בשנת 1996 נענו המערערים לדרישת המשיבה ושילמו לידיה דמי הוון עבור מה שהוגדר על ידי המשיבה כ-"הנכס בכתובת סמולנסקין 5 עכו". הסכום אותו נדרשו לשלם המערערים עבור שתי החלקות עולה כדי פי שניים בערך ממה ששלמו שכניהם עבור חלקה ששיטחה כמחצית מן המקרקעין של המערערים, ולאחר התשלום קיבלו המערערים תעודת הוון בה צוין: "חלקה 57".
ביום 7.6.2009 פנו המערערים לקבל אישור בדבר זכויותיהם בנכס ואכן נימסר לידיהם אישור זכויות חתום המאשר כי המערערים מחזיקים בזכויות החכירה בשתי החלקות: 60 ו-57.
עוד טוענים המערערים, שבמשך קרוב ל-48 שנה לא נקפה המשיבה אצבע לתחזוקת החלקה נשואת התובענה, ורק לאחר הגשת התביעה נכנסה המשיבה, לראשונה, וללא רשות, לשטח על-מנת לטפל בו.
הפעם הראשונה בה העלתה המשיבה את הטענה שחלקה 57 אינה שייכת למערערים הייתה בשנת 2014, משמע 46 שנה לאחר ההסכם שבו רכשו המערערים, לטענתם, זכויות בחלקה זו.
המערערים הוסיפו וטענו, כי התובענה הוגשה על ידי המשיבה בחוסר תום לב, תוך הסתרת מסמכים ופרטים מהותיים.
נוכח האמור קבע בית-משפט קמא, כי נטל ההוכחה חוזר אל המשיבה באופן שעליה להוכיח את זכותה בחלקה זו, וכן את העידר זכותם של המערערים להחזיק בה.
בית-משפט קמא הגיע לכלל מסקנה, שהמשיבה הרימה את הנטל הרובץ עליה ועלה בידיה להוכיח שמקור המסמכים התומכים, כביכול, בטענת המערערים לזכות חכירה בחלקה 57 נובע מטעות, אשר נגררה ממסמך למסמך ואין בבסיס טעות זו הסכם חכירה המקנה למערערים זכות קניין בחלקה זו.
בית-משפט קמא ציין, שאכן נפלה טעות נגררת ברשום מספר החלקה הרלוואנטי למערערים ברישומיה של המשיבה, עד לכדי הנפקת תעודת הוון ביחס לחלקה 57, בעוד שבפועל מעולם לא רכשו המערערים זכות חכירה בחלקה זו.
בית-משפט קמא ביסס את מסקנתו על-כך שבית המגורים של המערערים, על כל תוספותיו והרחבותיו שניבנו לאורך השנים, ממוקם בחלקה 60.
המשיבה אינה חולקת על-כך שבאופן זה, שילמו המערערים דמי הוון עודפים ולכאורה נראה, כי הם זכאים להחזר, ואולם, כך קובע בית-משפט קמא, תשלום דמי הוון עודפים עקב טעות נגררת שהוזנה לנתוני המערכת, אינו יוצר זכויות במקרקעין.
...
נחזור ונדגיש שאיננו מביעים עמדה כלשהי באשר לסיכויה של תביעה כזו, יחד עם זאת, סבורים אנו, שיש להעמיד פרק זמן סביר לרשות המערערים על-מנת לשקול, האם לנקוט במהלך כזה, אם לאו, ולהתארגן בהתאם לכך.
טעם נוסף בעטיו סברנו, שיש להעמיד לרשות המערערים פרק זמן ארוך בהרבה מזה שקצב בית-משפט קמא לצורך ביצוע פסק הדין, נובע מן העובדה, כי בסופו של דבר לא ניתן להתעלם מכך שתביעתה של המשיבה, מוצדקת ככל שתהיה, הוגשה בשיהוי של שנים רבות מאוד.
על-יסוד כל האמור לעיל, אנו דוחים את הערעור, למעט המועד שאנו קובעים באשר לביצוע פסק הדין, כאמור בפיסקה מ"ה דלעיל, ובנסיבות העניין, אין צו להוצאות.