלים ולכן יש להכיר בתביעתו, ליקוי שמיעה וטינטון, כפגיעה בעבודה על יסוד הילכת המקרוטראומה/מחלת מיקצוע.
לטענת הנתבע, לא היתקיימו אצל התובע התנאים המצטברים להכרה בתאונת עבודה עקב ירידה בשמיעה, אשר נקבעו בסעיף 84א לחוק וכי על מנת להכיר בירידה בשמיעה עקב חשיפה לרעש בעבודה, יש להוכיח שכושר השמיעה פחת בשיעור של 20 דציבלים לפחות בתדירויות הדיבור, בכל אחת מהאוזניים.
...
אנו סבורים כי לאור אופי המחלוקות בין הצדדים, נכון וראוי למנות מומחה רפואי על מנת שיחווה דעתו בשאלות העולות מתיק זה. בבר"ע (ארצי) 23404-03-13 המוסד לביטוח לאומי – פנקר (פורסם בנבו), (20.5.2013) קבע בית הדין הארצי כי בדיקת שמיעה שתוצאותיה מעידות על עמידה במבחן הסף הנדרש של ירידת השמיעה עדיפה על בדיקה שאינה מעידה כך ואולם, מדובר על נסיבות שבהן הבדיקות שנערכו הן בעלות ערך רפואי זהה ויש ליתן להן משקל דומה.
בענייננו, כאמור, לא הוצגה על ידי הנתבע בדיקת השמיעה השנייה והמאוחרת שבוצעה במכון "קולות" ולכן, אנו סבורים שלכל הפחות יש למנות מומחה רפואי שיחווה דעתו בעניין זה, לאחר שתוצגנה לו שלוש הבדיקות שביצע התובע.
סוף דבר, התובע הרים את הנטל להוכיח את התשתית העובדתית הנדרשת למינוי מומחה בעניינו.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 26.11.19 הגיש התובע תביעתו למוסד לביטוח לאומי להכיר בליקוי שמיעתו וטנטון כפגיעה בעבודה במסגרתה ציין, כי הוא עובד כנהג אוטובוס מזה כ – 30 שנה בחברות שונות כאשר הוא עבד גם בקוים ערוניים וגם בקוים בין ערוניים ולטענתו היה חשוף בעבודה זו לרעש מזיק.
(ראה לענין זה עב"ל 62405-02-16 יעקב ארנון כהן – המל"ל (פס"ד מיום 6.9.18) שדן בהרחבה בשוני של מועד התגבשות העילה בין ארוע תאונתי מוגדר לבין זה המתגבש במחלת מיקצוע או בעילה של מקרוטראומה שם עילת התביעה קמה במועד תחילת הנכות) אכן בפסק דינו של בית הדין הארצי עב"ל (ארצי) 717/08 אודת פאנוס נאסר – המוסד לביטוח לאומי (פסק דין מיום 10.12.09) (להלן: "פרשת נאסר") נקבע, כי: "לשיטתנו, כאשר עובד תובע להכיר בליקוי בשמיעתו כפגיעה בעבודה, ואין בידו להוכיח את מפלס הרעש במקום עבודתו בתקופה הרלוואנטית לתביעתו באופן אובייקטיבי, הן בשל העובדה שהמעביד לא קיים את החובה המוטלת עליו למדוד את הרעש במפעלו, והן כאשר לא מוטלת כלל חובה כזו על המעביד וכאשר סביר להניח, מחומר הראיות שמונח בפני בית הדין, כי אכן העובד נחשף לרעש במקום עבודתו – במקרה כזה, לדעתנו, יש למנות מומחה רפואי, על מנת שיקבע האם הליקוי בשמיעה הוא תוצאה של חשיפה לרעש מזיק בעבודה. זאת בדומה להליך שנהג בבית הדין לגבי תביעות להכרה בליקוי שמיעה כפגיעה בעבודה על דרך המקרוטראומה, שהוגשו למוסד טרם כניסת התיקון לתוקף.
...
מנגד יש להדגיש את הסכמתם של התובע ובא כוחו כפי שעלתה בדיון בבית הדין ביום 10.1.21 לפיה הוא מוכן ששכר טרחתו של המומחה שבית הדין ימנה ישולם בשלב ראשון על ידי התובע וככל שבסופו של דבר התובע יזכה בתביעתו יוחזר לו התשלום במסגרת הוצאות משפט, אך אם התביעה תידחה, אזי עלות שכר טרחתו של מומחה בית הדין יהיה על חשבונו של התובע.
במצב שבו קביעת המומחה שימונה תהא, כי אין מדובר בליקוי שמיעה כתוצאה מחשיפה לרעש מזיק, הרי שיש לדחות את התביעה.
משך שנים רבות עוצמת הרעש של האוטובוסים היא ככל הנראה אינה מגיעה לרעש העולה לכדי רעש מזיק והסבירות היחידה לפיה יכול היה התובע לטעמנו להיות חשוף לרעש במקום עבודתו היא באותן שנים בהן הסיע טיולי תלמידים של בתי ספר ויתכן שישנה סבירות כלשהי אך נמוכה יותר לרעש בשנים בהן עבד בחברת אגד – בקווים עירוניים של חיפה (משנת 2015 עד 2017).

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

התשתית העובדתית וטענות הצדדים התשתית העובדתית – להלן עקרי התשתית העובדתית: - התובע יליד שנת 1961, ועובד מזה כ-28 שנים ברכבת ישראל; - בשנים 2001-1993 התובע עבד כפקח; החל מחודש 4/2001 ועד לחודש 5/2002 התובע עבד כמנהל משמרת בתחנת חיפה בת גלים; החל מחודש 6/2002 ועד לחודש 7/2010 התובע עבד כמנהל תחנת חיפה בת גלים; מחודש 8/2010 ועד היום התובע עובד כמנהל תחנת חיפה חוף הכרמל; - התובע הגיש לנתבע תביעה להכרה בליקוי שמיעה וטינטון כפגיעה בעבודה; - התובע הופנה על ידי הנתבע לבדיקת שמיעה במכון שמיעה באוניברסיטת חיפה, ואובחן כסובל מליקוי שמיעה וטינטון; - תביעתו של התובע נדחתה על ידי הנתבע בהעדר הוכחה לרעש מזיק.
כך, ובעוד שלפי ההסדר החקיקתי הקודם, ליקוי שמיעה יכול היה להיות מוכר כתאונה בעבודה/מחלת מיקצוע/חלופת המקרוטראומה, ביטל ההסדר הנוכחי את הדין הקודם, לעניין הכרה בליקוי שמיעה כפגיעה בעבודה.
כך למשל, בעיניין סונגו נקבע, בין היתר, כי לא ניתן לבסס ממצא בדבר חשיפת המבוטח לרעש מזיק על יסוד בדיקת מפלסי הרעש במקום העבודה נוכח העובדה שהמבוטח "נע ממקום אחד למישנהו במסגרת עבודתו וקשה לאמוד את עוצמת הרעש אליה הוא נחשף". אולם, במקרים שבהם לא סתר המבוטח את תוצאות בדיקות מפלסי הרעש שנערכו במקום העבודה, ועל פי תוצאות בדיקות מפלסי הרעש המבוטח לא עבד בחשיפה לרעש מזיק כאמור בסעיף 84א לחוק, דין תביעתו להדחות על הסף, מבלי שימונה מומחה רפואי.
...
הנתבע טוען, כי בתובע לא מתקיימים כל תנאי סעיף 84א לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995 (להלן: "החוק"), וכי דין התביעה להכרה בירידה בשמיעה וטנטון כפגיעה בעבודה להידחות.
חיים ציין כך: "חיפה מזרח היא אינה תחנה. היא איזשהו מוקד טיפולי, נקרא לזה. יש שם מתקן או מקום שנמצא בסמוך לתנועת רכבות ערה שם. עושים שם הזזה של קטרים, קרונות, רכבות ממקום למקום. זה לא זה לא אותו מתווה פעילות כמו שקיים בתחנת חיפה חוף כרמל. שונה לגמרי". טענה זאת מקובלת עלינו.
סוף דבר לסיכום – התובע לא הוכיח חשיפה לרעש מזיק כהגדרתו בהוראות הדין, ובדיקות רבות של חשיפה לרעש, אשר נעשו לעובדי רכבת בתפקידים דומים לשלו (פקחים / מנהלי משמרת / מנהלי תחנות) העלו שהם אינם חשופים לרעש מזיק.
כך גם עולה מבדיקה פרטנית שנערכה לו. על כן, ומשעה שנשמט הבסיס העובדתי לתביעה, דינה להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו