עמדתי גם בעיניין זה נוטה לצד עמדת הנתבעת 1 ואבאר: עוולת התרמית המנויה בסעיף 56 לפקודת הנזיקין אשר חל על המקרה הנידון, מציבה רף הוכחה גבוה מעצם הגדרת המינוח תרמית שמחייב הוכחה:
"תרמית היא הצג כוזב של עובדה, בידיעה שהיא כוזבת או באין אמונה באמיתותה או מתוך קלות ראש, כשלא איכפת למציג אם אמת היא או כזב, ובכוונה שהמוטעה על ידי ההיצג יפעל על פיו; אולם אין להגיש תובענה על היצג כאמור, אלא אם היה מכוון להטעות את התובע, אף הטעיה אותו, והתובע פעל על פיו וסבל על ידי כך נזק ממון."
מכאן שעל המבקש להישען על עוולת התרמית ביחס להיצג שוא הנגזר ממנה, לעמוד בהוכחתם של חמישה תנאים מצטברים: (א) היצג כוזב של עובדה; (ב) העידר אמונה באמיתות ההיצג; (ג) כוונה כי התובע יוטעה על-ידי ההיצג ויפעל בהסתמך עליו; (ד) התובע אכן הוטעה ופעל על סמך טעותו; (ה) כי התובע סבל נזק של ממון בעקבות ההיצג המטעה (ראה ע' בר- שירה ,התרמית, דיני הנזיקין - העוולות השונות (המכון למחקרי חקיקה ולמשפט השוואתי ע"ש הרי סאקר, ג' טדסקי עורך, תשל"ט) 7).
ביחס לרף ההוכחה הנידרש, במקרה זה נקבע בפסיקה כי נטל ההוכחה בעוולת התרמית הנו גבוה ושונה מנטל ההוכחה המקובל בעוולת הרשלנות:
"הטלת אחריות בגין תרמית, שונה היא מהטלת אחריות בגין רשלנות. האשם המיוחס למי שמרמה שונה מזה המיוחס לרשלן. הטלת אחריות בעוולת התרמית מטילה אשם אישי, בעוד האשם שביסוד עוולת הרשלנות הנו "אשמה חברתית" (ע"א 4842/05 גרניט הנדסה לתעשיה בע"מ נ' כלל חברה לביטוח בע"מ (12.8.07) (כן ראה: ע"א 5604/94 חמד נ' מדינת ישראל, פ"ד נח(2) 498, פיסקה 10 לחוות דעתו של הנשיא ברק).
מכאן שטענות התובעות הנסמכות על אותו דו"ח בדיקה המוצג בטיעוניהן, על מנת להראות מצג שוא הנובע הימנו, אינן נתמכות בראיות לתרמית בזמן אמת, כדרישת הדין לכך, וגם אין מכוחן לצקת תשתית ראייתית שתלמד כי התובעת –משרקי, הוטעתה על ידי הנתבעת 1 במישרין או בעקיפין בזמן בדיקת המערכת על ידה כי זו תקנה לה אחריות כוללת למערכת לרבות בעבור רכיבים שאינם שלה, כאשר אין בקיומו של דו"ח שכזה, בדיעבד, בכדי ללמד על אחריות שכזו בדיעבד.
...
עם זאת משאף לא אחד מהצדדים עתר לשומת הוצאות ספציפית ו/או פירט את ההוצאות שנגרמו לו בפועל בוודאי שלא באופן ראייתי מבוסס, לפחות, עומדים נתוני התיק האמורים לעיל והתרשמותי הבלתי אמצעית מהם, כשיקול מרכזי במסגרת הטלת ההוצאות שלעניות דעתי נצרכת במקרה זה.
לאחר ששמתי שיקולים אלה לנגד עיניי, לרבות את פערי הכוחות שבין הצדדים, אני סבור כי פסיקת הוצאות משפט לטובת התובעת – משרקי כנגד הנתבע 3 על סך 10,000 ₪ עם קבלת התביעה כנגדו בחלקה והוצאות משפט על סך 15,000 ₪ לטובת כל אחד מהנתבעים האחרים עם דחיית התביעה כנגדם, הינן סבירות ביותר בנסיבות העניין.
סוף דבר
אשר על כן, על יסוד המקובץ לעיל, אני קובע כדלקמן :
במסגרת תביעת משרקי בת"א 28326-10-12 משרקי ואח' נ' אס- פי ואח', אני מורה על דחיית התביעה במלואה כנגד הנתבעים 1,2 ו-5, וקבלתה בחלקה כנגד הנתבע 3 מר עבד עאזם, באופן שאני מורה לו לשלם לתובעת-משרקי את הסך של 72,442 ₪ בצירוף שכ"ט עו"ד ע"ס 10,000 ₪ ובסה"כ 82,442 ₪ וזאת בתוך 30 ימים מהיום, שאם לא כן יישאו סכומים אלה בהפרישי ריבית והצמדה כחוק.
אני מורה על דחיית התביעה בת"א 43691-10-12 שומרה נ' מצרפלס ואח' במלואה.