עוד הוסכם כי הצדדים יישאו, בחלקים שוים ביניהם, בהוצאות שיחולו בחלוקת המיגרש, וכי "גם ללא חלוקה פורמאלית, או חכירה הדדית, יהא כל צד זכאי לבעלות וחזקה בלעדית בחלקתו", בהתאם לגבולות המוסכמים.
לשלמות התמונה יצוין, כי חלקות המשנה 4 ו-5 טרם נרשמו כחלקות עצמאיות בלישכת רישום המקרקעין, ועד היום רשומים המקרקעין בבעלות האגודה, בשלמות, כשלטובת המנוח ורעייתו ז"ל רשומה הערת אזהרה.
בתביעתו, עתר התובע למנוע מיורשי המנוח, הנתבעים 11-1, למכור את הנכס לנתבעים 14-12, וזאת בשים לב לזכות הסרוב הראשונה העומדת לו, לטענתו, בהתאם לסעיף 8 להסכם, אותו כינה "הסכם שתוף". בכתב ההגנה טענו הנתבעים לפגמים שונים בהסכם.
לשיטתם, אף אם תוכר, באופן עיקרוני, זכות הסרוב הראשונה שנקבעה לכאורה בהסכם, הרי שבכל מקרה, תוקפה פקע זה מכבר, בהתאם להוראות הדין.
בית המשפט דחה את תביעם, בזו הלשון (בש"א (מח' חיפה) 904/99 עיזבון המנוח מאיר בינשטוק ז"ל נ' א.א.חי חברה לבנין ופיתוח בע"מ 9.11.2000)):
"אין די בזכות אובליגאטורית להירשם כבעלים כדי להקנות לבעל הדין את הזכות לידרוש פירוק שתוף במקרקעין. הזכות לתבוע פירוק שתוף במקרקעין, על פי סעיף 37(א) לחוק המקרקעין, מוקנית אך ורק לבעלים הרשומים של המקרקעין. רק מי שבידו זכות קניינית זכאי לידרוש פירוק שתוף במקרקעין".
מכאן שהוראות השתוף בחוק המקרקעין, ובכללן סעיף 34 לחוק, חלות מקום שבו מיתקיים שתוף קינייני בקרקע.
...
עיקר טענות הצדדים בבקשה דנא
הנתבעים סבורים כי דין התביעה להיות מסולקת על הסף.
לדידם של הנתבעים, התובע שינה את חזית המחלוקת, ולפיכך קבלת טענותיו המאוחרות תוביל לתוצאה לפיה "ייצא חוטא נשכר".
דיון והכרעה
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להידחות.
כך למשל נפסק בת"א (מח' ת"א) 723/81 אברמנטו נ' אברמנטו, פ''ד תשמ"ד(3) 384:
"אין חולק, כי במקרה דנן אין (ל)תובעת זכות חפצית בחנויות, אלא זכות אובליגטורית בלבד... התוצאה היא, כי התובעת אינה יכולה לתבוע לעצמה מכוח זכותה האובליגטורית זכויות שהחוק מייחד אותן לבעל זכות תפצית-קניינית במקרקעין.
סיכום
על יסוד מקבץ האמור, אני דוחה את הבקשה.